Elhanyagolásuk rontja a hatásfokot

Elszívók tisztítása

2009-07-22 22:28:29 |

Az elszívók nemcsak divatos, de hasznos kellékei a konyháknak. Hatásfokuk nagyban attól is függ, hogy az elszívott levegőt csővezetéken keresztül a szabadba továbbítja a készülék ventillátora, vagy csupán a helyiségben cirkuláltatva forgatja. Ettől függetlenül a használat gyakoriságától függően 3-6 hónaponként minden konyhai elszívót alapos tisztításnak kell alávetni, különben egyre gyengébben fogja teljesíteni a feladatát.

A főzés köztudottan nemcsak gőz fejlődésével, kellemetlen, átható ételszagokkal, hanem jelentős zsírlerakódásokkal is jár. Ez a ragadós réteg főként az elszívók alsó felületein rakódik le, és elősegíti a por és egyéb káros anyagok, baktériumok megtelepedését az elszennyeződött felületeken. A zsírlerakódás folyamatos "hízása" egyre jobban rontja az elszívóba épített szűrők teljesítményét, azaz az elszívott levegő mennyiségét. A mellett, hogy az elzsírosodó felületek kellemetlenül ragadósak, az ilyen szennyeződés fokozatosan láthatóvá is válik. Ez esztétikailag sem előnyös, higiéniailag pedig kimondottan káros.
Ezért szükséges az elszívók rendszeres és alapos takarítása, ami különösen a készülék különféle szűrőegységeinél nagyon fontos. A konyhai elszívókba ugyanis eltérő anyagú zsírfogó szűrők kerülnek beépítésre. Az egyszerűbb készülékekben papírszűrőket alkalmaznak zsírfogóként, amelyek minden tisztításkor eldobandók, és helyükre új, a régivel azonos anyagú szűrőpapírból leszabott darabokat kell visszahelyezni. Ezeket általában a kellékeket is árusító üzletekben lehet beszerezni, mégpedig az elszívó leírásában megadott minőségű anyagút.

A műanyagpaplanos szűrőket nem kell cserélni, ám nagyon alapos tisztításnak kell alávetni. Előbb forró vízben áztatva lazítsuk fel a rostok közé rakódott szennyeződéseket, majd átöblítés után akár többször is erős zsíroldós meleg vízben átgyúrva mossuk ki a paplanból az összes szennyeződést. A szűrőpaplan akkor mondható tisztának, ha a legutolsó mosóvíz már nem színeződik el. A paplanból nyomkodjuk ki a vizet, majd felakasztva hagyjuk megszáradni. A teljesen tiszta zsírfogó-paplant csak belülről is teljesen kitisztított armatúrába helyezzük vissza.
Zsírfogóként gyakran alkalmaznak a gyártók fémrácsokat is. Ezek letisztítása kényesebb művelet az előzőknél, mert a nyílásokat a belső oldalukra feltapad szennyeződések leszűkítik, és eltávolításuk jóval alaposabb előáztatást, majd átkefélést igényel. A nyílásokat nagyon nehéz megtisztítani a lerakódásoktól, amit esetenként tűzhelytisztítóval lehet megkönnyíteni. A rácsra szivaccsal felvitt erős tisztítószer habja hatékonyan lazítja fel a lerakódott szennyet, amit erős forró vízsugárral, lágyan kefélve már könnyebb eltávolítani. Az erősen elszennyeződött zsírfogó rácsoknál ezt a műveletet addig ismételjük, amíg a rács teljesen tiszta nem lesz. A nem kellően tiszta rács ugyanis majd hamarabb fog elszennyeződni.
A fémrácsok egyébként a mosogatógépben is tisztíthatók, ami jelentősen megkönnyíti a tisztítási folyamatot, ám lehet, hogy a nagyon elszennyezetteket még a gépben is többször kell átmosni. A tiszta fém zsírfogó-rácsot is csak a zsíroldószeres vízzel teljesen letakarított és szárazra törölt elszívóba helyezzük vissza. Ha a fémszűrő mégis cserére szorulna, akkor csak az adott típushoz valót szerezzünk be, ami garantáltan csereszabatos a régi szűrővel.

A legtöbb konyhai elszívóba aktívszenes betét is behelyezhető. Ennek szerepe nem szabadba kivezetett, hanem a belső keringetésű elszívóknál jelentős, feladata ugyanis a kellemetlen szagok semlegesítése. Az aktívszenes betét mindenkor külön tartozék, és abszolút típusfüggő. Aktivitása fokozatosan csökken, kb. 3-6 hónap az élettartama, ám az aktívszenes töltet hatékonyságának csökkenése egyáltalán nem befolyásolja a készülék légszállítási teljesítményét, mivel a zsírfogó szűrőn át beszívott levegő már szinte alig szennyezheti el ezt a szűrőegységet. A már hatástalan aktívszenes betétet nem lehet felújítani, ezeket mindenkor az eredetivel azonosra kell kicserélni, amit a szaküzletekben lehet beszerezni.
Végezetül, de nem utolsó sorban a szabadba kivezetett elszívók csővezetékét, lamellás záró fedelét sem szabad elhanyagolni, mert a szennyeződések ezek belső felületére is lerakódnak, és akár bakteriális fertőzések gócai is lehetnek. Ez kellemetlen feladat, ám higiéniai szempontból nagyon is fontos, és a tisztításnál fertőtlenítőszerek alkalmazása is ajánlott. A csővezetékek belső falának kitisztítása szétszedés nélkül szinte megoldhatatlan. Bizony, erre is gondolni kell, amikor az elszívó vezetékét esztétikusan beépítjük a konyhaszekrény mögé!

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Szagelszívás WC-ben

A WC-ből történő szagelszívásra különböző lehetőségek vannak, melyek között találunk olcsó és utólag is egyszerűen beszerelhető megoldásokat – amik természetesen a kevésbé hatásosak –, és...


Betonfúrás rezgésmentesen

Betonfúrási munkákat az ipari gyémánttechnika fejlődésének köszönhetően ma már rezgés és roncsolásmentesen végezzük, így hőszigetelt házaknál is szabályos, kitörésmentes furatot készíthetünk...