Esőcsatornák, vízelvezetők tisztítása

2016-12-05 10:39:27 | Módosítva: 2016-12-07 09:15:26

Az olyan épületeknél, amelyek közelében fák találhatók, az esőcsatornákat köztudottan minden évben ki kell tisztítani. A csatornavályúkba hullott levelek és egyéb szennyező anyagok ugyanis lerakódnak az aljukra, rosszabb esetben dugókba összeállva gátolják a csapadékvíz szabad elvezetését az ejtőcsatorna felé.


Sosem késő

Az esőcsatorna kitisztítását általában késő ősszel kell elvégezni, tehát még most sem késő nekilátni. Ha a vályúkban felhalmozódott szennyeződések miatt az esővíz túlcsordul a vályúk peremén, a víz az épület falán is átázásokat okozhat, Ezt pedig jobb elkerülni. A csatorna esetleges hibáit pedig ajánlatos ezt követően kijavítani.


A csatornavályú kitisztításának legegyszerűbb módja, hogy egy hosszú létrán állva, gumikesztyűs kézzel fokozatosan haladva kikotorjuk a bele hullott leveleket és egyéb üledékeket. Ez persze kissé hosszadalmas és elég fárasztó munka elsősorban a létrázás miatt. A levelek eltávolítását ugyan meg lehet könnyíteni egy kis kertész lapáttal, ám a létrázást ilyen esetekben sem lehet mellőzni. Ha azonban a lapát elég hosszú nyélre szerelhető, vagy kimondottan e célra készült csatornatisztító szerszámot használunk, akkor a létrát kevesebbszer kell áthelyezni, és ennyivel is könnyebb a munka.

Természetesen a csatornák kitisztításához nem feltétlenül kell létrát használni, ha van jó hosszú, min. 4-5 méterre kitolható teleszkópos szerszámnyél, amivel már elérhető a csatornavályú a talajról is. Az ilyen nyélre felerősíthetők a különféle gyártmányú, erős sörtéjű íves tisztítókefék és lapátok. Ezekkel a földszintes épületeknél akár a talajon állva is eltávolíthatók a csatornavályúban felgyülemlett levelek, sőt még az üledékek jó része is fellazítható. A magasabban levő csatornák eléréséhez pedig a létrát is igénybe lehet venni, természetesen az eldőlés elleni biztosításukra ügyelve.

A fáradságos és időt rabló vályútisztítás akár gépesítve, pl. nagynyomású mosóra csatlakoztatott csövön felvezetett erős vízsugárral, erős fokozatra kapcsolt lombfúvóval, vagy a csatornatisztító robottal is elvégezhető. A vályúk átmosásával egyben az ejtőcsövek tisztítása is megtörténik, és azok szivárgásmentessége is ellenőrizhető. Ahol pedig szivárgást vagy átlyukadást észlelünk, a hibákat javító foltok felragasztásával szüntessük meg. A vályúk kellő – 1 m-enkénti legalább 3 mm-es – esését is érdemes ellenőrizni, és ha szükséges, a tartókonzolok szintbe állításával visszaállítható az ideális vályúlejtés, illetve a megült vályúszakaszok megemelése is megtörténhet.

Sokan lombfogó rácsokkal igyekeznek a csatornavályúkat falevélmentessé tenni. A vályú tisztítását követően ezeket előbb ki kell emelni, majd nagy nyomású mosóval nemcsak a leveleket kell eltávolítani a felületükről, hanem a perforációik is megtisztíthatók. Ezt követheti a vályúk aljában képződött szennygátak kimosása. A frissen hullott levelek erős lombfúvóval is eltávolíthatók a lombfogók felületéről, ám az erős vízsugaras mosás ennél sokkal hatásosabb megoldás. A lefolyócsövek kitisztításáról sem szabad megfeledkezni, mert a csövekben összeállt levélcsomók szűkületet, később pedig akár dugulást is okozhatnak. A lombfogó kosarakat pedig csak lefolyócső kitisztítása, átmosása után tegyük vissza a helyükre. A szabad kifolyású lefolyócsövek végén az átmosásukkor összegyűlt levéldugókat erősebb fémrúddal vagy egyéb eszközzel kipiszkálva távolítsuk el a könyökcsőből.
A kerti utak, teraszok, garázs lejáratok mentén beépített, a talajba ágyazott rejtett csatornák kitisztításáról sem szabad megfeledkezni. Ezekbe ugyan a fedőrácsok miatt kevesebb falevél jut, viszont egyéb, esővízzel bemosott szennyeződések gátolhatják a vízelvezető kapacitásukat. A rácsokat leemelve, erős vízsugaras átmosással könnyen kitisztíthatók az ilyen vályúk, és egyben ellenőrizhető a megfelelő vízelvezetésük is. A rácsok lemosása is előnyös, mert a nyílásaik szélére feltapadt szennyeződések csökkentik az áteresztő képességüket.


És ha már a kellő vízelvezetésről beszélünk, akkor ne feledkezzünk meg a kültéri nyílt vízelvezető árkok és ezek átfolyó nyílásainak a kitisztításáról sem. Bár ezek közterületeken vannak, kitisztításuk az ingatlantulajdonosok feladata. Mivel elég változatos kialakításúak, a legfontosabb hogy az aljukba rakódott szennyezőanyagokat távolítsuk el. Az áthidaló bejáratok alatti átfolyók kitisztítása legalább ilyen fontos, mert az eldugult átfolyók gátolják az összegyűlt csapadékvíz folyamatos elvezetését. E munkához nem árt egy hosszúnyelű célszerszámot készíteni, amelyik alkalmas a bemosott föld és egyéb lerakódások eltávolítására. A lerakódások fellazításához erős vízsugarat is érdemes használni. Így megteremthető az árokszakaszok szintkülönbsége és a folyamatos vízelvezetése, ami különösen nagy esőzések és az olvadó hólé elvezetésénél nagyon lényeges.


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Ne ereszd az ereszt!

A tetőfelújítás elengedhetetlen eleme az ereszcsatorna, amelyre trendi színekben és formákban kínál korszerű megoldást aPREFA Hungária Kft. alumínium ereszcsatorna választéka. Miért fontos az...


Esőcsatorna javítása

Heves záporok, felhőszakadások idején megeshet, hogy az eresz nem tudja elvezetni a hirtelen lezúduló csapadékvizet, ezért az átbukik a csatorna peremén. Az őszi lombhullás miatt ez nem ritka...