Szigetelőanyag szalmából

2022-11-01 18:58:38 | Módosítva: 2022-11-01 19:01:45

Már-már unalomig bizonygatjuk – mi is –, hogy a leggazdaságosabb energia a fel nem használt energia. Energiaínségünket és az egyre növekvő energiaárakat nem azzal érdemes kompenzálni, hogy egyre több energiát állítunk elő napból, vízből, gázból, szénből vagy akár atomból, hanem inkább azzal, hogy nem pazaroljuk el a megtermelt energiát. Az elpazarolt energia mérséklésével nemcsak a pénztárcánknak kedvezhetünk, hanem a kibocsátás csökkentésével bolygónknak is jót tehetünk.


Az épületek energiahatékonyságát talán leginkább a szigeteléssel tudjuk javítani, de minden estre a korszerűsítést innen kell kezdenünk. Amikor szigetelésről van szó, a többség valamilyen műanyaghabra, üveggyapotra vagy egyéb mesterséges termékre asszociál, pedig a természet is rengeteg értékes anyagot kínál. A növények például nem egy esetben remekül használhatók szigetelésre. A szalmabála olyan mezőgazdasági melléktermék, amelyet a növények cséplése után visszamaradt szárak összefogásával hoznak létre. Egy-egy mező mellett elhaladva már bizonyosan mindenki látott ilyen kötegeket, látványuktól viszont valószínűleg nem az az elsődleges gondolatunk, hogy miként alkalmazhatnánk őket az építészetben.

Pedig a szalmabálák igen jó hőszigetelők – nem véletlenül hasznosították már őseink is a növényeket. A kötegek hővezető képessége közel megegyezik a modern szigetelőkével, így a polisztiroléval, az ásványgyapotéval vagy a B30-as tégláéval. A bálák előállításához szükséges energia ráadásul elhanyagolható ezen anyagokéhoz viszonyítva. Érdemes kiemelni, hogy a bálák bizonyos alkalmazásaihoz a jogszabályok értelmében független szakértői véleményre is szükség van, ezért nem minden helyzetben lehet őket felhasználni.


Ez ügyben érdemes tájékozódni

Az ún. szalmabála építészet oldalán a közelmúltban számoltak be egy új, magyar szalmatermékről. Az érintett hőszigetelő paplant idén tavasszal vezették be a piacra, a megoldásnak köszönhetően még szélesebb körben lehet majd alkalmazni a szalmát. A növényi kötegeket már korábban is többen felhasználtak utólagos szigetelőként, sok helyen viszont nincs elég hely a bálák számára az érintett ház körül vagy a tetőn. Ezen segíthet, az új szalmaszigetelési megoldás, melynek előnye, hogy könnyen beépíthető, több méretben is elérhető, illetve légáteresztő.További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Hőszigetelés eligazító: homlokzati szigetelések

A megfelelő hőszigetelőanyagok kiválasztása nemcsak az energiahatékonysággal, hanem a csökkenő fűtési, illetve hűtési költséggel is egyet jelent. A homlokzati hőszigetelés központi elemei a...


Tetőtéri hőszigetelés

Hogyan szigeteljünk tetőtér beépítéskor? Az igény viszonylag egyszerűen megfogalmazható: Azt szeretnénk, hogy télen kevés energiával és költségért kelljen fűtenünk, nyáron pedig ne legyen...