Mennyi idő alatt térül meg az épületszigetelés?

2013-05-07 12:57:51 | Módosítva: 2013-05-07 14:34:43

Mint minden beruházás kapcsán, egy épület szigetelésekor is elsősorban azt mérlegeljük: mikor térül meg. Egységes és egyértelmű választ persze nehéz erre a kérdésre adni, hiszen ahány ház, annyi féle konstrukció, technológiai megoldás és megtérülési számítás. De nagyságrendeket azért lehet becsülni.

A tényleges érték függ a meglevő épület arányaitól, az üvegezett felületektől, a tájolástól, a már elvégzett hőszigetelés minőségétől és még sok más paramétertől. Éppen ezért célszerű, ha nem az egész épületre vetítjük a megtérülést, hanem egy négyzetméter falfelületet vizsgálunk.

Példaként egy B30-as falazattal épült házat vizsgálunk meg, amit legalább a mai ajánlásoknak megfelelően akarunk szigetelni (U=0,3 W/m2K), vagy egy alacsony energiájú ház (U=0,2 W/m2K) szigeteltségi értékeit szeretnénk belőle előállítani. Előbbi esetben 12 cm fehér polisztirol kerüljön a falra, míg az előremutató értékhez 15 cm hőszigetelés kell.


Ma a kereskedőknél egy négyzetméter megbízható minőségű homlokzati hőszigetelő rendszer 12 cm-es vastagságban kb. 3000 Ft/m2 bruttó áron szerezhető be, míg a grafitos változat 4300 Ft/m2. A kivitelezés mindkét esetben 2500 Ft/m2 körül számolható.

Egy négyzetméter hőszigetelés így 5500-6800 Ft-ba kerül. A kérdés tehát az, hogy mennyit tudunk a megfelelő szinten szigetelt épület fűtési költségein megspórolni. Ehhez azt kell kiszámolnunk illetve megmérnünk, hogy egy négyzetméternyi falfelületen mennyi energia távozik a hőszigetelés előtt és után. Ha az energiát a gáz fűtőértékével vesszük figyelembe, úgy a hőveszteséget köbméterben kapjuk, amit könnyen forintosíthatunk.

Mennyi a megtakarítás?

Az egyik legnagyobb hazai hőszigetelőanyag-gyártó és forgalmazó cég hozzávetőleges becslése szerint egy négyzetméter felületen távozó energia számszakilag megegyezik annyi köbméter gázzal, mint amennyi a hőátbocsátási tényezőjének a tízszerese. Vagyis: 1,4 W/m2K-es U értékű falazaton fűtési szezononként 14 m3 gáz energiája szökik ki, 0,3 W/m2K esetében pedig 3. Így a mai gázár figyelembevételével az első változat esetében 1 540 Ft, a másik esetben pedig 1 680 Ft lesz a megtakarítás négyzetméterenként. A hőszigetelés négyzetméter költségét ezzel elosztva, megkapjuk, hogy hány év alatt térül meg a befektetés: 3,6-4 év, vagyis mindkét esetben 4 fűtési idény alatt behozza az árát. Természetesen bizonyos járulékos költségek (lábazati sín, dübelek költsége, az energiahordozók árának növekedése) árnyalhatják a képet, de a kisebb módosító hatások nagyjából kiegyenlítik egymást.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Otthonunk színe: esztétikai szempontok és a fizika

MESTER+Lehet, hogy még csak a tervező asztalon látjuk leendő otthonunkat, lehet, hogy még csak számítógépes grafika alapján kell elképzelnünk, milyen is lesz majd a valóságban, az biztos, hogy a...


Épületszigetelés

Az energetikailag korszerű az ingatlan azt jelenti, hogy jelentősen kevesebb energiát használunk ugyanolyan komfortérzet és életmód mellett, mint azelőtt.