Takarítás a kertben

2010-12-11 23:47:05 |

Az ősz beköszöntével, a lombhullás és a metszési időszak kezdetével egyre több zöldhulladékot kell feldolgoznunk és eltüntetnünk a kertből. Nem minden hulladék szemét, így ezekből sok mindent hasznosíthatunk. Számos kerti eszköz és kisgép van, amelyek e munkákat megkönnyíthetik.

Mit csináljunk a lombbal

Az őszi kerti munkák öröme nagyrészt a zöldségek gyümölcsök betakarításában rejlik, hiszen ezt követően már csak a téli felkészítés van hátra. A lehulló lombot mindenképp érdemes összegyűjteni még ősszel. Ha tavaszig várunk ezzel a feladattal, akkor a hó alatt rothadni kezdenek a levelek, és sokkal nehezebb lesz a begyűjtésük.
A lehullott lomb összeszedésének halogatása növényvédelmi problémákat is okozhat, hiszen ekkorra a lomb már sokféle kórokozóval, kártevővel lehet fertőzött, mert a növényvédelmi kezelések hatásideje inkább a vegetációs időszakra koncentrált. Azzal tehát, hogy elhordjuk a területről e lehullott lombot, egyben gyérítjük is a kertben telelésre készülő kórokozók és kártevők számát.
A lomb összegyűjtéséhez vásárolhatunk elektromos vagy nagyobb teljesítményű benzinmotoros lombseprő gépet, ami állíthatóan fújja vagy szívja a levegőt, és ezzel együtt a leveleket. Előbbi esetben sepregethetünk vele leginkább kövezeten, de alacsonyra vágott gyepről is el tudjuk fújatni vele a lehullott lombot, egy kupacra. Hátránya, hogy ha vizes a térkő vagy a lomb, akkor letapad, és ekkor már kevésnek bizonyulhat a fújó-erő. Az pedig ősszel elég gyakori, hogy az avar nedves.
Ha szívó-üzemmódra kapcsolunk, akkor a lombot a hozzá kapcsolódó gyűjtőzsákba szedi a gép, miközben össze is aprítja, hogy több férjen bele. Erre nagy szükség is van, mivel a gyűjtőzsákja elég kicsi - hogy bírjuk emelni a géppel együtt - így hamar megtelik. Ez egy nagyon kényelmes és praktikus szerkezet, de csak annak éri meg használni, akinek vagy nagyon kisméretű kertje van, vagy napjában többször is meg tudja oldani a lomb-összegyűjtést a készülékkel.
Érdemes beszereznünk egy lombseprőt, ami könnyebb a gereblyénél, kevésbé mélyed a talajba, nagyobb a húzó-toló felülete, ezáltal sokkal alkalmasabb a lomb (ami könnyű de nagy térfogatú) összegyűjtésére, mint a gereblye.
A lombseprűk között vannak állítható fogtérközű típusok is, ezek előnye, hogy ha nagyobb leveleket gyűjtünk össze, ritkábbra állíthatjuk a fogazatát, így egyszerre nagyobb munkafelületen dolgozhatunk vele. Ha apróbb dolgokat akarunk összehűzni, akkor sűrűbbre állítjuk a fogazatot, így nem hagy el a lombból - de keskenyebb munkafelületet seper össze.
Néhány ezer forintért kaphatunk, de magunk is készíthetünk komposztládát, amelynek lényege, hogy alul hagyjunk egy ajtónyílást rajta. Így a felül bedobált szerves hulladék egymásra rakódik, és pár hónap elteltével alul már szedhetjük is ki belőle az érett, virágföldnek is kiváló komposztot.

Ágak, gallyak vesszők

A metszés ideje ősztől tavaszig tart, azaz akkor van, amikor a lombhullató növényeken nincs levél. Vesszőknek nevezzük a fás szárú növények ez évi növekményeit, gallyaknak a több mint egy éves részeket, ágaknak pedig az idősebb, már vastag, csak fűrésszel eltávolítható részeket.
Amennyiben a cserjék fák metszését évi rendszerességgel elvégezzük, akkor leginkább vesszőket kell eltávolítanunk, csak nagyon kevés vastagabb gallyat és még kevesebb ágat - hiszen a rendszeresség miatt már vékony vessző korban levágjuk a nem kívánt részeket. Ha így teszünk, jó szolgálatot tehet egy komposztaprító gép, ami e vékonyabb fás szárú részeket ledarálja, és komposztálhatóvá teszi. E gépek vásárlásánál figyeljünk arra, hogy mekkora a maximális vastagság, amit még képes összeaprítani.
A lomb és a lemetszett fás részek elégetése egyrészt füsttel terheli a környezetet, másrészt ezzel értékes tápanyagokat vonunk ki a talajból, megszakítva a szerves anyagok körforgását. E kerti hulladékok szervesanyag-és tápanyagtartalmát a növények saját szerveik felépítése során a talajból vonták ki, és csak úgy juttathatjuk ugyanoda vissza, ha komposzt formájában újra beforgatjuk.

Kerti utak, térkövezések és tavak

A kertben hagyott lomb növényvédelmi problémákat okozhat a következő évbenA kerti utak, térkövek tisztítása folyamatosan szükséges az őszi időszakban. Ahol tiszta a levegő, a köveken előbb-utóbb megjelennek a zuzmók, melyek moszatok és gombák együttélései, valamint a mohák. Az őszi-téli nyirkosabb levegő, több csapadék miatt ebben az időszakban a kőfelületek rendszerint nedvesek, ami miatt csúszóssá válnak, és ezt e növények jelenléte csak fokozza. Emiatt évente egyszer, ősszel célszerű súrolással letisztítani a kerti kövezetet.
Az őszi lombhullás miatt a kerti tavak téli felkészítésére is nagy gondot kell fordítani. A vízfelületre hulló levelek rövid idő elteltével elsüllyednek, majd a víz alatt bomlani kezdenek. E bomlástermékek elkezdik emelni a víz szerves-anyag szintjét, ami a következő évben fog főleg gondot okozni, hiszen gyorsabban kezd el algásodni a víz, ha az algák számára elegendő tápanyag áll rendelkezésre. A bomlási folyamat azonban már most az őszi időszakban éreztetheti kedvezőtlen hatását, hiszen e kémiai folyamatok során csökken a víz oxigéntartalma, ami a benne élő halak számára kedvezőtlen.

A lomb bomlása okozta oxigéncsökkenést általában más, ilyenkor végbemenő folyamatok ellensúlyozzák. Például, a hidegebb víznek magasabb az oldott oxigéntartalma, mint nyáron a melegnek, valamint a telelő halak sem mozognak, táplálkoznak annyit, mint nyáron, anyagcseréjük lelassul, így sokkal kevesebb oxigénre van szükségük. E körülmények szerencsés összejátszása miatt a vízben bomló lomb általában nem okoz nagy károsodást a tóban, ám ennek ellenére célszerű a belehulló leveleket rendszeresen eltávolítani.
A tél beköszönte előtt pedig gondoskodni kell arról, hogy a víz ne fagyhasson be teljesen. Ez megoldható a víz kismértékű de állandó mozgatásával, amit egy kis teljesítményű szivattyúval megoldhatunk, vagy a jég rendszeres feltörésével-lékelésével, ami megoldja azt, hogy a vízfelület érintkezzen a levegővel, de zavarja a telelő halakat.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Nagy Z. Róbert


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Otthoni energiagazdálkodás

Az otthon elfogyasztott energia legnagyobb része fűtésre, újabban ehhez felzárkózva hűtésre, ezen kívül meleg víz előállítására, és elektromos készülékeink működtetésére fordítódik. Az első...


Kerti tavak télen

A kerti tónak számos előnye van. Díszítő értéke mellett párásít, javítja a mikroklímát. Ám télen mélységétől függően merőben más jellegű gondozást igényel, mint klasszikusan a kert többi része,...