A fűtővíz optimális hőmérséklete

2023-01-13 10:35:22 | Módosítva: 2023-01-13 10:43:04

A régebbi gázkazánoknál viszonylag egyszerűen lehet állítani a fűtővíz hőmérsékletét, és akinek ezt egyszer megmutatták, az gyakran bele is avatkozik a fűtésbe. A korszerűbb készülékeknél ez már nem mindig lehetséges, és talán nem is baj, az automatika jobban végzi a dolgát, mint mi – érzésre.


A beavatkozást persze több minden is indokolja. A túlságosan magasra állított fűtővíznél a forró radiátorok segítségével a helyiség hőmérséklete hamar eléri kért hőfokot, és a kazán lekapcsol. Amíg ment, a radiátorok erősen sugároztak, és így a hőérzet kifejezetten magas volt. Amint lekapcsol a kazán, és lehűlnek a radiátorok, a sugárzó hő megszűnik, és a hőérzet leromlik – még akkor is, ha a szoba levegőjének hőmérséklete elegendő. Kézenfekvő tehát alacsonyabb fűtővíz hőmérsékletet beállítani, hogy a fűtési folyamat sokkal elnyújtottabb legyen, és akkor a sugárzó hő hatását is sokkal tartósabban élvezhetjük. A viszonylag enyhe külső hőmérsékletek mellett 35-40 fokos fűtővízzel is kényelmesen ki lehet fűteni a lakást, ha egyébként a szigeteléssel rendben vagyunk.

Vannak azonban olyan szempontok is, amik óvatosságra intenek bennünket. Nyílt égésterű kazánok esetén az alacsonyabb hőmérséklet a hőcserélőnél kondenzációt okozhat, amely károsíthatja azt. A lamellákon megjelenő zöldes, korrodált elszíneződés az alacsonyan beállított hőmérséklet következményeire utalhat. Huzamosabb ideig alacsony hőmérsékleten üzemeltetett nyílt égésterű gázkazán hőcserélője tönkremehet, célszerű ezért magasabb (60 °C feletti) fűtővíz hőmérsékletet beállítani.

A kondenzációs készülékeknél viszont a magas hőmérséklet jelenthet gondot (60 °C felett), ugyanis itt a készülék egyre kevésbé kondenzál, és a megfelelő hatásfokot nem fogja tudni biztosítani. Az időjárás-követő szenzor beállítása segít abban, hogy a külső hőmérséklet függvényében a készülék automatikusan az optimális fűtővíz hőfokkal fűtsön. Modulációs termosztát segítségével szinte tökéletes szabályozásra van lehetőség. A legtöbb készülék gyári modulációs termosztát és időjárás-követő külső hőmérsékletérzékelő esetén nem is engedi a kazán hőmérsékletének manuális szabályzását.

A nagy felületű fűtéseknél (padlófűtés vagy falfűtés) köztudottan jóval alacsonyabb – 40 fok alatti – a fűtővíz hőmérséklete. Ezt azonban nem szabad úgy lefordítani, hogy a kondenzációs kazán nem való radiátoros fűtéshez. Azok a radiátorok, amelyek alacsony hőmérsékletű fűtővízzel üzemelnek, a komfortos meleget gyorsan és kevés energiaráfordítással szállítják. A radiátorok azonnal reagálnak a hőigényre, ha a termosztát ezt jelzi. A helyiség egyenletesen és gyorsan melegszik, még alacsony külső hőmérséklet esetén is. Jól hőszigetelt külső fal mellett található alacsony hőmérsékletű radiátornál nagyon kicsi – 1% alatti – az a hőveszteség, amelyet a radiátor okoz. Összehasonlításként a padlófűtésnél – a hőszigetelő réteg vastagságától és a padló típusától függően – ez akár a tízszerese is lehet.Az utóbbi időkre átlagosan jellemző enyhébb teleknél, relatíve magasabb külső hőmérsékleteknél, és az egyre hatékonyabb épületszigeteléseknél a fűtési idény nagy részében már akár 35-45 °C közötti vízhőmérséklet is elegendő a tökéletes komfort megteremtéséhez. Így is gyorsan elérhető a kívánt belső hőmérséklet, és a fűtési rendszer kevesebb energiát használ fel. Ez a gyors reakcióidőnek, valamint a konvekciós és sugárzó hőleadásnak köszönhető.

Távfűtési érdekesség

Érdemes egy egyszerű külső hőérzékelős hőmérővel vizsgálni, hogy a távfűtés radiátorai milyen vízhőmérséklettel fűtenek. Természetesen nem közvetlenül a fűtővizet mérjük, de a radiátor belsejébe leengedett hőérzékelő közelítően a fűtővíz hőmérsékletét, de azzal mindenképpen arányos hőfokot méri. Azt tapasztalhatjuk, hogy 5-10 fokos külső hőmérsékletnél 35 fokos radiátorokkal megfelelő belső hőkomfortot érünk el – még a az eredeti panelszigetelés mellett is. A panelprogram keretében szigetelt épületeknél ez még inkább érzékelhető. A jó hőérzethez mindenképpen hozzájárul, hogy a távfűtésnél a radiátorok hőfoka nem ingadozik, a sugárzó hő teljesen egyenletes.További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Fűtéskorszerűsítés - kazáncsere nélkül

Napjainkban az egyre erősebben rohanó gázárak talán egyetlen pozitív hatásaként említhető az, hogy sokunkat sarkall bizonyos energia-megtakarítási lépésekre. Amíg a régi épületekben hirtelen...


Új generációs lapradiátorok a Radeco kínálatában.

Mindenkit bizsergetően jó érzés jár át, ha dicsérik a munkáját, egy-egy megrendelő kuncsaft elégedetten ajánlja a nála dolgozó szerelőt a szomszédainak, ismerőseinek. A Radeco-Hungary Kft. célul...