Bosch Rotak 40

A Bosch új rendszerű fűnyíróiról tavaly számoltunk be először. Az újdonság abban áll, hogy a forgó kés meghajtása nem a hagyományos módon - általában szinkron motorral, és közvetlenül a tengelyére szerelt késsel - történik, hanem ún. Powerdrive hajtóművel. Ez egy nagy fordulatszámú kollektoros motort jelent, amelynek fordulatszámát egy laposszíj áttétellel csökkentik le, ennek hatására a késtengelyen jelentkező nyomaték az átlag fűnyíróhoz képest legalább a tízszeresére nő.

Ez a nyomaték ráadásul egészen másképp viselkedik a fordulatszám függvényében, mint a szinkron motoroknál. Azoknál a terhelés - magas, erős szálú fű, sok gaz - hatására csökkenő fordulatnál egy kis ideig még nő a nyomaték, majd szinte nullára zuhan vissza, és a motor megáll. Bizonyára sokan ismerik ezt a jelenséget, különösen amikor túl hosszúra nőtt meg a fű, és a gép állandóan lefullad. A nedves fűcsomók eltávolítása után ugyan gépünk újra indítható, mégis a fűnyírás igen küzdelmessé válik. A fűnyírót állandón emelgetni kell, és a folyamatos túlterhelés bizony nem nagyon használ neki.
A Rotak fűnyírók motorja aszinkronmotorként viselkedik; a terhelés hatására csökkenő fordulatszámnál a nyomatékuk folyamatosan nő, ezáltal szinte nem lehet lefojtani őket. Ehhez adódik még az áttétel nyomatéknövelő hatása.
Tavaly a 850 W-os Rotak 32-t, és az 1200 W-os Rotak 34-et mutattuk be. Idén megszületett a még nagyobb testvér, a Rotak 40, amely felépítésében teljesen azonos a 34-essel, csak mindene nagyobb. A vágás szélessége a típusszámnak megfelelően 40 cm-re nőtt. Ehhez természetesen nagyobb (1700 W-os) motor, és a korábbiaknál még tekintélyesebb nyomaték tartozik. Összehasonlításként: egy hagyományos fűnyíró késtengelyén jelentkező nyomaték 1-2 Nm körül van, a Rotak 32-esé 9 Nm, a 34-esé 18 Nm, a 40-esé pedig már 22 Nm.
A vágási magasság állítása a 40-esen is központilag, egy karral, a négy keréken egyszerre történik. Kicsit nagyobbak a kerekek is, amely jobb terepjáró képességet biztosít a Rotak 40-esnek. A megnövekedett méretekhez igazodóan a fűgyűjtő is alaposan megnőtt, 50 l-es lett.
Kipróbálásra egy harcedzett gépet kaptunk, így aztán lelkiismeret-furdalás nélkül küldtük bele a gazba, és néztük, hogyan birkózik meg vele. Erőproblémája nincs, az egyszer biztos. Ha az erősebb gazban mélyül is a hangja, ettől csak még izmosabb lesz. Inkább arra kell vigyázni, hogy a használó ne éljen vissza ezzel az erővel, elvégre mégsem kaszálógépről van szó. Ha már a vékonyabb cserjéket és fás szárú gazokat is le akarjuk nyírni vele, akkor tönkremehet a kés, eltörhet a műanyag burkolat, tehát ne felejtsük el; azért mert erős, még fűnyíró marad.
Rendkívül intenzív a gép szívóhatása (a speciális légbefúvó rendszernek köszönhetően), így nem csak a levágott kaszálékot kapja fel, és nyomja a fűgyűjtőbe, hanem apróbb tárgyakat, faleveleket, még a kis szemű kavicsot, murvát is. És száraz, poros talajon természetesen a port is. A fűgyűjtő rácsa viszont elég nagyszemű, a "méreten aluli" tárgyak, így a por is azonnal vissza is jön. A hullott faleveleket azonban ragyogóan össze lehet gyűjteni vele. Megint csak az eredeti funkciót hangsúlyozzuk; bár kétségtelenül kitűnően lehet vele porszívózni a kertet, de arra inkább a lombszívó való.
A Rotak fűnyírót elektromos fékszerkezettel látták el. Ez érdekesen működik; a kikapcsolás után egy bő másodpercig még hagyja forogni a kést, nyílván azért, hogy a tengelyeken és a laposszíjon ne keletkezzenek nagy erőhatások. Ezután viszont néhány tizedmásodperc alatt leállítja a motort és a késtengelyt.
A Rotak 40-es egészében egy sokat tudó, nagy teljesítményű fűnyíró. Használatát különösen az elhanyagoltabb területekhez ajánljuk, és persze oda is, ahol gyakran elfelejtkezünk a fűnyírásról, és aztán 30-40 cm-es fűvel kell birkózni.
 

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: fűnyíró

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

EGO Power+: az erő, amiben megbízhat

Az EGO Power+ akkumulátoros termékek 2020 tavasza óta érhetők el Magyarországon. A számtalan szabadalmaztatott technológiai újdonságot felvonultató termékcsalád tökéletes megoldást nyújt a...


MTD benzinmotoros, hajtott kerekű fűnyíró

Adott egy nagy pázsitfelület, egy meredek lejtő, és máris nincs kedvünk egy nehéz fűnyíró tologatásához? Aki kertészként a fenti felsorolásnál mindhárom esetben bólintott, nagy valószínűséggel egy...