Esőcsatornák, vízelvezetők tisztítása

2016-12-05 10:39:27 | Módosítva: 2016-12-07 09:15:26

Az olyan épületeknél, amelyek közelében fák találhatók, az esőcsatornákat köztudottan minden évben ki kell tisztítani. A csatornavályúkba hullott levelek és egyéb szennyező anyagok ugyanis lerakódnak az aljukra, rosszabb esetben dugókba összeállva gátolják a csapadékvíz szabad elvezetését az ejtőcsatorna felé.


Sosem késő

Az esőcsatorna kitisztítását általában késő ősszel kell elvégezni, tehát még most sem késő nekilátni. Ha a vályúkban felhalmozódott szennyeződések miatt az esővíz túlcsordul a vályúk peremén, a víz az épület falán is átázásokat okozhat, Ezt pedig jobb elkerülni. A csatorna esetleges hibáit pedig ajánlatos ezt követően kijavítani.


A csatornavályú kitisztításának legegyszerűbb módja, hogy egy hosszú létrán állva, gumikesztyűs kézzel fokozatosan haladva kikotorjuk a bele hullott leveleket és egyéb üledékeket. Ez persze kissé hosszadalmas és elég fárasztó munka elsősorban a létrázás miatt. A levelek eltávolítását ugyan meg lehet könnyíteni egy kis kertész lapáttal, ám a létrázást ilyen esetekben sem lehet mellőzni. Ha azonban a lapát elég hosszú nyélre szerelhető, vagy kimondottan e célra készült csatornatisztító szerszámot használunk, akkor a létrát kevesebbszer kell áthelyezni, és ennyivel is könnyebb a munka.

Természetesen a csatornák kitisztításához nem feltétlenül kell létrát használni, ha van jó hosszú, min. 4-5 méterre kitolható teleszkópos szerszámnyél, amivel már elérhető a csatornavályú a talajról is. Az ilyen nyélre felerősíthetők a különféle gyártmányú, erős sörtéjű íves tisztítókefék és lapátok. Ezekkel a földszintes épületeknél akár a talajon állva is eltávolíthatók a csatornavályúban felgyülemlett levelek, sőt még az üledékek jó része is fellazítható. A magasabban levő csatornák eléréséhez pedig a létrát is igénybe lehet venni, természetesen az eldőlés elleni biztosításukra ügyelve.

A fáradságos és időt rabló vályútisztítás akár gépesítve, pl. nagynyomású mosóra csatlakoztatott csövön felvezetett erős vízsugárral, erős fokozatra kapcsolt lombfúvóval, vagy a csatornatisztító robottal is elvégezhető. A vályúk átmosásával egyben az ejtőcsövek tisztítása is megtörténik, és azok szivárgásmentessége is ellenőrizhető. Ahol pedig szivárgást vagy átlyukadást észlelünk, a hibákat javító foltok felragasztásával szüntessük meg. A vályúk kellő – 1 m-enkénti legalább 3 mm-es – esését is érdemes ellenőrizni, és ha szükséges, a tartókonzolok szintbe állításával visszaállítható az ideális vályúlejtés, illetve a megült vályúszakaszok megemelése is megtörténhet.

Sokan lombfogó rácsokkal igyekeznek a csatornavályúkat falevélmentessé tenni. A vályú tisztítását követően ezeket előbb ki kell emelni, majd nagy nyomású mosóval nemcsak a leveleket kell eltávolítani a felületükről, hanem a perforációik is megtisztíthatók. Ezt követheti a vályúk aljában képződött szennygátak kimosása. A frissen hullott levelek erős lombfúvóval is eltávolíthatók a lombfogók felületéről, ám az erős vízsugaras mosás ennél sokkal hatásosabb megoldás. A lefolyócsövek kitisztításáról sem szabad megfeledkezni, mert a csövekben összeállt levélcsomók szűkületet, később pedig akár dugulást is okozhatnak. A lombfogó kosarakat pedig csak lefolyócső kitisztítása, átmosása után tegyük vissza a helyükre. A szabad kifolyású lefolyócsövek végén az átmosásukkor összegyűlt levéldugókat erősebb fémrúddal vagy egyéb eszközzel kipiszkálva távolítsuk el a könyökcsőből.
A kerti utak, teraszok, garázs lejáratok mentén beépített, a talajba ágyazott rejtett csatornák kitisztításáról sem szabad megfeledkezni. Ezekbe ugyan a fedőrácsok miatt kevesebb falevél jut, viszont egyéb, esővízzel bemosott szennyeződések gátolhatják a vízelvezető kapacitásukat. A rácsokat leemelve, erős vízsugaras átmosással könnyen kitisztíthatók az ilyen vályúk, és egyben ellenőrizhető a megfelelő vízelvezetésük is. A rácsok lemosása is előnyös, mert a nyílásaik szélére feltapadt szennyeződések csökkentik az áteresztő képességüket.


És ha már a kellő vízelvezetésről beszélünk, akkor ne feledkezzünk meg a kültéri nyílt vízelvezető árkok és ezek átfolyó nyílásainak a kitisztításáról sem. Bár ezek közterületeken vannak, kitisztításuk az ingatlantulajdonosok feladata. Mivel elég változatos kialakításúak, a legfontosabb hogy az aljukba rakódott szennyezőanyagokat távolítsuk el. Az áthidaló bejáratok alatti átfolyók kitisztítása legalább ilyen fontos, mert az eldugult átfolyók gátolják az összegyűlt csapadékvíz folyamatos elvezetését. E munkához nem árt egy hosszúnyelű célszerszámot készíteni, amelyik alkalmas a bemosott föld és egyéb lerakódások eltávolítására. A lerakódások fellazításához erős vízsugarat is érdemes használni. Így megteremthető az árokszakaszok szintkülönbsége és a folyamatos vízelvezetése, ami különösen nagy esőzések és az olvadó hólé elvezetésénél nagyon lényeges.


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Ereszcsatornák karbantartása

A nyár végén volt éppen elég eső, és az ereszcsatornák szélén átbukó víz arra figyelmeztetheti a háztulajdonosokat, hogy ajánlatos a csatornák állapotát alaposabban átvizsgálni, lehetőleg még a...


Vízelvezetés a tetőn

p>Ahhoz, hogy az ereszcsatorna rendszer még a szélsőséges időjárási körülmények között is elvezessen a csapadékvizet, az ereszcsatorna és vízelvezető rendszer kialakítását jól át kell gondolni a...