Hogyan növelhetjük meg csaptelepeink élettartamát?

2011-04-19 23:59:24 | Módosítva: 2011-04-24 00:44:58

A kerámiabetétes csaptelepek hosszú ideig és megbízhatóan képesek működni, ha a belsejükbe nem kerül szennyeződés, vízkő. Külsőleg sem mindegy, hogy mivel tisztítjuk őket.

A népszerű, egykaros csaptelepek élettartamát nyitási-zárási ciklusokban szokás megadni. Ha egy ilyen csaptelep elkezd csepegni, átmenetileg orvosolhatjuk a problémát (pl. vízálló zsír használatával) de már gondolkodhatunk egy új beszerzésén. Ezeknek a szerkezeteknek két, egymáson elcsúszó kerámialap a lelke, melyek ára megközelíti az egész csapét. Az Európában általános 200.000 nyitási-zárási ciklust minden jó nevű márka teljesíti, sokan büszkék rá, hogy ennek dupláját, vagy még annál is többet kibírnak az általuk forgalmazott termékek.

Célnak megfelelő csaptelepet

Választás előtt gondoljuk végig, hogy milyen funkciókat kell ellásson a későbbiekben pl. a mosdó csapja. Nem mindegy, hogy kéz- vagy arcmosásra, vagy vödör megtöltésére használjuk. Sok esetben előfordul, hogy a legalapvetőbb funkciót, mint pl. a kézmosás, csak nagy küzdelmek árán tudjuk megvalósítani, mert a mosdó csaptelepe (vagy annak karja) túl rövid, vagy esetleg automata vezérlése van a csapnak, és mielőtt leöblíthetnénk a kezünket, már ki is kapcsolt.
Ne a legolcsóbb darabokat válasszuk, egyrészt ezek gyakori gyenge minősége miatt (pl. letörő műanyag kar), illetve a gyenge alkatrész-ellátottság miatt. Válasszunk víztakarékos perlátorral ellátott csaptelepet! A perlátor a csaptelep kifolyócsövének végén található fémszövetes (kis szűrőhöz hasonlító) vízsugárrendező alkatrész, ami levegőt is kever a kifolyó vízhez. A perlátor alkalmazásával többnek látszik a kifolyó víz mennyisége, gyakorlatilag mégis kevesebbet enged ki, így csökkenteni tudja a vízszámlát, illetve lágyabbá és rendezettebbé is teszi a vízsugarakat.

Vízszűrő

A csapvízben lebegő apró szennyeződések lerövidíthetik a csaptelepek élettartamát, így az előbb-utóbb cserére szorul. Érdemes ezért fontolóra venni vízszűrő beépítését, különösen felújítás vagy építkezés alatt, ilyenkor úgyis kisebb felfordulással jár. A szerkezet kiszűri a vízből a szennyeződéseket, így a csaptelepek porcelánbetétje jóval később kopik el. Magát a szűrőt elegendő évente egyszer tisztítani, attól függően, milyen típust szereltetünk be. Egyidejűleg beépíthettünk víztisztítót is: ez a szerkezet a mikrobiológiai szennyeződéseket és az esetleges kellemetlen ízeket szűri ki.

Karbantartás

A csaptelepben található, egymáson elcsúszó kerámialapok mozgását speciális zsír könnyíti meg. Ha ez kimosódik a vezérlőbetétből, akkor fokozatosan létrejövő, de azután viszonylag gyors kopás következik be, a csap egyre jobban kezd csöpögni, nehezen jár. A speciális kenőanyag teflon, illetve szilikon tartalmú, vízálló zsír. A zsír pótlása átmenetileg javíthat a csepegésen, de ehhez szét kell bontanunk a szerkezetet.
A tömítőgyűrűk és a szűrőbetét alatt találhatóak a kerámialapok. Mindenképp vízálló zsírt használjunk, és egyenletesen oszlassuk szét a felületeken. Ha a csaptelep összeszerelés után még mindig csepeg, a szabályzó betétet kell kicserélnünk új alkatrészre. Ezért érdemes olyan márkájú csaptelepeket vásárolni, amelynek van szervizelési lehetősége is, mert ezek javítására lehetőség van.

Külső tisztítás

A krómozott mosdó csaptelepek puha kendővel tisztíthatók a legkíméletesebben, a felület szárazra dörzsölésével. Ne használjunk súrolószereket és dörzsfelületű szivacsokat, mert azok könnyen összekarcolják és megsértik a csaptelepek felületét.
A zsírosabb szennyeződéseket folyékony mosogatószerrel, vagy folyékony szappannal könnyen el tudjuk távolítani, a makacsabb foltok eltűntetéséhez használjunk folyékony fémtisztítót és puha rongyot.
A karcolások és a sérült, károsodott felületek tisztításához alkalmazzunk fémrestauráló szert. A vízkőlerakódások eltávolítására az ecetet, vagy a speciális, vízkőlerakódás elleni tisztítószerek ajánlottak. A perlátor körül lerakódott vízkő eltávolítására szintén használhatunk ecetet, vagy speciális vízkőlerakódás elleni terméket. Vegyük ki a perlátort a perlátorgyűrűből, és tegyük bele egy ecettel vagy vízkőoldóval teli pohárba. Kb. fél-1 óra alatt a vízkő eltűnik. Ha a vízkő eltűnt, tisztítsuk meg, és fényesítsük ki a csaptelepet.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Bérces Balázs

Címkék: csap, fürdőszoba, vízkő

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Háztartási vegyszerek tesztje

Egyik hatékonyabb, mint a másik? Hány tányért lehet elmosogatni egy környezetbarát és egy hagyományos mosogatószerrel? Mosószereket, mosogatószereket és vízkőoldókat vizsgált a Nemzeti...


Fürdőszoba felújítása

A januártól bevezetett otthonfelújítási támogatást azok igényelhetik, akik saját otthonukat szeretnék felújítani, korszerűsíteni, szépíteni. A támogatással a felújítási költségek felét, de...