Melyik mire jó?

Műanyag/PVC lemezek típusai

2021-05-03 11:00:42 | Módosítva: 2021-05-03 12:09:44

A PVC egy népszerű műanyag, amelynek rengeteg hasznos felhasználási területe van. De mikor érdemes a PVC-t választani a többi műanyaggal szemben? Mik a PVC előnyei és hátrányai? Összeszedtük, amit a PVC-ről és a műanyagokról tudni érdemes.


PVC és műanyag: mit kell tudni róla?

 A PVC a poli-vinil-klorid rövidítése, ami egy népszerű és sok területen használt műanyagfajta. Évente 40 millió tonnát állítanak elő PVC-ből, ezzel a legnagyobb mennyiségben felhasznált polimer anyagok között a harmadik helyen áll, közvetlenül a polietilén és a polipropilén után. A PVC-nek lágy és kemény fajtája is használatban van. Lágy PVC-ből készülnek a műanyag palackok, a különféle csomagolófóliák, az elektromos kábelek bevonata, a kerti locsolócső, de még a bankkártyák is. Kemény PVC-ből leginkább PVC-csövek, padlóburkolat, a nyílászárók kerete és – a főleg forgácsolásra vagy tartálykészítésre használt - műanyag lemez készül. Érdekesség, hogy az egykor népszerű hanglemezek sem bakelitből, hanem PVC-ből készültek.

 A PVC műanyag lemezek előnye, hogy a fémekhez képest alacsony sűrűsége miatt könnyű, nem rozsdásodik, jól szigetel, olcsón előállítható és könnyű feldolgozni. A PVC hátránya lehet, hogy a fémekhez képest keménysége alacsony, és a hőt sem bírja olyan jól.

 

Legkeresettebb műanyag/PVC lemezfajták

 Mint említettük, PVC műanyagból lemezek is készülnek, ezért számtalan lemezfajta közül lehet választani. A perforált lemezek vastagsága általában 3-5 mm, amik ún. vastag HDF lemezből készülnek, dekorációs céllal. Az egy- vagy kétoldalas lemezre minta kerül présgép segítségével, ezt azonban még felületkezelési eljárásnak kell alávetni, ami festést, pácolást vagy lakkozást is jelenthet. Ha a lemez magas hőnek lesz kitéve, mert például gépek tömítésének vagy hőfüggönynek fogjuk használni, akkor érdemes a hőálló műanyag lemezek közül válogatni, amik -45°C-tól +250°C-ig is ellenállóak lehetnek.

 Ha hajlítható műanyag lemezt keresünk, akkor a PVC jó választás lehet, mivel 0,5 mm vastagságig hevítés nélkül, hidegen is hajlítható. Az ipari műanyag lemezek jellemzően PVC-ből, poliamidból (nejlon), polietilénből, akrilból (plexi) vagy polikarbonátból készülnek, és elengedhetetlenek az ipari vállalkozások számára, mivel ők sokat dolgoznak műanyag csövekkel, rudakkal és lemezekkel. A habosított PVC lemez nem ugyanaz, mint a habszivacs, mivel valójában PVC és poliuera keveréke. Ezzel az eljárással egy nagyon könnyű anyagot kapunk: a habosított PVC tömege fele annyi, mint a szilárd PVC-nek, továbbá könnyű vágni és formázni. Lágyításához 65°C is elég, vagyis forró vízben könnyen formázható. Reklámtáblákhoz gyakran használják, de a repülőgépek belseje is habosított PVC-ből készül.

 Az átlátszó PVC lemez szintén széles körben felhasználható ipari környezetben, például raktárak lengőajtajaként vagy térelválasztóként. Természetesen nem csak átlátszó lehet, fehér műanyag lemez vagy más szín is válaszható, esetleg szövethálós betéttel is lehet kérni.

 Az ipari épületek esetében a könnyűszerkezetes tetőket többnyire műanyag lemezzel szigetelik, vagyis ilyenkor jön szóba a szigetelő PVC lemez. A PVC szigetelés nemcsak a hő, de a víz és csapadék elleni szigetelésre is alkalmas.

 A felhasználási területtől függ, melyik PVC lemezt érdemes választani. A PVC lemezeknek számtalan felhasználása létezik, mivel egy nagyon sokoldalú anyagról van szó. A legfontosabb tehát, hogy felmérjük, hol és milyen célra szeretnénk használni, milyen problémát szeretnénk megoldani vele. Innen már egy szakértő számára könnyen megállapítható, hogy a PVC vagy melyik másik műanyag lesz a legjobb megoldás.

 

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: PVC, műanyag

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Műanyag nyílászárók

Az elmúlt években egyre jobban terjed a műanyag nyílászárók alkalmazása. Nem véletlen ez anagy népszerűség. A műanyag ajtók, ablakok számtalan előnnyel rendelkeznek, és ezért mára rengetegen...


Műanyag kerti szegélyek

Sokunknak ad lehetőséget a pihenésre, feltöltődésre egy saját kert, melynek kialakítása során keressük azokat a megoldásokat, melyek nem rabolják amúgy is szűkös időnket, mégis időt állók és...