Gyógynövények kerti tavakhoz

2022-10-16 19:54:12 | Módosítva: 2022-10-16 19:59:42

A gyógynövények sokféleségéből adódik, hogy változatos környezeti igényű fajok találhatók közöttük. Jó néhányan kifejezetten igénylik a víz közelségét, így egy vizes élőhelyen sétálva is sok gyógyhatású fajjal találkozhatunk. A kerti tóba és mellé is többféle faj ültethető, melyek díszítenek, de emellett használhatók is.


A nedves élőhelyeket kedvelő gyógynövények közül több olyan van, melyek ma már tiltólistásak, vagy egyszerűen a jelentőségük csökkent. Előbbieknél az ok sokszor az, hogy gyógyhatással valóban rendelkeznek, de tartalmazhatnak olyan anyagokat is, melyek kedvezőtlen hatásúak. Ilyen például a kálmos, de a menták és a vízitorma ma is közkedvelt és sokak által használt, fogyasztott fajok.

Aki rendelkezik egy kisebb kerti tóval…

…annak érdemes e nedvességkedvelő fajokat ott elhelyezni, vagy a kert nedvesebb részében. Hasznos, ha ilyen fajokat is tartunk a kertben, hiszen ezek egyszerre dísznövényként és haszonnövényként is funkcionálnak.


A macskagyökér (Valeriana officinalis) gyökérdrogjának kellemetlen szagú hatóanyaga a valériánsav a kandúr macskákat izgalomba hozza, innen ered a növény neve is. A növény a nedves élőhelyeket kedveli, kertben tartva érdemes a kerti tó közelében helyet találni számára. A kimerültségből, túlterheltségből eredő álmatlanság gyógyszere. Ideges szív-, és gyomorpanaszok elleni teakeverékek egyik alkotórésze. Ma már inkább csak a belőle készült, mellékhatásoktól mentes enyhe idegcsillapító, görcsoldó, altató növényi gyógyszerek kerülnek forgalomba, melyek jól dozírozhatók, így biztonságosan használhatók.


A libapimpó (Potentillaanserina) árokpartokon, nedves parlagokon tömegesen tenyészik. Magas a csersav tartalma, emiatt jó összehúzó szer, és vérzéscsillapító. Korábban gyomor- és bélvérzés, bélhurut, valamint menstruációs zavarok elleni teák alkotórésze volt. Jó száj- és garatöblögető szer.


A kutyabenge (Frangulaalnus) láperdőkben, folyóparti ligeterdőkben gyakori cserje. Kellemetlen szagú kérge adja a drogot, melynek érdekessége, hogy frissen mérgezést okozhat, csak egy esztendei szárítás után, vagy hőkezelést követően lehet biztonságosan használni. Összetevői fokozzák a vastagbél izomzatának működését, ezzel elősegítik a helyes bélmozgást, fokozzák a bélnyálka termelődését, valamint mindennek köszönhetően a széklet maradéktalan ürítését, és a puffadás megszüntetését. Hatóanyagai az antrakinonok a vastagbélben megakadályozzák a víz és az ásványi sók felszívódását, hatásukra alakul ki a hashajtó hatás. A kutyabenge az elfogyasztása után 10-12 óra alatt fejti ki székrekedés ellenes hatását, ezért érdemes lefekvés előtt, kora este alkalmazni. Szintén az antrakinonoknak köszönhetően a kutyabenge kérge támogatja a prosztata egészséges működését, valamint hozzájárulhat a prosztatarák  megelőzéséhez.


A mentafajok és fajták is kedvelik a nyirkos élőhelyeket. Hazánkban is sokfelé megtalálható és egyszerűen tartható a kertben is a vízi menta (Menthaaquatica). Elterjedési területe Európa, Ázsia és Afrika. Kerüli a nagyon hideg és meleg helyeket, például Európa északi részét és a sivatagos földrészeket is. Észak-Amerikába és Ausztráliába betelepítették. A vízi menta többnyire felálló, egyszerű vagy elágazó szárú, 20-80 cm magas, évelő növény. Megdörzsölve erős borsmentaillatot áraszt. Levelei nyelesek, többé-kevésbé szőrösek, kerek vagy keskenyedő vállból tojásdad vagy hosszúkás alakúak, szélük csipkés, fűrészes, hosszúk 2-6 cm. A rózsaszín vagy lila virágok álörvökben állnak, melyek a hajtás csúcsán összezsúfolódva gömb formájú fejecskét alkotnak, tehát virága is látványos. Az alsóbb levelek hónaljában fejlődő álörvök jóval kisebbek.

A vízi menta mocsarak, nedves rétek, vízpartok, árkok, magas sásosok, liget- és láperdők lakója. Nedves, tápanyagban gazdag agyag-, vályog- vagy tőzegtalajokon nő. Az ivaros szaporodás mellett kúszó gyöktörzsével és hosszú, föld feletti, leveles indáival is terjeszkedik. Teája szélhajtó, valamint gyomorbántalmak, epebántalmak ellen használják, ezen kívül bélféregűző hatása is ismert. A levelek forrázata gyomor- és bélgörcs ellen javasolható. Megszünteti a felfúvódást, serkenti a bél-, és epeműködést. Ideges álmatlanság, szívpanaszok orvossága.

A legfontosabb hatóanyagából, a mentolból előállított cseppek külsőleg hűsítő tulajdonságuknál fogva fájdalomcsillapító hatásúak. Öblögető-szerként a szájüreg fertőtlenítője, nyálkahártya-gyulladások gyógyszere. Külsőleg pedig reumás bántalmak borogatására használják, a növény föld feletti részét gyűjtsük a virágzáskor.


A kálmos (Acoruscalamus) az egész északi féltekén megtalálható tavakban, mocsaras helyeken, állóvizek partjain. Eredeti hazája Kelet-, és Délkelet-Ázsia. Magyarországon többek közt a Jászság területén is él. A növény fogyasztása nem javasolt, ugyanis azaront tartalmaz, amelynek májkárosító, sőt génkárosító hatásai vannak, emiatt szerepel az OGYÉI tiltólistáján is. Gyöktörzse kúszó, elágazó, kellemes illatú, kesernyésen fűszeres ízű. Gyümölcsleveseknél, gyümölcs-salátáknál, de legfőként borok, likőrök és pálinkák fűszerezésére használták. Különböző teakeverékekben gyomorsav-termelést szabályozó, étvágyjavító, emésztést serkentő, nyugtató hatását hasznosították és étvágygerjesztő hatása is ismert volt.


Az orvosi vízitorma (Nasturtiumofficinale) nagyon elterjedt faj, csaknem az egész világon előfordul. Évelő növény, olykor alámerült, a csomókon legyökerező, kúszó vagy felemelkedő szárakkal. Magassága 30-50 cm, ritkán a 80 cm-t is eléri. A levelek húsosak, fényes zöldek, szárnyasan összetettek, levélkéik száma 5-15, tojás alakúak vagy elliptikusak, a csúcsi levél a többinél nagyobb. A levélzete télen is zöld marad. Az orvosi vízitorma tiszta hideg vizű források és patakok mentén nő, az állóvizekben nem jellemző, ezért otthoni tartása már nem olyan egyszerű. Érdekes, borsos aromája rendívül jó ízt ad salátáknak, spenótnak, krémleveseknek, a fűszeres túrónak, de akár rizs is ízesíthető vele. Felaprítva még az egyszerű vajas kenyeret is feldobja.

A vízitorma levele, szára, vagy belőle nyert lé igazi vitaminbomba lehet a szervezet számára: C-, K- és A-vitaminokban, 18 féle aminosavban, magnéziumban, kalciumban, folsavban, tiaminban, káliumban, riboflavinban gazdag. Rendszeres fogyasztásával szervezetünk ellenállóbbá válik a különböző vírusos és baktériumos megbetegedésekkel szemben. Tisztítja a tüdőt, a légutakat. Serkenti az emésztést, illetve a belek és a gyomor munkáját, hiszen a benne lévő K-vitamin a fehérje lebontásában segít. A máj és epe működésére is pozitívan hat, de fogyasztásával a homok és kőképződés is megelőzhető a vesékben.


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

A kerti tó növényei

Többféle technológiával építhetünk kerti tavat: választhatjuk a tófóliás megoldást, a kész, lesüllyesztendő műanyag medret, vagy az agyagtéglás bélelést is - ezekről már írtunk lapunkban. Most a...


Víztisztítás vízinövényekkel

A víz, a tó mindig a legszembetűnőbb eleme kertünknek. A fodrozódó víz, a tündérrózsák pompás virágai, a vízfelszínen úszkáló aranyhalak megnyugtató, ugyanakkor izgalmas látványa vízi oázisként...