Nyaralófűtés

2011-07-30 21:13:37 | Módosítva: 2011-07-30 21:34:50

Mennyiben különbözik egy alkalmilag használt nyaraló fűtése egy családiháztól vagy lakástól? Sokban, és alapvetően. Az állandó fűtési megoldásoknál első helyen szerepel a gazdaságosság, hiszen folyamatos fűtésről van szó, ami jelentős költségekkel jár. Egy alkalmi nyaralófűtésnél is fontos lehet a gazdaságosság, de egyéb kényelmi és praktikussági szempontok is előtérbe kerülnek.

Tavasztól őszig használt nyaralóban a fűtésre csak alkalmilag van szükség – igaz erre akár a nyár közepén is lehet példa. Biztosan nem kell nagy hidegekkel dacolni, nem külső mínuszokból kell a belső térben 20 fokos meleget varázsolni, de 5-10 fokos hőmérséklet emelésre bármikor szükség lehet.

Fűtés klímával

Igen alkalmas például erre a feladatra a hűtő-fűtő split klíma, ami amúgy is logikus felszerelése egy nyaralónak. A készülék fűtő üzemmódban hőszivattyúként – tehát Gazdaságos alkalmi fűtés split klímávalgazdaságosan – állítja elő a meleget, kitűnően automatizálható, programozható, és rendkívül gyors. A bekapcsolása után pár perccel már intenzíven fújja a meleget. Téli hidegben ugyan nem lenne alkalmas fűtőberendezés, mert a kültéri egysége nincs felkészítve erre az üzemmódra, de alkalmi nyaralófűtésre az egyik legjobb megoldás.
Ugyancsak jó megoldást jelenthetnek nyaralóban az elektromos infra fűtések. Hasonló előnyös tulajdonságokat lehet felsorolni mellette, mint a fűtő klímánál; gyors (a bekapcsolás után azonnal érezhető a hősugárzás), kitűnően automatizálható, programozható. Ha kell, egy mobiltelefonnal a távolból is bekapcsolható, és nagyon kellemes komfortérzetet ad. A fűtő klímával ellentétben zajtalan.
Az elektromos felületfűtések – padló és falfűtés hasonló megoldást jelentenek. A padlófűtés igen kellemes lehet egy fürdőszobában vagy nappaliban, a falfűtés talán inkább hálóban – ha alkalmi fűtésre szükség van egyáltalán ez utóbbiban.

Fűtőventilátor

Még mindig a gyors és könnyen kezelhető megoldásoknál maradva; szóba jöhet a jól bevált fűtőventilátor (ventilátoros hőkandalló). Bár ez nem tartozik a gazdaságos megoldások közé, de rendkívül olcsón beszerezhető – amikor alkalmi fűtésről gondolkozunk, akkor az sem mindegy, hogy 3-4 ezer forintos, vagy 100 ezer forintos beruházást valósítunk meg. Még a legegyszerűbb változatok is jól szabályozhatók, adott hőfokra beállíthatók. Egy kapcsolós konnektorral kiegészítve automatizálhatók is – még mindig fillérekért. Persze az áramfogyasztásuk relatíve magas.
Mindenképpen olyan típust válasszunk, amely beépített hőmérséklet-érzékelővel rendelkezik. Ezek a helyiség hőmérsékletéhez igazodva, szakaszosan üzemelnek. Ha a beállított érték alá esik a hőmérséklet, a készülék bekapcsol, és mindaddig működésben marad, míg a kellő szintet újra el nem éri. Ezután kikapcsol, tehát feleslegesen nem fogyaszt villamos energiát.
Az olaj radiátorokban az elektromos fűtőbetét olajat melegít. Az olaj egyenletes felületi hőmérsékletet biztosít, és mivel időkapcsolás után sem hűl le azonnal, ezek a radiátorok kismértékben hőtároló jellegűek.
A konvektorok közvetlenül a levegőt melegítik. Működésükre az alacsony felületi hőmérséklet és a lassú légáramlás jellemző. Kisebb, zárt helyiségek folyamatos fűtésére, vagy nagyobb helyiségek kiegészítő fűtésére használhatjuk őket.
A tapasztalatok szerint az olajradiátor illetve az elektromos konvektor sokkal lassabb, mint a fűtőventilátor, bár nagyon jól szabályozható ez is. Nyaralóban, alkalmi fűtésként a gyors, olcsón megvehető és pillekönnyű fűtőventilátor véleményünk szerint sokkal praktikusabb.

A villamos fűtés energiaköltsége

Nagyrészt a használati idő függvénye. Az elektromos fűtőkészülékek működtetése főleg azokban a háztartásokban gazdaságos, ahol csak kiegészítő fűtésre van szükség. A villamos alapfűtés költsége ugyanis (annak ellenére, hogy az elektromos fűtőkészülékek hatásfoka közel l00%) meglehetősen magas.

Hősugárzók

Ezek a készülékek az elektromos energia túlnyomó részét infravörös sugárzássá alakítják. Ezek a sugarak akadálytalanul terjednek a levegőben, és csak a tárgyak, élőlények felületén alakulnak át ismét hővé. A hősugárzók kellemes Hősugárzóhőérzetet keltenek anélkül, hogy a környezet levegőjét számottevően felmelegítenék. Ennek előnyét számos esetben élvezhetjük. A hősugárzók felismerhetők arról, hogy fűtőbetétjük vörös izzásig hevül, és a fűtőbetét mögött krómozott vagy politúrozott tükröző felület található.
Ott érdemes hősugárzót használni, ahol a fűtendő tér részlegesen vagy teljesen nyitott, vagy ahol egyéb okból fokozott a légáramlás. Ezeken a helyeken a fűtést kizárólag hősugárzóval oldhatjuk meg, mivel a levegő felmelegítése az erős légáramlás, vagy a gyenge hőszigetelés miatt nem lehetséges. Nyaralók esetében csak olyan helyiségekben jöhet szóba, ahol rövid ideig tartózkodunk, és ahol nem célszerű folyamatosan fűteni. A hősugárzó bekapcsolás után azonnal meleg érzetet kelt, így a fűtést energiatakarékosan megoldhatjuk.

Hangulatos és gazdaságos az öntöttvas kályha, de nem automatizálhatóÖntöttvas kályha

Aki a természetes tűz hangulatát és látványát szereti, annak ajánljuk az öntöttvas kályhát alkalmi fűtésre (is). A tűz látványa és hangulatos játéka különös élvezeti és esztétikai élményt rejt, mindamellett, hogy üzemeltetési költségek terén is nagyon versenyképes. Ez a fűtési mód már kéményes beépítést igényel és persze sokkal kevésbé automatizálható, mint a különböző elektromos megoldások, de a fűtési teljesítmény már akár egy téli napon is elegendő lehet.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: nyaraló, fűtés, klíma

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Klímakarbantartás a nyár előtt

Az elmúlt télen nagyon sokan használták klímakészüléküket fűtésre. Jönazonban a nyár, és most fordul a kocka; a készülékben való hőáramlás, és klímánkat hűtési üzemmódra kapcsoljuk át. Mielőtt...


VRF technológia

A klímaberendezéssel – hőszivattyúval – való fűtés egyre általánosabbá válik, az új építésű házakra vonatkozó jogszabályok terelik is ebbe az irányba a tervezőket. De terelik az egyre...