Gyepráccsal megerősített pázsit

2016-12-20 08:38:55 | Módosítva: 2016-12-20 08:47:28

A füves terület a kertben sok gondozást igényel. Ha igazán szép zöld pázsitot szeretnénk, rendszeresen kell nyírni, öntözni, gyomtalanítani, a tápanyagot utánpótolni. Funkciója bővíthető, ha például a járművel ráparkolás, áthajtás nem tesz kárt benne. Teherbíró képességét gyepráccsal növelhetjük.


A füves területnek számos előnye is van, cserébe az intenzív gondozási igényért. A fű borítja kertünkből azt a részt, ahol napozunk, sétálunk, a gyerekek pedig játszanak. Ezeket a funkciókat bővíti ki, ha gyepráccsal van erősítve a füvesítés helye, hiszen akkor masszívabb gyeprács esetén akár autóval is ráparkolhatunk, de öntözés vagy nagyobb esőzés után sem süllyedünk bele a talajba. A gyeprács lehet műanyag, vagy beton. Utóbbi nagyobb teherbírású, de látszik. Előbbi kisebb terhet tud elviselni, de rejthető, azaz alig látszik, ha a fű szépen ápolt felette. A gyeprács tehát megnöveli a füves terület teherbíró képességét. Ez a nyári szárazságban kevésbé lényegi kérdés, de azonnal jelentőséget nyer az őszi esős időben, vagy télen, hóolvadáskor. A felázott gyepen elég egyszer-kétszer végighajtani az autóval, és már láthatjuk is a pázsit teherbíró képességének a határát. A vakondok is elkerülik gyeprácsozott területünket, hiszen kényelmetlen nekik feljönni e tereptárgy miatt. Ha a gyeprács sűrűbb elosztású, akkor ki sem tudnak jönni a földből, ha ritkább, akkor ki tudnak ugyan jönni, csak nem annyira egyszerűen, hiszen járataikat a gyeprács elemeknek megfelelően kellene kialakítsák. Gyeprács beépítésével általában nem fog károsodni a fű, sőt előnye, hogy szilárdabb lesz a talaj, és a gyeprács téglák a terhet is sokkal jobban elosztják. Az előző mondatban az „általában” arra utal, hogy egy eset mégis van, amikor a gyeprács káros lehet a fűre, ezt a betonos típusnál eláruljuk. Ha gyeprács burkolat kialakításán gondolkodunk, akkor azonnal előjön az a kérdés, hogy milyen gyeprács legyen: műanyag vagy inkább beton?

Gyors megoldás a műanyag gyeprács

A műanyag gyeprács nagy előnye a rendkívül gyors és egyszerű lerakása. A talajt sem terheli, mert nagyon könnyű. Ez az előnye az, ami az egyik legnagyobb hátránya is, miszerint már olyan könnyű, hogy önmagában nem áll elég stabilan ezért kell szegélyezni. A jó minőségű műanyag gyeprácsok azonban jól terhelhetők, és stabilan rögzítik az alatta lévő talaj felszínét. A műanyag gyeprácsok legfőbb előnye talán, hogy könnyen és gyorsan lerakhatók, és minimális gondozást igényelnek majd.

Elsőként jelöljük ki a beépítendő terület nagyságát. A kijelölendő területnél a szegélyek méretével és ágyazatához szükséges hellyel is számolnunk kell.

Második lépésben kiemeljük az ágyazat helyéhez szükséges talajt. A mélység a terheléstől és a talaj vízáteresztő képességétől függ. Vízáteresztő talaj esetén személygépjármű terheléssel számolva 20-25 cm, de a vízzáró (pl. agyagos) talajnál 40 cm is lehet a szükséges mélység. Az előbb említett mélységkülönbség logikája onnan ered, hogy a talaj stabilitása szempontjából lényeges, hogy a felesleges víz minél hamarabb eltűnjön a felszínről. Mert a vizes talaj instabil, süllyed, a szárazabb stabilabb, teherbíróbb! Vízáteresztő talajon ez a víz gyorsan leszivárog, ezért elég itt kisebb mélységben kiásnunk az „alapot”. Az agyagos talaj ellenben rossz vízáteresztő. Sokáig pang rajta a víz. Ennél ezért mélyebben ássuk ki az eredeti agyagos talajt, és cseréljük vízáteresztőbbre, így hamarabb a mélyebb rétegekbe szivárog a vízfelesleg.

Ezt követően kirakjuk a szegélyt gyeprácshoz való szegélyelemből, de lehet betonból, betonlapból vagy térkőből is. A szegély lerakásának a gyeprács későbbi elmozdulása, a gyeprács-tábla szélének megóvása szempontjából van jelentősége. Ha nem teszünk szegélyt, akkor a gyeprácsra nehezedő terhelés nem oszlik el egyenletesen, és a gyeprács-elemek szétcsúszhatnak. Fontos, hogy ezt követően tömörítsük a kijelölt területet döngöléssel vagy vibrálással. Ezután felhordjuk a teherhordó réteget (20-55 cm), majd elsimítjuk, és ezt is tömörítjük. Ezt követi a kiegyenlítő réteg (4 cm) felhordása, amit simítóléccel elsimítjuk.

Lefektetjük a rácsokat úgy, hogy a feliratok minden darabon egy irányba álljanak. A rácsokat üresen, humusz nélkül célszerű rakni. Ügyeljünk rá, hogy a fűnek szánt föld ne kerüljön a gyeprács alá, mert annak megsüllyedését okozhatja. A rácsokat enyhén ferdén tartva lehet a kapcsolódó füleket egymásba illeszteni. A gyeprácsot termőfölddel megtöltjük úgy, hogy 0,5-1 cm hely maradjon még a rács felső éléig. Ezután fűmaggal beszórjuk, és öntözzük. A fű kinövéséig a földet nedvesen kell tartani.

A betonból készült gyeprács

A gyeprács kő legfőbb előnye az, hogy a zöldfelület megtartásával biztosít szilárd burkolatot a kertben. A lyukakban továbbra is vígan nőhet a fű, el tud szivárogni az esővíz. A betonrács pedig biztosítja a felület teherbírását. A beton gyeprács előnye, hogy nagy tömege miatt nagy a teherbírása, és szegélyezni sem feltétlenül kell, mint a műanyagot, mert tömegéből adódóan nehezebben csúszik el terhelés hatására. Hátránya, hogy látszik, hiszen itt a fű a beton gyeprács réseiben, csomókban nő majd. Korábban említettük, hogy ez károsíthatja is a füvet. A beton felmelegszik, így a fű könnyebben perzselődik, kiéghet belőle. Ezért jó, ha a beton gyeprácsos területet rendszeresen tudjuk öntözni szárazság idején. A beton gyeprácsban növő fű gyakorlatilag úgy tekinthető mintha a fű különálló kis cserepekben nőne a beton réseiben. Egy-egy ilyen résben lévő talaj csekély mennyiségű, így könnyebben kiszárad.

Sokan házilag is elkészítik betonból a gyeprácsot. Ilyenkor a gyári ár kb. feléből ki is lehet hozni a gyeprács burkolatot kertünkbe. Csak egy megfelelő sablon kell hozzá, és elég sok idő. A sablon lehet alj nélküli, vagy pedig csak egyik oldalán nyitott. A zárt aljzatú sablonnal könnyebb gyeprácsot készíteni, viszont hosszabb ideig tart – lassabban köt benne a beton. Legalább egy napig a sablonban kell tartani a gyeprácsot, amíg megköt annyira, hogy ki lehessen önteni belőle. A nyitott aljú sablonnál ilyen várakozási idő nincs, mert gyorsan halad a gyeprács készítés. Annyi a dolgunk, hogy a sima területre lerakott sablonba bele kell tölteni a betont, tömöríteni kell, majd elsimítani, ezután pedig óvatosan fel kell húzni a sablont. Ezt követően már készíthetjük is a másik gyeprácsot, csak arra figyeljünk, hogy a készeket ne mozdítsuk el addig, amíg megkötnek.

A kész, megszáradt elemeket ezután lerakjuk a kiásott és beszintezett talajtükörbe. Belehelyezésük után megtöltjük földdel a betonelemeket, de nem teljesen, körülbelül fél centiméterrel a perem alattig. Utána jöhet a fűmagok vetése.


Beton gyeprács: gyér benne a fű a gyakori felforrósodás, és az öntözés hiánya miatt


Darált gumis gyeprács elemek összekapcsolása


Műanyag gyeprács, az alul látható leszúrók is az elmozdulást akadályozzák


Készül a füvesíthető kocsi beálló

 
Járdaelemek is kiönthetők betonsablonba


Gyeprács készülhet nem csak rácsformában, itt szegélyelemek rendhagyó hasznosításban


A gyeprácsot jó minőségű, humuszos, laza földdel töltsük föl


Beton járólapok lesüllyesztése: szép, egyedi és teherbíró

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Térkövezés alapjai

Az elmúlt években a betonburkolatokat teljesen felváltották a térkövek, melyek mellett sok érv szól: könnyen javíthatók, tartósak és beolvadnak a környezetükbe. Így érthető, hogy egyre nő a...


Mediterrán életérzés

Egyre több embertől hallom, hogy mediterrán stílusú házat, mediterrán jellegű teraszt, kertet szeretne, és valóban, egyre több olyan családi házat, kertes házat látni, ami némileg emlékeztet...