Betonfelületek keményítése

2016-11-29 09:15:46 | Módosítva: 2016-11-29 09:21:02

A jó minőségű beton köztudottan teljes vastagságában szilárd és kopásálló. Ezt azonban sok tényező befolyásolja, és nem árt e cél érdekében különféle adalékok alkalmazása. A gyakorlatban számos tényező befolyásolja az igazán kemény és időtálló beton készítését, pl. a nem megfelelő keverési és bedolgozási körülmények stb. A főként a felületen jelentkező hibák ellen – ideig-óráig – a különféle betonkeményítő szerek alkalmazásával lehet védekezni. Egyes szakértők szerint ez azonban csak elodázza beton szilárdsági problémáinak a tartós megoldását. Adott esetekben azonban erre mégis szükség lehet, mivel a porló betonfelületek keményítő kezelésével jelentősen javítható a felület állapota, ami viszonylag hosszú ideig megoldást jelent.


Felületkeményítő szerek

Hogy milyen felületkeményítő szereket célszerű használni az adott betonhoz, azt annak pillanatnyi állapota jelentősen meghatározza. Lehetséges, hogy az ajánlott szerek alkalmazásához előbb a felületek csiszolására is szükség lesz, ezt azonban csak a kivitelező cég szakemberei dönthetik csak el. Érdemes előzetes felmérést kérni, amelynek során eldönthető, hogy a kérdéses betonfelület keményítéséhez melyik szer a legalkalmasabb és az milyen előmunkálatok után alkalmazható.

Vannak olyan szerek, pl. a Penetron Peneseal FH koncentrátuma, amely vizes alapú szigetelőanyag, mélyen behatol a betonba, azokat tartósan megszilárdítja és növeli a beton szilárdságát, felületi ütésállóságát. Előnye, hogy a kezelés után bármilyen más festékkel, burkolóanyaggal átvonható. Új és régi betonfelületekhez is használható. Felhordásához kézi permetező, vagy sörtekefe is megfelel. Nedves felületeken is használható, vízzel 1:1 arányban hígítva, testesen felszórva a beton 30-40 perc alatt magába szívja a felületkeményítő anyagot, amely azonban csak színtelen bevonatot ad. A szer kötésideje elég hosszú – 2 hónap –, és színezett betonhoz is használható. Hasonló, felhasználásra kész felületkeményítő szer a Kema Impregnáló folyadéka is. Ez lezárja a porózus felületet, repedéseket. Az anyag vízzel 1:1 arányban keverhető, régi és új betonfelületek keményítésére is használható, bevonata színtelen, víztaszító hatású.A Klindex beton color dye pl. por állagú koncentrátum, amelyet meghatározott arányban acetonnal hígítva, szórással hordanak fel a betonfelületre. Gyorsan szárad a bevonat, és a betonfelület színezésére is alkalmas, több szín közül lehet választani. Ez a felületkezelő szer azonban csak előzőleg simára csiszolt betonfelületek keményítéséhez és színezésére alkalmas anyag.

A Liquidur is felhasználásra kész színtelen folyadék, amely kémiai reakcióval kötődik a beton anyagába. Felhordása kézi permetezővel lehetséges, a nagyon porózus betonfelületek esetében a felület előnedvesítése is ajánlott. Két réteg felszórásával fokozható a szer felületkeményítő hatása. Ilyen esetekben a rétegek felhordása között nem szabad az előző réteget teljesen kiszáradni hagyni. A kezelt betonfelület 1-3 óra múlva már használható, ám a keményítő hatás csak 7 nap múlva alakul ki, és arra bármilyen újabb réteget – pl. színező festéket – csak ezt követően lehet felvinni. A színezőanyagot a forgalmazó ajánlása alapján érdemes kiválasztani.

A Create Colors International (C2) apró és erősen reaktív, lítiumot tartalmazó termékrendszere is a betonfelületek tömítését, lezárását szolgálja, amellyel változatos, esztétikus, áttetsző vagy színes és csiszolt hatású betonfelület alakítható ki. Különféle igényekhez igazodó változatainak alkalmazásával a betonpadlók öregedése lassítható, és tartósságuk jelentősen meghosszabbítható. Az ilyen felületi kezelések azonban komoly szakértelmet igényelnek, saját kezűleg nem alkalmazhatók.A Sika Lithixil is egy folyékony, vizes bázisú lithium-szilikát összetételű betonkeményítő anyag. Felhordása után beszívódik a beton pórusaiba, kitölti, megköti a felületét. A kezelt felületet előzőleg szükség esetén csiszolni kell, hogy a kialakuló bevonat kellő simaságú legyen. A Sika Lithixil, Proseal Cure Hard és ProSeal termékeivel is fokozható a betonfelületek tartóssága, tömörsége és jelentősen fokozható a kopásállósági, tisztíthatósági képességük. Ezek akrilgyanta alapú felületkeményítő és utókezelő anyagok, amelyeket általában a betonozást követő technológiai műveletként, az alapbeton végső besimítását követően lehet alkalmazni. A Mapei Mapestop termékei felhasználásra kész, gyárilag bekevert felületkeményítő anyagok. Ezek speciális osztályozott kvarchomokból, cementből és speciális adalékszerekből állnak, amelyek szürke, antracit, világoszöld, barna és vörös színekben kaphatók. A keveréket szórással lehet a letisztított, megfelelően előkészített betonfelületre kézi vagy gépi bedolgozással felhordani. Anyagszükséglete a kézi- illetve gépi bedolgozástól függően 4-8 kg. Hasonlóan felhasználásra kész kéregerősítő szárazhabarcsok a Durostone különféle gyártmányai, amelyek gyárilag összekevert, osztályozott nagy keménységű korundot és cement kötőanyag mellett egyéb adalékanyagokat is tartalmaznak. Főként monolit betonpadlók kopásállóságának fokozására alkalmasak a gyári bedolgozási előírások betartása mellett.

Az utókezelések akkor jönnek szóba, ha az alapbeton felülete nem elég stabil és strapabíró. E műveletek azonban megelőzhetők, ha a mindenkori igénybevételnek megfelelő minőségben készül a betonalap, és legfeljebb esztétikailag szükséges a felületének feljavítása.További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Téli cipőápolás

A cipők minden időszakban gondos ápolást igényelnek, ám télen még extrém hatásoknak is ki vannak téve. Sokan mellőzik rendszeres ápolásukat, pedig ezt még a legdrágább cipők is igénylik. A latyakos...


Falazóanyagok és hőszigetelés

Házunk, építményünk színe és kinézete mellett nagyon fontos az, hogy milyen építőanyagot találunk a borítás alatt. Több szempontból is ilyen például a falazóanyag, építőelem típusa, továbbá a...