Légtisztítás szűréssel

2021-01-06 16:43:11 | Módosítva: 2021-01-06 16:46:50

A kültéri levegő tisztaságával, illetve szennyezettségével nagyon sok fórumon foglalkoznak. Életünk megrövidítője, betegségek forrása a szennyezett levegő. De nem kevésbé fontos a lakás levegőjének tisztasága sem. Többek között azért, mert a belső légtérbe is kívülről jut be a friss levegő, akár ablaknyitással, akár korszerű levegőztető berendezéssel juttatjuk azt otthonunkba.


Az, hogy a lakóterünket miért kell védeni, egyértelmű: saját és családunk egészségének megóvása érdekében. „A WHO kutatásai szerint a légszennyezettségből adódó egészségkárosodás globális probléma, a magas szállópor tartalom a felső légutakat, a tüdőt, a keringési rendszert, a szívet és a húgyúti rendszert támadja, jellemzően rákos megbetegedések formájában. Különösen veszélyesek az ultrafinom (PM1) részecskék, mert ezek a tüdőhólyagocskákon keresztül egyenesen a véráramba jutnak. Sokszor ezek a részecskék súlyosan rákkeltő anyagokból állnak össze. A rossz levegőminőség jelenleg az egészséget veszélyeztető legnagyobb probléma.

Amikor a hagyományos módon, ablaknyitással szellőztetünk, akkor sok lehetőségünk nincs a levegő megszűrésére. Valamennyi azért van, mert tudjuk, hogy a légszennyezettség mértéke napszakonként és az időjárás hatásai miatt is eltérő. Nem mindegy, hogy a szellőztetést az esti, a kora reggeli órákban végezzük, vagy városban mondjuk a délutáni csúcsforgalomban. Ha van lehetőség rá, azzal is játszani lehet, hogy egy forgalmas utcai front felől szellőztetünk, vagy egy tisztább belső udvar, esetleg park felől.

A beengedett levegő szűrésére is vannak eszközök, lehetőségek

Legkézenfekvőbb a klímaberendezés, ami nem csak hűtés/fűtés üzemmódban használható, hanem levegőkeringtetéssel is. Ilyenkor a saját szűrőrendszerén keresztül áramoltatja a levegőt, és a korszerűségétől, technikai színvonalától függően szűri is azt.

A klímán kívül sokfajta beltéri légtisztító berendezést kapható. Léteznek ionizátoros, fotokatalitikus készülékek, vannak párásítós és párásító nélküli eszközök is. Ma már olyan komoly légtisztító készülékek kaphatók, amelyekkel a virágporon és a háziporon kívül a dohányfüst, szmog, kipufogógázok, benzingőz, ételszagok, baktériumok, sőt, a vírusok egy része is kiszűrhető a levegőből. A legkomplettebb szobai légtisztítókban négyfokozatú szűrőrendszer található. Egy négyfokozatú szűrőrendszeres légtisztító mindössze egyórás használata után a szoba levegőminősége már érezhetően javul.


Míg a split klíma és a szobai légtisztító a belső levegőt keringteti csak, tehát a friss levegő utánpótlásáról nem gondoskodik, addig a korszerű levegőztető rendszerek folyamatosan vezetik be a lakásba a friss levegőt. A szabályozott szellőző rendszerekben, a hővisszanyerős készülékekben igen magas minőségű szűrőberendezések működnek. A levegő gondos tisztítására természetesen egészségünk érdekében van elsősorban szükség, de nem elhanyagolható az sem, hogy a szennyezett levegő ellen magát a berendezést is védeni kell. A szűrő egy hosszú távú befektetés, hiszen hosszabb élettartam várható a szellőztetőgép forgó alkatrészeinél, tisztábbak maradnak a rendszerelemek, ezért kevesebb karbantartásra van szükség, és végül a legfontosabb, a lakótérben élők életét is meghosszabbítja.

Ezeknek a készülékeknek a szűrőit rendszeresen tisztítani, illetve cserélni kell – lehetőleg félévente, de inkább negyedévente. Hővisszanyerős szellőztetés esetén, ha a hőcserélő lamellái között lerakódik a por, az valószínűleg ott is marad, hiszen annyira kis légrés van két lemez között, hogy elfogadható tisztaságúra is csak nagy nehézségek árán lehet kitakarítani. A gépben lévő forgó elemeket: csapágy, ventilátorlapát is megtámadja a finom por, ami megnövekedett kopást, kiegyensúlyozatlanságot és így, nagyobb áramfelvételt, hatásfokbeli csökkenést okoz. De nem csak magában a szellőztető gépben, hanem az azon túli elemekben is megtapadhat a por, például a csővezetékben, aminek a tisztítása nagyon nehézkes.


Téli időszakban egyes területeken, ahol hosszabb időre meg tud ülni a füstgáz, a szmog, ahol nagy a levegőszennyezettség, ott érdemes akár többlépcsős szűrést alkalmazni a megfelelő eredmény elérése érdekében. A régi szabvány szerint megkülönböztetünk durva (G1-G4) és finom (F5-F9) porszűrőket, továbbá HEPA és ULPA szűrőket. Az új szabvány ePM1; ePM2,5; ePM10 csoportokba sorolja a légszűrőket, és amik még az utóbbi feltételt sem teljesítik, azok a durva porszűrők. A jelölésnél a szám azt mutatja meg, hogy hány mikrométernél kisebb részecskék minimum 50%-át képes kiszűrni a szűrő.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Pollen és porriadó

Bár a pollen és a szálló por koncentrációja az év folyamán nem októberben a legmagasabb, az erre allergiások ilyenkor még nem lélegezhetnek fel. Néhány apró trükkel csökkenthetjük az allergén...


Mindig friss levegő ablaknyitás nélkül

Zajos, poros helyen lakik? Pollenallergiás? Nem tud ablakot nyitni kellemetlenségek nélkül? Új típusú hővisszanyerős szellőztetőgépek a Zehndertől, külső rács nélkül.