Méreg nélkül a levéltetvek ellen

2016-03-09 09:11:44 | Módosítva: 2016-03-09 09:11:52

Enyhe volt a tél, a langyos idő kedvezett a kártevők szaporodásának. Vizsgáljuk át növényeinket rendszeresen a lakásban, a télikertben és a teleltetőben is.


Az egészséges, jól táplált növényeket ritkábban támadják meg kártevők…

…de a téli időszakban meggyengült növényeken könnyen megtelepednek. A levéltetvek szívogatásaikkal tovább gyengítik a növényt, emellett egyéb betegségeket is okoznak, méreganyagokat juttatnak a növénybe és vírusokat hordozhatnak.

Ha a növény levelei, friss hajtásai deformálódnak, sárgulnak, erősen fénylenek vagy a növény alatt ragacsos anyagot találunk, sürgősen keressük meg a fertőzött részt. A levéltetvek a levél fonákján lapulnak, a ragacsos anyag pedig az általuk kiválasztott mézharmat, amin könnyen megtelepszik a fekete penészgomba.

Minél hamarabb találjuk meg a kártevőket, annál egyszerűbb a védekezés. Ha lehet, vágjuk le a fertőzött részt. A kisebb cserepes növények esetében az erős vízsugárral való lemosás is segít. Ha nagyon elszaporodtak a levéltetvek, nem segítenek az előbb felsorolt szelíd védekezési módok, ilyenkor hatékony megoldás a Vitaflóra Növénytisztító permet. A növényt lemosásszerűen kell lepermetezni, a permet által bevont kártevők elpusztulnak. A Vitaflóra Növénytisztító permet nagy előnye, hogy lakásban korlátozás nélkül használható, különleges összetételének köszönhetően mérgező vegyi anyag nélkül fejti ki hatását.

Az erőteljesen megnyúlt vagy teljesen friss hajtásokon végezzünk permetezési próbát, ne kezeljük egyszerre a teljes növényt. A bútorra, padlóra került anyagot nedves ruhával kell letörölni. Nyári melegben az esti hűvösebb órákban permetezzünk. A permetet nem csak levéltetvek, hanem pajzstetvek és atkák ellen is eredményesen használhatjuk. A Növénytisztító permet a kártevők okozta sérüléseket bevonja, elősegíti a növény gyógyulását. A kártevők által kiválasztott ragacsos anyagot, a mézharmatot lemossa, tisztítja a növényt.


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Biobrikett

A téli szezon mindig aktuális problémája, hogyan tudjuk csökkenteni fűtésszámlánkat úgy, hogy ne kelljen fagyoskodnunk még a legnagyobb hidegben sem. A táv- és gázfűtés díjai évről évre emelkednek,...


Önjavító beton

Gyorsan lehet nagy teherbírású szerkezeteket készíteni vasbetonból. Ezek azonban nem lesznek olyan tartósak, mint az ókori mesterek által készített kőépületek, mivel általában csak száz évre...