Felelősek vagyunk járdánkért

2018-12-10 13:23:27 | Módosítva: 2019-01-15 07:49:37

Szinte egyik pillanatról a másikra köszöntött be a tél: nemrég még kiskabátban szaladgáltunk, a napokban pedig az ország jelentős területére hó hullt. Ilyenkor minden családi ház tulajdonosnak gondoskodnia kell a havas, jeges járdák csúszásmentesítéséről a megfelelő eszközökkel. Rosszul járhat az, aki nem találja a tavalyi hólapátot, ugyanis várhatóan 5-10 százalékot is emelkedhetnek a síkosság-mentesítők.


A lakás- és családi ház tulajdonosoknak érdemes felkészülniük: a havassá és jegessé vált járdák csúszásmentesítéséről ugyanis nekik kell gondoskodniuk. A helyi közutak és közterületek fenntartása ugyan az önkormányzatok feladata, azonban a legtöbb helyen az önkormányzat előírhatja - és a legtöbb helyen elő is írja -, hogy az adott településen, vagy kerületben ingatlantulajdonnal rendelkező személyek kötelesek eltakarítani a havat az ingatlan előtti járdaszakaszról, illetve kötelesek azt csúszásmentes állapotban tartani.

A hó takarításról, és a biztonságos gyalogos forgalom biztosításáról tehát a legtöbb esetben a tulajdonosnak kell gondoskodnia! Sőt, az előírás természetesen a tulajdonosok jogi felelősségét is magával vonja. Tehát abban az esetben, ha valaki az ingatlanunk előtti, veszélyessé vált járdán a "nyakát szegi", akkor kötelesek vagyunk az "okozott" kárt megtéríteni. Arról nem is beszélve, hogy bizonyos esetekben akár gondatlanságból elkövetett bűncselekmény miatt is felelősségre vonhatnak bennünket. Számos olyan eset ismert ugyanis, amikor a bíróság milliós nagyságrendű kártérítési összeg megfizetésére kötelezte az ingatlan tulajdonosát a ház előtti jeges járdán elesett, nem éppen a közmondás szerinti értelemben vett "kéz- és lábtörést" szenvedett járókelő javára

A közös képviselő feladata?

Egy családi ház esetében teljesen egyértelmű, hogy kinek a kötelessége a hó- és jéghelyzetről gondoskodni, egy társasháznál azonban már sokan nincsenek tisztában ezzel. Pedig a helyzet egyszerű. Mivel a tulajdonos kötelezettsége a csúszásmentesítés, így egy társasház albetéteseit ugyanaz a felelősség terheli, mint egy családi ház tulajdonosát. Éppen ezért tévhit, hogy a közös képviselő feladata a hó eltakarítása, és a járdák biztonságossá tétele.

A társasházakról szóló törvény tartalmazza a közös képviselő működésével és a feladataival kapcsolatos rendelkezéseket. Ezek elsősorban - a teljesség igénye nélkül - a társasház képviseletére, illetve a közös költséggel kapcsolatos ügymenetre terjednek ki, és nincs benne előírva a hó eltakarítása és a csúszásmentesítés.

Természetesen ez nem azt jelenti, hogy egy társasház lakóközösségének nincs joga megállapodni arról, hogy a téli munkálatokat a közös képviselő, vagy egy alvállalkozó végezze el helyettük. Érdemes azonban kiemelt figyelmet fordítani arra, hogy a szerződött féllel a törvényi előírásoknak teljes mértékben megfelelő alvállalkozói szerződés köttessen. Ennek hiányában ugyanis szintén előtérbe kerül a felelősség áthárítása, és végül az okozott kárt a lakókkal téríthetik meg.

Sózás? Tilos!

A fás szárú növények védelméről szóló 346/2008. (XII. 30.) kormányrendelet egyik bekezdése írja elő, hogy

Belterületi közterületen - a közúti forgalom számára igénybe vett terület (úttest) kivételével - a síkosság-mentesítésre olyan anyag használható, amely a közterületen vagy annak közvetlen környezetében lévő fás szárú növény egészségét nem veszélyezteti.

Márpedig a só (nátrium-klorid, kálium-klorid stb.) ilyen. Ez alapján tehát simán kiszabhatnának bírságot is. Az érintett ingatlanok tulajdonosainak ugyanakkor jó hír, hogy jelenleg - jogszabályi rendelkezés hiányában - bírság nélkül megúszhatják a dolgot. Korábban ez nem így volt: a 2012-ben hatályon kívül helyezett, az „egyes szabálysértésekről szóló kormány rendelet” szerint ugyanis még 50 ezer forintos bírságot varrhattak a mulasztó nyakába. Nem adhat okot ugyanakkor a környezet szennyezésére, hogy a hatályos szabálysértési törvény nem állapít meg semmilyen büntetést!

A só ugyanis tönkreteszi a cipőt, károsítja az autók gumiját, alvázát, a kerékpárgumit, idővel „felzabálja” az aszfaltot, a betont, és nem tesz jót a kutyák-macskák mancsának sem. A ház körüli csúszásmentesítésre a sózásnál sokkal jobb megoldást jelentenek az alternatív csúszásmentesítő anyagok és egyéb megoldások. A célnak megfelel a homok, a sóder, a természetesen lebomló faforgács vagy fahamu, a nádfonat és a több nemzeti parkban is sikeresen alkalmazott gránitkő-zúzalék.

Szerencsére az áruházak is felkészültek a hideg, havas időre, ha nincs meg a tavalyi hólapát, vagy kifogytunk a csúszásmentesítő keverékből. De érdemes még időben bevásárolni, ugyanis iparági értesülések szerint a szükséges eszközök várhatóan 5-10 százalékot emelkednek még az igazi zimankó beállta előtt.

Most 899 forintért vásárolhatunk lapátot, ám ha igazán jó minőségű, tartós terméket szeretnénk, kicsit mélyebben kell a pénztárcákba nyúlni, 3000-5000 forintot is fizethetünk értük. A környezetkímélő síkosság-mentesítőből az 5 kg-os kiszerelés valamivel több, mint ezer forintba kerül.

forrás: penzcentrum.hu

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Tetők hóvédelme

A téli időszak ritkán múlik el havazás nélkül. A leeső hó pedig legtovább a házak tetején marad meg, ami különféle veszélyeket okozhat. A frissen leesett hóréteg kezdetben nem okoz gondot, de...


Téli feladataink a ház körül

A nagy hidegek beköszöntével egyre csökkennek a ház körüli teendők, de minden gyakorlott kertészkedő tudja, hogy ebben a fagyos évszakban sem áll meg a munka. A levelek eltüntetése után rövidesen...