Lendkerekes energiatárolókat háztartásoknak

2023-07-13 14:35:13 | Módosítva: 2023-07-13 14:38:58

Egy ausztrál startup, a Key Energy egy 8 kW/32 kWh kapacitású, háromfázisú lendkerekes mechanikus energiatároló rendszert telepített egy lakóház számára a nyugat-ausztráliai Perth közelében.


A lendkerekes „akkumulátor” egy vákuumkamrában forgó, mágneses csapágyakra felfüggesztett, henger alakú rotor segítségével mozgási energia formájában tárolja az energiát. Feltöltéskor egy elektromotor pörgeti fel a lendkereket, amely több ezer fordulat/perc sebességet is elérhet, majd a vákuumnak és a csúcstechnológiájú csapágyaknak köszönhetően minimális súrlódási veszteséggel forog tovább. A tárolt energia leadásakor a lendkerék mozgási energiáját az elektromotor/generátor segítségével táplálják vissza a hálózatba.

A lendkerekes energiatároló esetében nincs tűzveszély, körülbelül 11.000 ciklusra képes kapacitáscsökkenés nélkül, és 20-30 éves élettartammal büszkélkedhet. Bár ezeknek a rendszereknek alacsony az energiasűrűsége, lényegesen tartósabbak, mint a lítium-ion alapú kémiai akkumulátorok.

A program része az állam átfogó stratégiájának, amelynek célja, hogy a kiterjedt villamosenergia-hálózat ritkán lakott perifériáján lévő fogyasztók esetében a drágán üzemeltethető vezetékes ellátást szigetüzemű megoldásokkal váltsa ki, amelyeket napelemekből, akkumulátorokból és a végső mentsvárat jelentő dízelgenerátorokból építenek meg. Ezek a rendszerek az állam szerint jóval olcsóbbak, mint a távvezeték-hálózat fenntartása.


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Mennyit ér a szigetelés?

Egyes megyékben akár 6 millió forinttal is többet ér egy családi ház, ha megfelelően szigetelt. Alegnagyobb különbség a szigetelt és nem szigetelt házak ára között Csongrád és Bács-Kiskun...


A fa megújuló energiaforrás

A fa jelenleg a legfontosabb megújuló energiaforrásunk, a kitermelt faanyag 43%-át energetikai célra használtuk az elmúlt évben. Az ipari fa, anagyméretű rönkök ára jóval meghaladja a tűzifa árát,...