Bosch Rotak 40

A Bosch új rendszerű fűnyíróiról tavaly számoltunk be először. Az újdonság abban áll, hogy a forgó kés meghajtása nem a hagyományos módon - általában szinkron motorral, és közvetlenül a tengelyére szerelt késsel - történik, hanem ún. Powerdrive hajtóművel. Ez egy nagy fordulatszámú kollektoros motort jelent, amelynek fordulatszámát egy laposszíj áttétellel csökkentik le, ennek hatására a késtengelyen jelentkező nyomaték az átlag fűnyíróhoz képest legalább a tízszeresére nő.

Ez a nyomaték ráadásul egészen másképp viselkedik a fordulatszám függvényében, mint a szinkron motoroknál. Azoknál a terhelés - magas, erős szálú fű, sok gaz - hatására csökkenő fordulatnál egy kis ideig még nő a nyomaték, majd szinte nullára zuhan vissza, és a motor megáll. Bizonyára sokan ismerik ezt a jelenséget, különösen amikor túl hosszúra nőtt meg a fű, és a gép állandóan lefullad. A nedves fűcsomók eltávolítása után ugyan gépünk újra indítható, mégis a fűnyírás igen küzdelmessé válik. A fűnyírót állandón emelgetni kell, és a folyamatos túlterhelés bizony nem nagyon használ neki.
A Rotak fűnyírók motorja aszinkronmotorként viselkedik; a terhelés hatására csökkenő fordulatszámnál a nyomatékuk folyamatosan nő, ezáltal szinte nem lehet lefojtani őket. Ehhez adódik még az áttétel nyomatéknövelő hatása.
Tavaly a 850 W-os Rotak 32-t, és az 1200 W-os Rotak 34-et mutattuk be. Idén megszületett a még nagyobb testvér, a Rotak 40, amely felépítésében teljesen azonos a 34-essel, csak mindene nagyobb. A vágás szélessége a típusszámnak megfelelően 40 cm-re nőtt. Ehhez természetesen nagyobb (1700 W-os) motor, és a korábbiaknál még tekintélyesebb nyomaték tartozik. Összehasonlításként: egy hagyományos fűnyíró késtengelyén jelentkező nyomaték 1-2 Nm körül van, a Rotak 32-esé 9 Nm, a 34-esé 18 Nm, a 40-esé pedig már 22 Nm.
A vágási magasság állítása a 40-esen is központilag, egy karral, a négy keréken egyszerre történik. Kicsit nagyobbak a kerekek is, amely jobb terepjáró képességet biztosít a Rotak 40-esnek. A megnövekedett méretekhez igazodóan a fűgyűjtő is alaposan megnőtt, 50 l-es lett.
Kipróbálásra egy harcedzett gépet kaptunk, így aztán lelkiismeret-furdalás nélkül küldtük bele a gazba, és néztük, hogyan birkózik meg vele. Erőproblémája nincs, az egyszer biztos. Ha az erősebb gazban mélyül is a hangja, ettől csak még izmosabb lesz. Inkább arra kell vigyázni, hogy a használó ne éljen vissza ezzel az erővel, elvégre mégsem kaszálógépről van szó. Ha már a vékonyabb cserjéket és fás szárú gazokat is le akarjuk nyírni vele, akkor tönkremehet a kés, eltörhet a műanyag burkolat, tehát ne felejtsük el; azért mert erős, még fűnyíró marad.
Rendkívül intenzív a gép szívóhatása (a speciális légbefúvó rendszernek köszönhetően), így nem csak a levágott kaszálékot kapja fel, és nyomja a fűgyűjtőbe, hanem apróbb tárgyakat, faleveleket, még a kis szemű kavicsot, murvát is. És száraz, poros talajon természetesen a port is. A fűgyűjtő rácsa viszont elég nagyszemű, a "méreten aluli" tárgyak, így a por is azonnal vissza is jön. A hullott faleveleket azonban ragyogóan össze lehet gyűjteni vele. Megint csak az eredeti funkciót hangsúlyozzuk; bár kétségtelenül kitűnően lehet vele porszívózni a kertet, de arra inkább a lombszívó való.
A Rotak fűnyírót elektromos fékszerkezettel látták el. Ez érdekesen működik; a kikapcsolás után egy bő másodpercig még hagyja forogni a kést, nyílván azért, hogy a tengelyeken és a laposszíjon ne keletkezzenek nagy erőhatások. Ezután viszont néhány tizedmásodperc alatt leállítja a motort és a késtengelyt.
A Rotak 40-es egészében egy sokat tudó, nagy teljesítményű fűnyíró. Használatát különösen az elhanyagoltabb területekhez ajánljuk, és persze oda is, ahol gyakran elfelejtkezünk a fűnyírásról, és aztán 30-40 cm-es fűvel kell birkózni.
 

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: fűnyíró

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

18 voltos, akkus, többfunkciós fűnyíró

A Metabo RM 36-18 LTX BL 46 18 voltos akkus fűnyírója nagy zöldfelületeken alkalmazható. Rögtön három funkciót egyesít magában: füvet nyír és gyűjt, ezenkívül hatékonyan mulcsol anagy...


Akkus technológia a tavaszi kerti munkákban

Meglepően sok lehetőséget rejt a legmodernebb akkus technológia a kertészkedés területén is! Használjuk hát ki!