Konvektorok, fűtőtestek tisztítása

2019-02-13 09:40:14 | Módosítva: 2019-02-13 09:44:27

A gázkonvektorok és radiátorok tisztítása végső soron hasonló feladat. A lényegesebb, a fűtő egységek belső tisztítása, amit évenként még a fűtési szezon elején kellene elvégeztetni. Ezt a feladatot szakértőre kell bízni, aki garanciát is vállal az elvégzett munkáért és nemcsak a kezét nyújtja a karbantartási munkadíjért. A fűtőeszközök külső felületeinek a portalanítása ugyan látszólag csak esztétikailag fontos, de valójában a hőátadásban is fontos szerepe van.


A fűtőtestek átvizsgálása után nem mindig kerül sor a külső felületeik letakarítására. Részben azért, mert ez bizony elég macerás munka, másrészt, mert sokan meg is feledkeznek róla. Meg különben is, a konvektorok burkolata alá nem szokás gyakran benézni, és a fűtőtestek burkolatát sem szokás rendszeresen lebontani. Ám amint beindul a fűtés, napokon keresztül furcsa égett porszag áramlik szét a lakásban, miközben por komótosan ráég a radiátorok felületére. Ez a készülékek felületeinek a portalanítására figyelmezteti a tulajdonost.

Konvektorok tisztítása

Szerencsére a konvektorokat igen egyszerűen lehet nem csak a rájuk rakódott, de még a felületükre égett portól is megszabadítani. Ezt az éves átvizsgálást és beállítás elvégzése után érdemes elvégezni. Gázkonvektoroknál a leemelhető burkolatot letakarítását a készülék szerkezetétől függetlenül, külön kell elvégezni. A kikapcsolt fűtőkészülék részeit alaposan, kefés porszívó fejjel lehet portalanítani. A száraz portalanítás után el lehet dönteni, hogy szükség van-e az esetleg ráégett porréteg eltávolítására is. Ha igen, akkor előbb szórófejes flakonból kipermetezett meleg mosószeres vízzel áztatva kell fellazítani a felületekre rakódott koszos réteget, majd a még nedves felületet szivaccsal töröljük át. Ha szükséges, az áztatás megismételhető, és esetleg súrolókrémes szivaccsal fokozható a tisztítás hatékonysága. A lesúrolt részek újabb nedves áttörlését követően szárazra kell törölni az alkatrészeket.

A konvektorok elülső részét könnyű letakarítani, ám a hátsó, fal felőli oldalán és a kazántagok közötti oldalakról ezt már sokkal nehezebb elvégezni. E részeken a nedvesítést követően radiátortisztító kefével lehet jó eredményt elérni. A szárazra törléshez pedig vékony lécre tekert vászon rongy használható. Az öntöttvas konvektoroknál ilyen tisztításnak nincs sok értelme, mert az öntöttvas felületek elég rücskösek, így csak nedves leöblítést tesznek lehetővé. A hátlapnak mind a két oldalát portalanítani kell, ezeket a szűk hely miatt ugyancsak radiátorkefével lehet elérni.

Ha már a konvektor kazánrésze tiszta, a burkolat letisztítását is érdemes elvégezni, a belső oldalára ugyanis nagyon ráéghet a por. A megkötött porréteget forró vízzel és súroló krémmel átdörzsölve lehet jelentősen csökkenteni, majd leöblítés után szárazra kell törölni a felületet. A külső felületük meleg vizes szivaccsal – a festett bevonatnak köszönhetően – könnyen letisztítható, és azonnal szárazra is törölhető. A teljes takarítást érdemes évente legalább egyszer elvégezni, hogy a lerakódott por ne okozzon problémát. Az ilyen tisztítással ugyanis a konvektor hőleadása is növelhető.

Radiátorok tisztítása

A fűtőtestek is hajlamosak a porosodásra. A régi öntöttvas és festett felületű tagos radiátorok lemosása a tagoltságuk miatt kissé nehézkes, de még így is sokkal könnyebb – a fűtőtagok közé benyúlva – lemosni a felületüket, mint a különféle lemezradiátorok nehezen hozzáférhető részeinek tisztítása. A konyhai tisztítószeres, meleg vizes lemosást könnyíti meg a szivacsos fejű tisztítókefe, majd következhet a szárazra törlés.


Ha a felületük festése már több helyen lepattogzott, hiányos, akkor hőálló, vagy radiátor-festékkel átvonva lehet csökkenteni a „viseltességüket”. Ehhez azonban alaposan le kell csiszolni a festett felületeket, mert csak így biztosítható az új fedőréteg megfelelő tapadása és tartóssága. A felújító festést a spray festékek jelentősen megkönnyítik, ám a közben keletkező festékköd lerakódása csak fóliás kifedésekkel kerülhető el. Az ilyen felület felújítását azonban lehetőleg még az őszi időszakban érdemes elvégezni.

A lemezradiátorok tisztítása az előzőknél sokkal „macerásabb” feladat a hősugárzó felületek közelsége miatt. Az ilyen radiátorok belső felületeinek letakarítása szinte elképzelhetetlen a 70-88 cm hosszú lapradiátor-tisztító kefe nélkül, a lamellák közé ugyanis csak ezekkel lehet benyúlni, más eszköz nem fér be a lemezek közé. Ezt a kefét a barkácsáruházakban a legkönnyebb beszerezni, és más szűk helyek portalanításakor is előnyösen használható. Fontos az előzetes száraz portalanítás, majd a radiátor tag alá helyezett lapos tál elhelyezése után sort lehet keríteni a nedves, mosószeres belső felületmosásra, és az ezt követő vizes leöblítésre. A felületek szárazra törlése nem lehetséges, csak levegő befújásával lehet a száradást elősegíteni. Erre hajszárítót érdemes használni, bár letisztított lemezfelületek e nélkül is gyorsan megszáradnak.

Az elülső, külső felületek gyorsan letisztíthatók, viszont a fal felőli oldalakhoz újból a radiátortisztító kefét kell használni, mert a fal közelsége más eszköz nem fér oda. A lemezradiátorok fedőrácsát sokkal könnyebb megszabadítani a rárakódott portól. Meleg folyóvíz alá tartva, mosogatószerrel bekenve, és rövid szőrű kefével végig dörzsölve, még a rácsok belső oldaláról is eltüntethetők a szennyeződések.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Bőr autókárpitok tisztítása, ápolása

A gépkocsik utasterében általában különféle textíliák és műanyag felületek uralják a burkolatokat, ám számos felső kategóriás járműben ezek helyett nemesebb anyagokat, pl. különféle valódi bőröket...


Ereszcsatorna javítása vagy cseréje

Az ereszcsatorna minden épület vízelvezetésének alapvető fontosságú része, nagyon sok problémát okoz, ha állapota nem megfelelő vagy nem szakszerűen van felszerelve. Sokszor a lakáson belüli...