Konvektorok, fűtőtestek tisztítása

2019-02-13 09:40:14 | Módosítva: 2019-02-13 09:44:27

A gázkonvektorok és radiátorok tisztítása végső soron hasonló feladat. A lényegesebb, a fűtő egységek belső tisztítása, amit évenként még a fűtési szezon elején kellene elvégeztetni. Ezt a feladatot szakértőre kell bízni, aki garanciát is vállal az elvégzett munkáért és nemcsak a kezét nyújtja a karbantartási munkadíjért. A fűtőeszközök külső felületeinek a portalanítása ugyan látszólag csak esztétikailag fontos, de valójában a hőátadásban is fontos szerepe van.


A fűtőtestek átvizsgálása után nem mindig kerül sor a külső felületeik letakarítására. Részben azért, mert ez bizony elég macerás munka, másrészt, mert sokan meg is feledkeznek róla. Meg különben is, a konvektorok burkolata alá nem szokás gyakran benézni, és a fűtőtestek burkolatát sem szokás rendszeresen lebontani. Ám amint beindul a fűtés, napokon keresztül furcsa égett porszag áramlik szét a lakásban, miközben por komótosan ráég a radiátorok felületére. Ez a készülékek felületeinek a portalanítására figyelmezteti a tulajdonost.

Konvektorok tisztítása

Szerencsére a konvektorokat igen egyszerűen lehet nem csak a rájuk rakódott, de még a felületükre égett portól is megszabadítani. Ezt az éves átvizsgálást és beállítás elvégzése után érdemes elvégezni. Gázkonvektoroknál a leemelhető burkolatot letakarítását a készülék szerkezetétől függetlenül, külön kell elvégezni. A kikapcsolt fűtőkészülék részeit alaposan, kefés porszívó fejjel lehet portalanítani. A száraz portalanítás után el lehet dönteni, hogy szükség van-e az esetleg ráégett porréteg eltávolítására is. Ha igen, akkor előbb szórófejes flakonból kipermetezett meleg mosószeres vízzel áztatva kell fellazítani a felületekre rakódott koszos réteget, majd a még nedves felületet szivaccsal töröljük át. Ha szükséges, az áztatás megismételhető, és esetleg súrolókrémes szivaccsal fokozható a tisztítás hatékonysága. A lesúrolt részek újabb nedves áttörlését követően szárazra kell törölni az alkatrészeket.

A konvektorok elülső részét könnyű letakarítani, ám a hátsó, fal felőli oldalán és a kazántagok közötti oldalakról ezt már sokkal nehezebb elvégezni. E részeken a nedvesítést követően radiátortisztító kefével lehet jó eredményt elérni. A szárazra törléshez pedig vékony lécre tekert vászon rongy használható. Az öntöttvas konvektoroknál ilyen tisztításnak nincs sok értelme, mert az öntöttvas felületek elég rücskösek, így csak nedves leöblítést tesznek lehetővé. A hátlapnak mind a két oldalát portalanítani kell, ezeket a szűk hely miatt ugyancsak radiátorkefével lehet elérni.

Ha már a konvektor kazánrésze tiszta, a burkolat letisztítását is érdemes elvégezni, a belső oldalára ugyanis nagyon ráéghet a por. A megkötött porréteget forró vízzel és súroló krémmel átdörzsölve lehet jelentősen csökkenteni, majd leöblítés után szárazra kell törölni a felületet. A külső felületük meleg vizes szivaccsal – a festett bevonatnak köszönhetően – könnyen letisztítható, és azonnal szárazra is törölhető. A teljes takarítást érdemes évente legalább egyszer elvégezni, hogy a lerakódott por ne okozzon problémát. Az ilyen tisztítással ugyanis a konvektor hőleadása is növelhető.

Radiátorok tisztítása

A fűtőtestek is hajlamosak a porosodásra. A régi öntöttvas és festett felületű tagos radiátorok lemosása a tagoltságuk miatt kissé nehézkes, de még így is sokkal könnyebb – a fűtőtagok közé benyúlva – lemosni a felületüket, mint a különféle lemezradiátorok nehezen hozzáférhető részeinek tisztítása. A konyhai tisztítószeres, meleg vizes lemosást könnyíti meg a szivacsos fejű tisztítókefe, majd következhet a szárazra törlés.


Ha a felületük festése már több helyen lepattogzott, hiányos, akkor hőálló, vagy radiátor-festékkel átvonva lehet csökkenteni a „viseltességüket”. Ehhez azonban alaposan le kell csiszolni a festett felületeket, mert csak így biztosítható az új fedőréteg megfelelő tapadása és tartóssága. A felújító festést a spray festékek jelentősen megkönnyítik, ám a közben keletkező festékköd lerakódása csak fóliás kifedésekkel kerülhető el. Az ilyen felület felújítását azonban lehetőleg még az őszi időszakban érdemes elvégezni.

A lemezradiátorok tisztítása az előzőknél sokkal „macerásabb” feladat a hősugárzó felületek közelsége miatt. Az ilyen radiátorok belső felületeinek letakarítása szinte elképzelhetetlen a 70-88 cm hosszú lapradiátor-tisztító kefe nélkül, a lamellák közé ugyanis csak ezekkel lehet benyúlni, más eszköz nem fér be a lemezek közé. Ezt a kefét a barkácsáruházakban a legkönnyebb beszerezni, és más szűk helyek portalanításakor is előnyösen használható. Fontos az előzetes száraz portalanítás, majd a radiátor tag alá helyezett lapos tál elhelyezése után sort lehet keríteni a nedves, mosószeres belső felületmosásra, és az ezt követő vizes leöblítésre. A felületek szárazra törlése nem lehetséges, csak levegő befújásával lehet a száradást elősegíteni. Erre hajszárítót érdemes használni, bár letisztított lemezfelületek e nélkül is gyorsan megszáradnak.

Az elülső, külső felületek gyorsan letisztíthatók, viszont a fal felőli oldalakhoz újból a radiátortisztító kefét kell használni, mert a fal közelsége más eszköz nem fér oda. A lemezradiátorok fedőrácsát sokkal könnyebb megszabadítani a rárakódott portól. Meleg folyóvíz alá tartva, mosogatószerrel bekenve, és rövid szőrű kefével végig dörzsölve, még a rácsok belső oldaláról is eltüntethetők a szennyeződések.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Elszívók tisztítása

Az elszívók nemcsak divatos, de hasznos kellékei a konyháknak. Hatásfokuk nagyban attól is függ, hogy az elszívott levegőt csővezetéken keresztül a szabadba továbbítja a készülék ventillátora, vagy...


Bőr motoros ruhák tisztítása

A motorosok ruhái általában bőrrel kombinált speciális öltözetek, amelyek gyakori és kombinált tisztítási eljárásokat igényelnek. Ha kivehető a bélés, az akár mosógépben is könnyen kitisztítható.