Kicsi ház

2015-01-13 14:39:08 | Módosítva: 2015-01-16 09:31:38

Amerikát ugyan a lehetőségek hazájaként tartották számon, és számos sikertörténet indult el a tengerentúlon, ám a világválság ott is éreztette hatását. Sokan rájöttek, hogy egy nagy ház fenntartása igen jelentős költségeket ró a családi kasszára, elférni meg kisebb helyen is lehet. Igaz, szűkösebben, ám a megtakarításnak köszönhetően elérhető élmények (utazás, kulturális programok stb.) sokakat kárpótolnak a szerényebb méretű házért cserébe.


Kicsi költség

Egy klasszikus amerikai otthon több mint 200 négyzetméter alapterületű, ebből adódóan pedig a családok a jövedelmük meghatározó részét: harmadát-felét költik lakásfenntartásra, főleg azokon a területeken, ahol télen fűteni, nyáron hűteni is kell.  Érdekes, de tanulságos megközelítésben átgondolva: aktív koruk, azaz munkában töltött éveik során nagyjából 15 évig csakis a rezsi befizetéséért dolgoznak. (Ez hazánkra nézve is igaz adat lehet!)

E felismerésből adódóan egyre többen költöznek kisebb lakásokba. Vagy azért, mert nem tudják fizetni a nagy fenntartását, vagy azért mert nem akarnak kompromisszumot kötni, például, hogy a nagy lakás fenntartása miatt ne mehessenek nyaralni, ne legyen elegendő anyagi keretük hobbijukra, szabadidős programokra, élményekre. Így a mini házak egyre többeknél nem csak a nyaraló funkcióját látja el, hanem egész éves tartózkodási helyül szolgálnak. Így alakult ki a „Tiny House Movement”, azaz Kulipintyó-mozgalom. Hívei átdimenzionálják életüket a 9-37 négyzetméteres új élettérre. Kis lakás, kis stressz! - hirdetik, aminek jócskán van igazságalapja.


A kis házakat tulajdonosaik általában maguk építik, zömmel újrahasznosított alapanyagokból. A kevesebb és kisebb számla ellenére adott még a megoldandó feladat: területbérlés, vízvételi hely, raktár foglalása azoknak a dolgoknak, amiktől a mini házba való költözéssel nem tudnak, vagy nem akarnak megválni tulajdonosaik. A mini házak kicsik, de kényelmesek és környezetbarátok: sokba építenek be komposztáló vécét és napelemes világítást. A takarítás készen van fél óra alatt, utána a tulajdonosok kiülhetnek a ház elé pihenni, vagy kertészkedhetnek. Az interneten látható olyan videó, melyen a mini lakás tulajdonosa elmeséli, hogyan építette tízezer dollárból a maga 8 négyzetméter alapterületű luxus házikóját, melynek rezsije minimális.


Magyarországon a lakhatással kapcsolatos szokások merőben eltérőek, mint Amerikában. Nálunk a bérelt helyett a magántulajdon dominál, és a méreteket tekintve is a nagyobb házak, lakások, mert a magyar ember szeret sok mindent tárolni, és sajátjaként tartani, még ha ritkán használja is. Így nem valószínű, hogy e mini ház mozgalom hamar elérné hazánkat is, ám nyaralónak, hétvégi háznak ideálisak lehetnek ezek az egyedi kis lakóépületek.További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Nyaralófűtés

Mennyiben különbözik egy alkalmilag használt nyaraló fűtése egy családiháztól vagy lakástól? Sokban, és alapvetően. Az állandó fűtési megoldásoknál első helyen szerepel a gazdaságosság, hiszen...


Környezetbarát épületszigetelés

Valószínűleg a fa volt az egyike az első alapanyagoknak, amiből az őseink lakhelyüket építették. A Németh-Fa Kft. (Lenti) a legmodernebb CNC technológiával állít elő minőségi faipari termékeket,...