Automata kerti világítás

2009-09-13 16:28:57 | Módosítva: 2016-02-07 16:29:46

A kerti világítás dekorációs és biztonsági célokat is szolgálhat. A két terület más-más világítótestek használatát igényli, egyes esetekben nem is szükséges a hosszantartó fényesség.

Ahhoz, hogy kertünket este is használhassuk, szükség van külső világítótestekre, amelyek kellemes fényhatást biztosítanak. Így nem esünk el a kerti utakon, nyári estéken étkezhetünk a szabadban, beszélgethetünk, hangulatos összejöveteleket rendezhetünk, vagy egyszerűen élvezhetjük a kert új arcát, szépségét. Hogyan feleljünk meg a hangulati és funkcionális elvárásoknak? Mikor szolgál egyszerű gyakorlati célokat, és mikor hangulatteremtő vagy akár művészi a mesterséges fény?
Van, ahol az erős, de rövid idejű megvilágítás a fontos. Ilyen például a bejárat, a kertkapu, a lépcsők környéke, esetleg a garázsból a házba vezető út. Ezeken a helyeken alkalmazunk közvetlen, célirányos megvilágítást anélkül, hogy túlzásba esnénk, és szemet zavaróan, reflektorszerűen világítanánk ki az adott területet.

A díszvilágítási célra készült világítás nemcsak a jellegtelen, részleteket összemosó hatása miatt alkalmatlan ide, hanem a szembe világító éles fény kellemetlen, a látást rontó hatású lehet. Ha jó a megvilágítás, jól érezzük magunkat a közelében, nem vakít, és nincs kísérteties hatása sem. Az ilyen lámpákat érdemes mozgásérzékelővel összekapcsolni, hogy csak indokolt esetben, néhány percig világítsanak. A mozgásérzékelő megfelelő beállításával el lehet érni, hogy a lámpa ne gyulladjon fel az előtte elhaladó négylábú kedvenceink esti sétájának hatására, de ember közeledtére kapcsoljon be.
Azokon a helyeken, ahol szeretnénk esténként is tartózkodni, szintén érdemes fényforrást telepíteni. Ilyen lehet a kerti pihenő, a grillsütő vagy a terasz és környéke. A fény és árnyék játéka drámai hatások keltésére is kiváló. Egy-egy érdekes, szép részletet, fát, szobrot, kutat egyedi műalkotássá emelhetünk. Ilyenkor többnyire a talaj közelében elhelyezett reflektorokat használunk tompított fénnyel, de ezek a fényforrások semmiképpen sem világíthatnak az arra járó szemébe. Fontos megemlíteni, hogy jelen esetben nem a lámpák megjelenése az elsődleges szempont, hanem a fényhatás, amit azokkal elérhetünk.

Kerüljük a feltűnő lámpatípusokat, az egyszerű, a kert és a ház hangulatához illő a legmegfelelőbb. Általános világításhoz választhatunk beépített akkumulátorral ellátott szolárlámpákat is, amik automatikusan kapcsolnak be az éjszaka beálltával. Kedvező, ha kertünk kivilágított részét a házból is látjuk. Ez különösen télen szerencsés, amikor nem tartózkodunk sokat a kertben, a fények mégis kifelé vonzzák a tekintetünket, kiemelve a havas, zúzmarás alakzatok szépségét, egyben bekapcsolva kertünket mindennapjainkba. Célunk tehát nem az éjszakát nappallá változtatni, hanem a fények segítségével sötétedés után is életre kelteni, vonzóvá varázsolni kertünket.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Bérces Balázs


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Csúcstechnológia a kertben

A kertben sok mindent automatizálhatunk, hiszen a technikai itt is rohamosan fejlődik. E cikk keretében a részletekre nehéz lenne kitérni, deötletadónak talán jó lesz, hogy ki-ki eldöntse, kerti...


Kerti világítás

Egy jól megtervezett kerti világítás biztonságérzetet és jó hangulatot áraszt. Csökkenti a betörők aktivitását, legfőbb feladata azonban a közlekedés feltételeinek javítása – mutatva az utat...