Hogyan spóroljunk az energiával?

2015-01-06 12:35:52 | Módosítva: 2015-01-06 12:40:08

A Nemzeti Épületenergetikai Stratégia kapcsán az épületgépészeti szakmában vita folyik. Mi a gazdaságosabb, ha fűtőberendezéseink hatásfokát növeljük, vagy eleve csökkentjük a szükséges energia mennyiségét?


Ökodesig-irányelvek

Láthatjuk az Energia-hatékonysági pályázatokban és az Ökodesig-irányelvek kapcsán is, hogy sokan a fűtési energia megtakarítás súlypontját az egyre hatékonyabb fűtőberendezések felé tolják el. Ennek keretében propagálják – nagyon helyesen – a kondenzációs kazánok használatát, hiszen a zárt rendszerű, turbós kazánokhoz képest, ezekkel akár +20% hatásfokjavulást lehet elérni.

Hasonló érvek szolnak a hőszivattyúk mellett is, hiszen annak jósági fokától függően a felhasznált villamos energia 3-5-szörösét kaphatjuk vissza hőenergiában. Igaz e rendszernek korlátai is vannak; leginkább alacsony hőmérsékletű felületfűtéssel (pl. padlófűtéssel) használható ki ez a lehetőség. Másrészről a hőszivattyú forrás oldalának telepítése igen költséges, és kevés helyen valósítható meg, ezáltal gyakran sérül a költséghatékonyság elve.

Igen hathatós érvek szólnak az ingyen energiaforrások használata mellett is. A napkollektorok elsősorban a használati melegvíz előállításában játszhatnak fontos szerepet, de besegíthetnek a fűtési rendszernek is, és csökkenthetik a szükséges külső energiaigényt. A napenergia alkalmazásával kapcsolatban is felmerülnek azonban tájolási és felületi kérdések, amelyek a napelem, napkollektor alkalmazást korlátok közé szorítják, és emiatt nem jelenthetnek univerzális gyógyírt a mai épületállomány energetikai feljavítására.


Joggal jelentkezik azonban az épületenergetika más területeinek az érvelése, és persze érdeke is. A legolcsóbb energia a fel nem használt energia – vallják. Ennek szellemében az energetikai felújítások keretében a hangsúlyt a szigetelésre és a nyílászáró-cserére helyezik, ráadásul a számítások szerint a beruházás értékéhez képest nagyságrenddel nagyobb energia-megtakarítás jelentkezik, mint a fűtéskorszerűsítésnél, illetve a fűtőberendezés korszerűsítésénél.

Ugyanebbe a logikába illeszkedik bele a hővisszanyerős szellőztetés forgalmazóinak érvelése is. Ha egy épület hőszigetelése és a nyílászárók cseréje megtörténik, a téli hőveszteségeknek csak egy része csökken. A hőveszteségek másik része e felújítások után még mindig változatlan, ez a szellőzéssel járó hőveszteség. Egy olyan technológiát, ami képes az épület energiaigényét akár a felére is csökkenteni, súlyos hiba teljesen számításon kívül hagyni. A Nemzeti Épületenergetikai Stratégia számos más technológiát említ és javasol támogatásra, amik sokkal alacsonyabb energia megtakarítási potenciállal rendelkeznek, és felhasználásuk is korlátozott, a hővisszanyerős szellőzés alkalmazása és támogatása viszont valahogy kimarad ebből.


Pedig érdemes elgondolkozni azon, hogy egy hőszigetelt és kiváló nyílászárókkal rendelkező családi ház teljes energiaigényének kb. 30%-át kitevő melegvíz-energiaigényt fedezzünk-e kb. 70%-ban közel ingyen napkollektorral, vagy a családi ház teljes energiaigényének kb. 60%-át kitevő fűtési energiaigényt csökkentsük – akár felére – hővisszanyerő szellőztető rendszerrel.


A hővisszanyerés alkalmazható szinte minden épülettípusnál, és annál a kis százaléknál, amelynél nem, az akadályok egy komplex épületenergetikai felújítás során kezelhetők. Ártalmas környezeti hatása nincs. A kész technológiát Nyugat-Európában széles körben alkalmazzák. A benne rejlő energia-megtakarítási lehetőség pedig óriási.


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

matesuszt avatarja

matesuszt         pak2

Nagyon tetszik a cikk! Lehet, hogy szükség is lesz rá, mert olvastam nem rég, hogy a villamosenergia már így is nagy feladat elé lesz állítva, főleg ha sokan nem támogatják paks2-őt http://atomenergiainfo.hu/tudastar/hatalmas-kihivas-elott-all-a-hazai-villamosenergia-rendszer

Megújuló energiaforrások

A megújuló energiaforrás olyan közeg, természeti jelenség, amiből energia nyerhető ki, és ami akár naponta többször, ismétlődően rendelkezésre áll, vagy jelentősebb emberi beavatkozás nélkül...


Uponor Smatrix intelligens szobatermosztát

Gondolt már arra, hogy az energia megfelelő felhasználása mennyit számít egy háztartás fenntartásában? Az energiahatékonyság célja a lehető legnagyobb megtakarítás elérése, hiszen a legolcsóbb...