Takarítás a kertben

2010-12-11 23:47:05 |

Az ősz beköszöntével, a lombhullás és a metszési időszak kezdetével egyre több zöldhulladékot kell feldolgoznunk és eltüntetnünk a kertből. Nem minden hulladék szemét, így ezekből sok mindent hasznosíthatunk. Számos kerti eszköz és kisgép van, amelyek e munkákat megkönnyíthetik.

Mit csináljunk a lombbal

Az őszi kerti munkák öröme nagyrészt a zöldségek gyümölcsök betakarításában rejlik, hiszen ezt követően már csak a téli felkészítés van hátra. A lehulló lombot mindenképp érdemes összegyűjteni még ősszel. Ha tavaszig várunk ezzel a feladattal, akkor a hó alatt rothadni kezdenek a levelek, és sokkal nehezebb lesz a begyűjtésük.
A lehullott lomb összeszedésének halogatása növényvédelmi problémákat is okozhat, hiszen ekkorra a lomb már sokféle kórokozóval, kártevővel lehet fertőzött, mert a növényvédelmi kezelések hatásideje inkább a vegetációs időszakra koncentrált. Azzal tehát, hogy elhordjuk a területről e lehullott lombot, egyben gyérítjük is a kertben telelésre készülő kórokozók és kártevők számát.
A lomb összegyűjtéséhez vásárolhatunk elektromos vagy nagyobb teljesítményű benzinmotoros lombseprő gépet, ami állíthatóan fújja vagy szívja a levegőt, és ezzel együtt a leveleket. Előbbi esetben sepregethetünk vele leginkább kövezeten, de alacsonyra vágott gyepről is el tudjuk fújatni vele a lehullott lombot, egy kupacra. Hátránya, hogy ha vizes a térkő vagy a lomb, akkor letapad, és ekkor már kevésnek bizonyulhat a fújó-erő. Az pedig ősszel elég gyakori, hogy az avar nedves.
Ha szívó-üzemmódra kapcsolunk, akkor a lombot a hozzá kapcsolódó gyűjtőzsákba szedi a gép, miközben össze is aprítja, hogy több férjen bele. Erre nagy szükség is van, mivel a gyűjtőzsákja elég kicsi - hogy bírjuk emelni a géppel együtt - így hamar megtelik. Ez egy nagyon kényelmes és praktikus szerkezet, de csak annak éri meg használni, akinek vagy nagyon kisméretű kertje van, vagy napjában többször is meg tudja oldani a lomb-összegyűjtést a készülékkel.
Érdemes beszereznünk egy lombseprőt, ami könnyebb a gereblyénél, kevésbé mélyed a talajba, nagyobb a húzó-toló felülete, ezáltal sokkal alkalmasabb a lomb (ami könnyű de nagy térfogatú) összegyűjtésére, mint a gereblye.
A lombseprűk között vannak állítható fogtérközű típusok is, ezek előnye, hogy ha nagyobb leveleket gyűjtünk össze, ritkábbra állíthatjuk a fogazatát, így egyszerre nagyobb munkafelületen dolgozhatunk vele. Ha apróbb dolgokat akarunk összehűzni, akkor sűrűbbre állítjuk a fogazatot, így nem hagy el a lombból - de keskenyebb munkafelületet seper össze.
Néhány ezer forintért kaphatunk, de magunk is készíthetünk komposztládát, amelynek lényege, hogy alul hagyjunk egy ajtónyílást rajta. Így a felül bedobált szerves hulladék egymásra rakódik, és pár hónap elteltével alul már szedhetjük is ki belőle az érett, virágföldnek is kiváló komposztot.

Ágak, gallyak vesszők

A metszés ideje ősztől tavaszig tart, azaz akkor van, amikor a lombhullató növényeken nincs levél. Vesszőknek nevezzük a fás szárú növények ez évi növekményeit, gallyaknak a több mint egy éves részeket, ágaknak pedig az idősebb, már vastag, csak fűrésszel eltávolítható részeket.
Amennyiben a cserjék fák metszését évi rendszerességgel elvégezzük, akkor leginkább vesszőket kell eltávolítanunk, csak nagyon kevés vastagabb gallyat és még kevesebb ágat - hiszen a rendszeresség miatt már vékony vessző korban levágjuk a nem kívánt részeket. Ha így teszünk, jó szolgálatot tehet egy komposztaprító gép, ami e vékonyabb fás szárú részeket ledarálja, és komposztálhatóvá teszi. E gépek vásárlásánál figyeljünk arra, hogy mekkora a maximális vastagság, amit még képes összeaprítani.
A lomb és a lemetszett fás részek elégetése egyrészt füsttel terheli a környezetet, másrészt ezzel értékes tápanyagokat vonunk ki a talajból, megszakítva a szerves anyagok körforgását. E kerti hulladékok szervesanyag-és tápanyagtartalmát a növények saját szerveik felépítése során a talajból vonták ki, és csak úgy juttathatjuk ugyanoda vissza, ha komposzt formájában újra beforgatjuk.

Kerti utak, térkövezések és tavak

A kertben hagyott lomb növényvédelmi problémákat okozhat a következő évbenA kerti utak, térkövek tisztítása folyamatosan szükséges az őszi időszakban. Ahol tiszta a levegő, a köveken előbb-utóbb megjelennek a zuzmók, melyek moszatok és gombák együttélései, valamint a mohák. Az őszi-téli nyirkosabb levegő, több csapadék miatt ebben az időszakban a kőfelületek rendszerint nedvesek, ami miatt csúszóssá válnak, és ezt e növények jelenléte csak fokozza. Emiatt évente egyszer, ősszel célszerű súrolással letisztítani a kerti kövezetet.
Az őszi lombhullás miatt a kerti tavak téli felkészítésére is nagy gondot kell fordítani. A vízfelületre hulló levelek rövid idő elteltével elsüllyednek, majd a víz alatt bomlani kezdenek. E bomlástermékek elkezdik emelni a víz szerves-anyag szintjét, ami a következő évben fog főleg gondot okozni, hiszen gyorsabban kezd el algásodni a víz, ha az algák számára elegendő tápanyag áll rendelkezésre. A bomlási folyamat azonban már most az őszi időszakban éreztetheti kedvezőtlen hatását, hiszen e kémiai folyamatok során csökken a víz oxigéntartalma, ami a benne élő halak számára kedvezőtlen.

A lomb bomlása okozta oxigéncsökkenést általában más, ilyenkor végbemenő folyamatok ellensúlyozzák. Például, a hidegebb víznek magasabb az oldott oxigéntartalma, mint nyáron a melegnek, valamint a telelő halak sem mozognak, táplálkoznak annyit, mint nyáron, anyagcseréjük lelassul, így sokkal kevesebb oxigénre van szükségük. E körülmények szerencsés összejátszása miatt a vízben bomló lomb általában nem okoz nagy károsodást a tóban, ám ennek ellenére célszerű a belehulló leveleket rendszeresen eltávolítani.
A tél beköszönte előtt pedig gondoskodni kell arról, hogy a víz ne fagyhasson be teljesen. Ez megoldható a víz kismértékű de állandó mozgatásával, amit egy kis teljesítményű szivattyúval megoldhatunk, vagy a jég rendszeres feltörésével-lékelésével, ami megoldja azt, hogy a vízfelület érintkezzen a levegővel, de zavarja a telelő halakat.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Nagy Z. Róbert


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Kerti utak: hagyományostól a rendhagyóig

A kerti utak kialakításánál törekedjünk arra, hogy funkciójának ellátása mellett esztétikai élményt is nyújtson.


Betakarítási tippek

A kezdődő ősz a betakarítás ideje is. A nyár folyamán mindig termett a kertben friss zöldség, gyümölcs ám az ősszel begyűjtött terményekről úgy kell gondoskodnunk, hogy azok minél tovább...