Nano-részecske borítású

Napfény hatására öntisztuló ruhák

2011-12-22 16:16:44 | Módosítva: 2011-12-22 16:19:21

Eredményesek az öntisztuló pamut ruhaanyag előállítására tett törekvések Kínában, írja a BBC egy tanulmányra hivatkozva. A nano-részecske borítású ruha napfény hatására megtisztul.


Kínai mérnökök létrehoztak egy kémiai burkolatot, mely azt eredményezi, hogy az anyag napfény hatására megtisztítja saját magát a szennyeződésektől és kellemetlen szagoktól.

A kutatók elmondása szerint a módszer olcsó, nem mérgező, és környezetbarát egyben.

A kereskedők szerint az innováció átütő siker lehet figyelembe véve a "funkcionális ruházatokra" való egyre növekvő keresletet.

A kutatást két kínai egyetem (Shanghai Jiao Tong University és a Hubei University for Nationalities) mérnökei végezték és egy tudományos folyóiratban (Applied Materials and Interfaces journal) publikálták eredményeiket.

A kutatás a titánium dioxid viselkedésére koncentrált, mely "kiváló katalizátorként ismert szerves szennyező anyagok lebontásában".

Ezt az anyagot már ma is használják öntisztító ablakokban, szagmentes zoknikban, konyha és fürdőszoba csempékben melyek képesek tisztán tartani önmagukat.

Az első törekvések - hogy a titánium dioxidot öntisztuló pamut ruhaanyagban is felhasználják - mérsékelt sikert hoztak, mert a matéria öntisztuló tulajdonságát csak erős ultraviola sugárzás hatására fejti ki, ami megnehezíti a gyakorlati használatát.

A burkolat létrehozása

A csapat az áttörést azzal érte el, hogy létrehozott egy nano-részecskés alkohol alapú elegyet, mely titánium dioxidból és nitrogénből áll.

A keverékhez triethylamine-t adtak hozzá, egy savsemlegesítő anyagot, melyet gyakran használnak festékekben. 12 órányi kevergetés után szobahőmérsékleten a folyadékot 100C-os hőmérsékletre hevítették és további hat órán át ezen a hőmérsékleten tartották.

A pamut anyagot ezután belemerítették ebbe az elegybe, ezután pedig megszárították, felmelegítették és tiszta forró vízben leöblítették.

A pamutot ezután ezüst-jodid részecskékkel kezelték, mely segíti a fényalapú reakciót.

Hogy felfedezésük hatékonyságát teszteljék, a mérnökök narancssárga festékkel szennyezték be az anyagot és kitették a napra. Két óra elteltével a csapat állítása szerint a szennyeződés 71%-a eltűnt, ami drámai javulás a korábbi eredményekhez képest.


Hosszan tart

A kísérletet 5-ször ismételték még ugyanazon a ruhadarabon azonos eredménnyel, ami azt sejteti, hogy az eredmény tartós. A ruhadarab mosása és szárítása szintén nem rontja a hatékonyságot.

Ruhaipari szakértők szerint nagy érdeklődésre számíthat az eljárás, amennyiben ipari méretekben sikerül megvalósítani.

"Ez a fajta funkcionális ruházat máris bizonyította népszerűségét - különösen Japánban, ahol a hatóságok erősen támadják a légkondicionáló berendezéseket, melyek a márciusi földrengés után áramkimaradásokat okoztak" - mondta Isabelle Cavill, a Planet Retail ruhaipari szakértője.

"Szintén népszerűnek bizonyulhat Ázsia más országaiban, ahol a hőség okoz izzadási problémákat".

Az Uniqlo nevű japán nagykereskedő cég már népszerűsíti a "selymes szárazság" fantázianevű termékeit, melyek a bőr szárazon (és kellemetlen illatoktól mentesen) tartását ígérik "csúcstechnológiás semlegesítő hatásuknak" köszönhetően.

A cég szintén piacra dobta a "Heattech" termékvonalát, mely "hőt termel", hogy a melegen tartsa a ruha viselőjét.

Ezzel párhuzamosan a Sheffieldi Egyetem tudósai ruhaanyag kondicionáló anyagokat kutatnak, melyek "segítenek megtisztítani a levegőt" az emberek körül, akik hordják.

"Valószínűleg a fehérnemű forgalmazók fogják elsősorban felkarolni ezen új technológiákat".

"A nyugati óriáscégek, mint a Wal-Mart vagy a Marks and Spencer, szintén érdeklődhetnek a kínai találmány iránt figyelembe véve, hogy a vásárlók körében egyre népszerűbbek a funkcionális öltözetek".

Forrás: BBC

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Tavaszi tetőkarbantartás

Csatornák bádogos-munkák ellenőrzése, fa elemek festése, héjazattisztítás.A családi házban lakók a téli hidegben nemigen néztek fel a ház tetejére. Ha különösebb gondot nem észleltek, nem ázott...


Függöny tisztítása

A függönyöket három-, de max. hathavonta ki kell mosni, hogy a lakásban szálló por ne tudjon mélyen a szálak közé beülni. Ez különösen fontos ahófehér és nagyon világos színű, fényáteresztő...