Kerti pavilonok

2019-11-04 19:32:18 | Módosítva: 2020-08-22 09:41:42

Így az őszi időszak elején és a nyári kánikula után a kerttulajdonosokban felvetődhet a kérdés, miként tehetnék jövőre a kerti pihenésüket kellemesebbé és komfortosabbá. Ennek egyik módja, a meleg napokon enyhet és egyben árnyékot adó pavilon létesítése. A kerti pavilonok nemcsak a méretükben, hanem egyedi felépítésükben is nagyon változatosak lehetnek.


Először is azt kell eldönteni, hogy a szezon végén lebontható és raktározható, ponyvás fedésű pavilont, vagy adott helyre felépíthető, szilárd vázú és esetleg néhány fix oldalfalú építményt lenne előnyös a kertbe telepíteni. Építési engedély szerencsére egyik változathoz sem szükséges, ám a szilárd vázas építmények helyét alapos megfontolást követően kell kiválasztani, mivel ezek – lévén elég komoly szerkezetű építmények – nehezen helyezhetők át. A ponyvával fedett, acél vagy alumínium vázas pavilonok azonban viszonylag könnyen áthelyezhetők illetve lebonthatók. Erős szélben azonban csak a szilárd vázas pavilonok maradnak „lábon”. Köztes megoldásként a többnyire acélvázas, és jól a talajhoz erősített ponyvás árnyékvetők jöhetnek szóba. Méretük 3x3-4,5x3 m-es, vagy még ennél is nagyobb terület lefedését teszi lehetővé.

A legegyszerűbb alkalmi megoldásként a gyorsan összecsukható vázas kerti pavilonok jöhetnek szóba. Szükség esetén egy mozdulattal le lehet bontani, és összehajtani őket a fedőponyvával együtt, amit az ollós kupolavázuk tesz lehetővé. Az oszlopaikat egymásba rögzíthető, eloxált felületű alumínium idomok alkotják. Magasságuk 2-2,5 m között változhat, alapterületük 6-12 m2 nagyságú is lehet. Erősebb szélben a kifeszítő kötelek ellenére is ajánlott a szerkezetet összecsukni, mert az erős szélnyomás deformálhatja a vázat.

Sokkal stabilabbak az acélvázas elemekből összeszerelhető, különféle ponyva-, vászon-, illetve szúnyoghálós oldalfedésekkel kiegészíthető kerti pavilonok. Ezek már szilárdan a talajhoz rögzített váznak köszönhetően erősebbek, a szélnek jobban ellenállnak. Kupoláik fedése akár UV álló anyagból, vagy szilárd, üreges polikarbonát lemezekből is készülhet. A jobb szellőzést osztott és megemelt szellőzőkupola biztosítja. Egyes típusok kerek alapterületűek, így alkalmasak arra is, hogy akár „megfelezve” egy épület elé telepítve nyújtson nagyon impozáns látványt, és kellemes árnyékot is adjon. Az ilyen pavilonok porszórt masszív oszlopai és fém kupolatartó elemei már szinte az épület részeként funkcionálnak, és állandó a helyük. Ám az oldalfedő- és kupolaponyváik leszerelhetők, és ősszel eltehetők a jövő és tavaszáig.

A helyi adottságok és a nap járásának figyelembevételével meghatározott helyre már érdemes egy állandó vázszerkezetű pavilont telepíteni. Így elérhető, hogy – akár csak a kupolafedés is – kellő árnyékot adjon, és csak a szél vagy az eső ellen kell majd oldalponyvák felerősítésével védekezni. A kupola borítása ilyen esetekben szilárd, üreges polikarbonát lemez, és csak az oldalak árnyékolásához szükségesek árnyékoló vásznak. Az állandó helyre telepített kerti pavilonok alá már hozzáillő színárnyalatú, szilárd burkolatot is érdemes betervezni, amelyet akár még utólag is le lehet rakni. Ezzel együtt nagyon otthonos környezet alakítható ki, és gondozást alig igénylő bútorzat kerülhet a kerti pavilonba.

Faanyagból épített masszív pergolák

Kimondottan állandó építménynek, előnyük, hogy természetes az anyaguk, kialakításuk pedig jól illik a kerti környezetbe. A tetőborítás lehet akár üreges polikarbonát lemez is, vagy pl. az áthidaló deszkákon átvetett árnyékvető ponyva. Ennek oldalra lenyúló részei is árnyékolhatnak. A ilyen faváz akár az épület meghosszabbított részeként is kialakítható. Ha polikarbonát lemez kerül a tetőre, akkor érdemes a tető lejtésére is ügyelni, hogy a csapadék könnyen távozhasson a felületéről. Ha viszont csak ponyva vagy árnyékoló vászon kerül rá fedésként, akkor a csapadékvíz elvezetése nem lesz könnyű feladat. Egy váratlan zápor jelentős csapadékkal jár, és ha az árnyékolás vízelvezetése nem megoldott, felületén a pangó víz penészesedést okozhat.
A favázas pavilonok mondhatni klasszikus változata a deszkázott, vagy bitumenes kanadai tetőzsindellyel fedett tetejű megoldás. Oszlopai és tetőváz elemei általában fenyőfából készülnek. A faelemek felület védelmét gyakran érdemes felújítani, hogy ellenálljanak az időjárás károsító hatásainak, ez nem kevés munkával és kiadással jár. Viszont tagadhatatlan, hogy jól illenek a kerti környezetbe, Oldalsó árnyékvetők felszerelésével fokozható az árnyat adó tér nagysága. Ha valaki zártabb kerti pavilonra vágyik, annak sincs semmi akadálya, csak elég sok faanyag szükséges a felépítéséhez. Előnye, hogy az oldalfalak zsalugáteres kialakításával szabályozható a belső tér átszellőzése, árnyékolása, és még esős, hűvösebb időben is jól kihasználható szabadtéri pihenőhelyként. A karbantartása azonban idő- és költség igényes, mivel – különösen a külső fafelületeket – intenzíven éri a napfény és az eső is, ami csak gyakori felület-felújítással védhető ki.

Lásd még: Oszloptalpak


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Erkélyek, teraszok árnyékolása

Akinek van erélye, vagy terasza, az anélkül élvezheti a szabad levegőt, hogy kilépne megszokott komfort zónájából, ám az erős napsütés ellen szükségszerűen védekezni kell. Az árnyékoló...


Teraszok, vizes helyiségek szigetelése

Az épületek kisebb, nagyobb alapterületű teraszai, erkélyei fokozottan ki vannak téve a szélsőséges időjárási viszonyoknak. Ha nem megfelelő az erkélylemez felületi lejtése és a vízszigetelő réteg,...