Értékeink biztonságban

Bútorszéfek, páncélszekrények

2011-02-27 20:09:27 | Módosítva: 2011-03-01 20:30:52

Értékeink megőrzése érdekében nagyon észnél kell lenni a mai világban. Korábban sokakat kinevettek, ha pénzüket, értékeiket mondjuk a párnába varrva tartották, ám a mai világban sokkal nagyobb értékeket - ékszereket, készpénzt - tartunk otthonunkban, gyakran megfelelő biztonság nélkül.

Biztonsági szempontból annál jobb egy befektetés (amellett hogy értékálló, és szerencsés esetben könnyen pénzzé tehető), ha értéke minél gyorsabban nő és mérete minél kisebb. Minél kisebb egy értéktárgy annál jobban rejthető, biztonságosan tárolható. Gondoljunk bele egy 10 dekás befektetési aranylap, ami most egymillió forint körüli összeget ér, mennyivel biztonságosabban tárolható méreteiből, fizikai tulajdonságaiból adódóan, mint egy ugyanilyen értékű festmény vagy műtárgy. A kereskedelemben számos érték megőrzésre alkalmas eszköz kapható - az egyszerűbb, olcsótól a drágább profi megoldásokig. Még a megfelelő kiválasztása előtt érdemes megfogadni egy tanácsot, amit több biztonsági szakértőtől is hallhatunk. Eszerint; ha majdani széfünk biztonsági fokozatát INGYEN meg szeretnénk duplázni, csupán annyit kell tenni, hogy senkinek ne szóljunk róla, akinek nem muszáj. Ha nem tudnak a széfről illetéktelenek, rejtett helyen van, akkor senkinek nem szúr szemet, így a kísértés is kisebb. Tehát amikor hazaérkezünk a széffel, első szabály; ne mutogassuk büszkén legújabb szerzeményünket a szomszédoknak.

Gyors és biztonságos pénzkezelés

Nem csak bankban van szükség biztonságos pénzkezelésre, kereskedelemmel foglalkozó kisebb cégek is sok-sok készpénzzel dolgoznak. Különböző biztonsági fokozatban kaphatók az ún. pénzszéfek és pénzfiókok. Asztal vagy pult alá szerelhetők, lehetnek kulcsos vagy digitális záras kivitelűek.

Széfeket házi használatra már 7000 forinttól vásárolhatunk, ám ha igazán biztonságos megoldást keresünk, akkor a MABISZ által minősített, jóval biztonságosabb és egyben drágább termékek a megfelelőek. Sokféle méretben és kivitelben kaphatók. A tapasztalatok szerint, ha meghatároztuk a számunkra ideális széfméretet - ami attól függ, hogy mit, mennyit szeretnénk benne tárolni -, akkor inkább válasszunk eggyel nagyobbat. Miután beépítettük a széfet, általában akkor derül ki, hogy még pár dolgot beletennénk, és úgy máris kicsi lesz. Cserélni pedig nem olcsó mulatság.
A biztosító társaságok csak a már említett MABISZ minősített széfekben elhelyezett értékekre kötnek biztosítást, azt sem kis pénzért. A különböző fokozatok (A, AA, S1, B, S2, C, D, F, G) fokozatok részletes leírásához könnyen hozzájuthatunk, így ezek részletezését itt mellőzzük. A köztük levő különbség lényege, hogy a rögzítése a terméknek mekkora feszítőerőnek képes ellenállni (5000-10000 N), mennyi, milyen és mekkora dübellel vannak rögzítve, illetve fali széfeknél mekkora a betonvastagság a széf palástja körül. Mindezek függvényében 2 milliótól - 300 millió forintig is terjedhet a biztosító kockázatvállalása annak függvényében, hogy mennyire biztonságos a széf. Amennyiben riasztóba kötik a széfet, a biztosító által vállalt kockázati értékhatár egyes esetekben duplázódik.
A faliszéfek nyújtják a legbiztonságosabb tárolási megoldást értékeink számára, hiszen mivel a falba vannak beépítve, onnan szinte kivehetetlenek. Beépítésük azonban költséges, és még a ház megépítésekor a legideálisabb, hiszen betonágyba kell elhelyezni őket.

Zárak, kulcsok

Fontos szempont, hogy a választott széf hány ponton záródik. Azt is érdemes megfontolni, hogy kulcsos, digitális számkombinációs vagy esetleg érintőképernyős számkombinációs terméket válasszunk. A digitálisakhoz általában jár kulcs is, ami abban az esetben jön jól, ha elfelejtjük a kombinációt, lemerül az elem, vagy valamilyen elektronikai meghibásodás történik. Ha nem működik a digitális zár, esetleg a kulcsot is elvesztettük, akkor marad a szakember keresés, és a széf felfúrása. Ez nem olcsó dolog, ám jó hír, hogy egy új zárral a felfúrt széf ismét teljes értékű, és biztonságos lesz.

A padlószéfek jól rejthetők, szintén nagyon biztonságosak, hiszen már megtalálásuk sem egyszerű feladat az illetéktelenek számára. Hátrányuk abban a kis kényelmetlenségben rejlik, hogy térdelve tudunk hozzáférni, ez nem a legkényelmesebb póz, de megszokható.
A bútorszéfek sok helyre beszerelhetőek, azonban nehezen leplezhetők. Az általuk nyújtott biztonság nagyban függ attól is, hogy milyen anyagú bútorba, hogyan, és hova építik be őket. Áruk kedvező, és további előnyük, hogy beépítésükhöz az esetek többségében szakemberre sincs szükség, házilag is megoldható.
A páncélszekrények már inkább cégek által használt tárgyak, de bizonyos esetekben magánházaknál is lehet létjogosultságuk. Nagy méretűek, ezért nem nagyon rejthetők, ám ebből adódóan sok minden elfér bennük. Tömegükből adódóan is nehezen mozdíthatók. A speciális széfek számos változatban, általában egyedileg gyártott termékek. Így készül széf szerver-számítógépek, vegyszerek stb. részére.

Tűzvédelmi szempontok

Értékeinket nem csak a betörők ellen kell(het) megvédeni. Az igazán fontos dolgokra - iratok, adathordozók, ékszerek, korabeli fényképek stb. - egy esetleges tűz (vagy a felettünk lévő lakás oltása, árvíz stb.) nagyobb veszélyt jelent, mint a betörő. A tűzbiztos szekrények fő funkciója a hő elleni védelem. Különböző méretű tűzbiztos dobozok is beszerezhetők, dupla falú tűzálló anyagból, hőálló kitöltő anyaggal, 30 vagy 60 perces tűzállósággal. A tűzbiztos szekrények akár 120 percig is képesek megakadályozni, hogy hőtől károsodjanak értékeink. A veszélyes és gyúlékony anyagok tárolására pedig csak a speciális vegyszerszekrények alkalmasak.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: széf, biztonság

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

adamvalkoj avatarja

adamvalkoj         Bútorszéfek

A bútorszéfek sok helyre beszerelhetőek, azonban nehezen leplezhetők - egyetértek ezzel


Hadd legyek részrehajló egy kicsit. A magyar piac egy új vállalat.
A kiváló minőségű és biztonságú bútor széfek otthoni és irodai használatra. A bútor széfek tökéletessen megvédi az értékeinket a besurranó tolvajok ellen. Kivállóan elrejthetők nagyobb bútorokban, szekrényekben.

Tisztelettel, és még egyszer elnézést a részrehajlás ért:
<a href="https://www.saffortszef.hu/butorszefek">https://www.saffortszef.hu/butorszefek</a>

Gyerekszoba kialakítása

Egy gyermek születésekor alaposan át kell rendezni otthonunkat, hiszen a gyermek biztonsága és minél kényelmesebb ellátása kell, hogy az elsődleges szempont legyen. És nem feledkezhetünk meg a...


Biztonsági ajtók

Az illetéktelen behatolók ellen főként a bejárati ajtók ellenálló képességének növelésével lehet védekezni. Ezt a védelmet azonban nem több zár felszerelésével célszerű erősíteni, hanem acsekély...