Légtisztítás szűréssel

2021-01-06 16:43:11 | Módosítva: 2021-01-06 16:46:50

A kültéri levegő tisztaságával, illetve szennyezettségével nagyon sok fórumon foglalkoznak. Életünk megrövidítője, betegségek forrása a szennyezett levegő. De nem kevésbé fontos a lakás levegőjének tisztasága sem. Többek között azért, mert a belső légtérbe is kívülről jut be a friss levegő, akár ablaknyitással, akár korszerű levegőztető berendezéssel juttatjuk azt otthonunkba.


Az, hogy a lakóterünket miért kell védeni, egyértelmű: saját és családunk egészségének megóvása érdekében. „A WHO kutatásai szerint a légszennyezettségből adódó egészségkárosodás globális probléma, a magas szállópor tartalom a felső légutakat, a tüdőt, a keringési rendszert, a szívet és a húgyúti rendszert támadja, jellemzően rákos megbetegedések formájában. Különösen veszélyesek az ultrafinom (PM1) részecskék, mert ezek a tüdőhólyagocskákon keresztül egyenesen a véráramba jutnak. Sokszor ezek a részecskék súlyosan rákkeltő anyagokból állnak össze. A rossz levegőminőség jelenleg az egészséget veszélyeztető legnagyobb probléma.

Amikor a hagyományos módon, ablaknyitással szellőztetünk, akkor sok lehetőségünk nincs a levegő megszűrésére. Valamennyi azért van, mert tudjuk, hogy a légszennyezettség mértéke napszakonként és az időjárás hatásai miatt is eltérő. Nem mindegy, hogy a szellőztetést az esti, a kora reggeli órákban végezzük, vagy városban mondjuk a délutáni csúcsforgalomban. Ha van lehetőség rá, azzal is játszani lehet, hogy egy forgalmas utcai front felől szellőztetünk, vagy egy tisztább belső udvar, esetleg park felől.

A beengedett levegő szűrésére is vannak eszközök, lehetőségek

Legkézenfekvőbb a klímaberendezés, ami nem csak hűtés/fűtés üzemmódban használható, hanem levegőkeringtetéssel is. Ilyenkor a saját szűrőrendszerén keresztül áramoltatja a levegőt, és a korszerűségétől, technikai színvonalától függően szűri is azt.

A klímán kívül sokfajta beltéri légtisztító berendezést kapható. Léteznek ionizátoros, fotokatalitikus készülékek, vannak párásítós és párásító nélküli eszközök is. Ma már olyan komoly légtisztító készülékek kaphatók, amelyekkel a virágporon és a háziporon kívül a dohányfüst, szmog, kipufogógázok, benzingőz, ételszagok, baktériumok, sőt, a vírusok egy része is kiszűrhető a levegőből. A legkomplettebb szobai légtisztítókban négyfokozatú szűrőrendszer található. Egy négyfokozatú szűrőrendszeres légtisztító mindössze egyórás használata után a szoba levegőminősége már érezhetően javul.


Míg a split klíma és a szobai légtisztító a belső levegőt keringteti csak, tehát a friss levegő utánpótlásáról nem gondoskodik, addig a korszerű levegőztető rendszerek folyamatosan vezetik be a lakásba a friss levegőt. A szabályozott szellőző rendszerekben, a hővisszanyerős készülékekben igen magas minőségű szűrőberendezések működnek. A levegő gondos tisztítására természetesen egészségünk érdekében van elsősorban szükség, de nem elhanyagolható az sem, hogy a szennyezett levegő ellen magát a berendezést is védeni kell. A szűrő egy hosszú távú befektetés, hiszen hosszabb élettartam várható a szellőztetőgép forgó alkatrészeinél, tisztábbak maradnak a rendszerelemek, ezért kevesebb karbantartásra van szükség, és végül a legfontosabb, a lakótérben élők életét is meghosszabbítja.

Ezeknek a készülékeknek a szűrőit rendszeresen tisztítani, illetve cserélni kell – lehetőleg félévente, de inkább negyedévente. Hővisszanyerős szellőztetés esetén, ha a hőcserélő lamellái között lerakódik a por, az valószínűleg ott is marad, hiszen annyira kis légrés van két lemez között, hogy elfogadható tisztaságúra is csak nagy nehézségek árán lehet kitakarítani. A gépben lévő forgó elemeket: csapágy, ventilátorlapát is megtámadja a finom por, ami megnövekedett kopást, kiegyensúlyozatlanságot és így, nagyobb áramfelvételt, hatásfokbeli csökkenést okoz. De nem csak magában a szellőztető gépben, hanem az azon túli elemekben is megtapadhat a por, például a csővezetékben, aminek a tisztítása nagyon nehézkes.


Téli időszakban egyes területeken, ahol hosszabb időre meg tud ülni a füstgáz, a szmog, ahol nagy a levegőszennyezettség, ott érdemes akár többlépcsős szűrést alkalmazni a megfelelő eredmény elérése érdekében. A régi szabvány szerint megkülönböztetünk durva (G1-G4) és finom (F5-F9) porszűrőket, továbbá HEPA és ULPA szűrőket. Az új szabvány ePM1; ePM2,5; ePM10 csoportokba sorolja a légszűrőket, és amik még az utóbbi feltételt sem teljesítik, azok a durva porszűrők. A jelölésnél a szám azt mutatja meg, hogy hány mikrométernél kisebb részecskék minimum 50%-át képes kiszűrni a szűrő.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

A legnagyobb fan-coil választék a piacon

Az 1906-ban indult családi vállalkozásból mára Európa élvonalbeli fan-coil, termoventilátor, folyadékhűtő és hőszivattyú gyártója fejlődött ki, a Galletti cégcsoport.


Védekezzünk a parlagfű ellen

A parlagfű Magyarországon nem őshonos, az 1920-a években hazánk déli területén jelent meg, majd 1945 után kezdett el robbanásszerűen terjedni. Mára az egész ország területén megtalálható,...