Betonfelületek impregnálása

2019-02-22 11:04:46 | Módosítva: 2019-02-22 11:10:58

A kültéri igénybevételnek kitett építményeknél fontos, hogy felületük vízlepergető legyen. Köztudott, hogy télen a pórusokban felszívódott víz megfagy, kitágul így roncsolja az anyagot. Azzal, hogy impregnálnak egy felületet, gyakorlatilag vízlepergetővé teszik azt, így megakadályozható a nedvesség behatolása az építőanyag belsejébe. Különösen a betonból készült utaknál, lábazatoknál, vagy garázspadlóknál fontos ez, mert impregnálásukkal nem csak a fagykárok kerülhetők el, hanem e felületek tisztítása is könnyebb lesz. Az egyenetlen felszínen ugyanis lerakódnak a levegőben levő porszemcsék, és amint víz kerül rá, az a betonfelületek elkoszolódásához, elszürküléséhez vezet.


Sok előnye van

A betonfelületek impregnálásával megszüntethetők a csapadékvíz és a nedvesség lecsapódásából keletkező felületi károsodások. Az impregnált felületen is megülhet ugyan a por, ám ha jön az eső, akkor a víz nem szívódik be a felületbe, hanem lemossa azt, ezért az impregnált részeket sokkal könnyebb tisztántartani.

Az impregnálás akkor is előnyös, ha a pl. a külső térben levő régebbi, betonból készült épületrészek szilárdsága nem megfelelő. Impregnálásukkal ugyanis jelentősen javítható a beton minősége, növeli az aljzat ellenálló képességét a csapadékvíz erodáló hatásával szemben. Sőt, még az olajos szennyeződések pórusokba történő behatolását is megakadályozzák az impregnálószerek.

Az impregnálást a jó minőségű betonfelületeken is érdemes elvégezni, amivel időtállóságukat is megnöveljük. A gyengébb minőségű betonfelületeket pedig szilárdabbá, erősebbé teszi. Az impregnálást azonban 2-3 évente meg kell ismételni, amivel biztosítható a kezelt felület tartós védelme.Impregnálni csak száraz és tiszta felületet lehet. A kezelést megelőző felülettisztításra csak már használatban levő felületeken van szükség. Ezt nagynyomású mosással vagy vegyszerekkel, esetleg ajzat csiszolással lehet impregnálásra alkalmassá tenni. Ha pedig szükséges, akkor a porló betonfelületen a lithium densifer felülettömörítővel lehet lényeges javulását elérni. Ez ugyan nem impregnálószer, ám hatása nagyon előnyösen befolyásolja a betonfelület tulajdonságait az impregnálás előtt. A szer mélyen a felületbe szívódva fejti ki a tömörítő hatását, és 8-10 évig meg is tartja azt. Használata után a különféle impregnálószerek hatása is tartósabb és hatékonyabb lesz.
A betonfelületű járdák, garázspadlók, és lábazatok impregnálásához számos gyártó termékei használhatók. Ezek nagy része oldószermentes diszperzió, amelyek szilánt, sziloxánt, akrilt vagy szilikont tartalmaznak, és a betonfelület színét nem, vagy csak árnyalatnyival sötétebbé változtatják.

Az impregnáló szerek a felületbe szívódva fejtik ki a hatásukat, a felületen vízzáró, és többnyire páraáteresztő bevonatot képeznek. A felületi pórusokat zárják le, így gátolják a nedvesség betonba szivárgását, és megszüntetik a fagyok okozta károsodásokat illetve a felületek erodálódását. Felületen vékony filmréteget alkotnak, ami a betont víztaszítóvá teszi. Többnyire két rétegben felterítve hatásosak, ezért fontos az adott impregnáló anyag átfesthetősége és teljes kötés ideje. A felületbe dolgozás mikéntje is lényeges, mert ecseteléssel, vagy hengereléssel könnyebb az impregnáló anyagokat a betonfelületekre teríteni, mint szórással.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Betonfelületek kezelése

Egy betonfelület lefedésére, vagy minimálisan pormentesítésére ma már igen sok lehetőség van, számtalan anyag és technológia között válogathatunk. A választási lehetőségek mérlegelésekor a...


Burkolatok védelme Otti módra

Általában a különböző természetes kő-, beton-, műkő termékek kisebb-nagyobb mértékben szívják a vizet. A vízzel kevert öntvények –, mint a beton is – kötéskor az elpárolgó keverővíz helyén...