Teraszok, erkélyek vízszigetelése

2010-10-24 22:20:54 |

Családi ház építése során a burkolási-szigetelési munkák közül sok szempontból a terasz a legkritikusabb, mert sokkal intenzívebben érik a különböző környezeti hatások, mint pl. a hőmérsékletváltozás és a nedvesség.

Sok esetben a tulajdonosok úgy döntenek, hogy a teraszt, balkont, lépcsőt csempézni akarják, mivel mindenki szereti, ha a járó felületek jól néznek ki. Sokan rengeteg pénzt adnak ki arra, hogy a látható felszínt szép csempével burkolják, közben pedig az alatta lévő láthatatlan le nem szigetelt felülettel nem törődnek. Az ilyen módon burkolt terasz szép látványt nyújt, de tapasztalataink szerint két éven belül a jó szigetelés hiánya problémát és persze a tulajdonosok számára sok mérgelődést okoz.
A rossz tapasztalatok ellenére mégis sokan megalapozott szigetelés nélkül fektetik le a csempe réteget. A gond azonban nem is a csemperéteggel van, hiszen maga a csempe szigetel. A legnagyobb gondot a fugázás és a csempe széleinek lekezelése okozza. A szakemberek évek óta ismerik ezt a problémát. A fuga gyártó cégek is évek óta dolgoznak egy jobb alapanyag kifejlesztése érdekében, ennek hatásai többé-kevésbé láthatóak is, de a fugázott csempe problémái még mindig létező gondot okoznak a tulajdonosoknak.
A legegyszerűbb megoldás a fuga nélküli, rugalmas, időt álló alappal összekötött szigetelés alkalmazása. Erre nyújt megoldást a folyékony műanyag, illetve folyékony fólia. Egy újonnan épített teraszt, balkont, lépcsőt vagy körfolyosót jól és szakszerűen kell leszigetelni, mert így megakadályozza a víz károsító pusztítását, amely az éveken át tartó lassú szivárgással rombol. A kenhető szigeteléssel kezelt terasz, balkon, lapos tető, úszómedence stb. évtizedeken át nem okoz problémát.

Felülről történő szigtelés

Amennyiben a teraszburkolás alatt lakóhelység, garázs vagy bármi más van, ahol számít, hogy ne keletkezzen beázás, ott különös figyelmet kell fordítani a csapadékvíz elleni szigetelésre. Kétrétegű betonozással és köztük (nem neylon fólia) kátrányos szigetelő lemez egybefüggő (lapok illesztéseinek, átlapolásainak hibátlan egymásra hegesztésével) kialakítással ez könnyen megoldható. Semmilyen formában nem sérülhet ez a szigetelés, mert a legkisebb hibás szigetelést is megtalálja a víz!
A burkoló lapok ragasztása előtt kenhető víz elleni szigetelést is alkalmazni kell. Sokféle vízszigetelő anyag van forgalomban, ám nem mindegyik alkalmas kültéri vízszigetelésre. Az anyag árán spórolni nem érdemes, mert egy rosszul vízszigetelt terasz burkoló lapjairól könnyen átázhat a födém! Egyszer kell jól megcsinálni, figyelembe véve a gyártó technológiai utasításait. További védelmet nyújt - és a teraszburkolás tartósságát is befolyásolja - a fugákon átszivárgó, teraszburkoló lapok alatti pangó vizek elvezetése. Erre a célra számtalan gyártó, teljes rendszert kínál, amit a burkolólap alá ragasztó ágyazatba kell fektetni.

Alulról történő szigetelés

Alulról érkező nedvesség tipikus esete, amikor a talajban lévő pára átdiffundál a szigeteletlen aljzaton, és a burkolólap hátoldalán kicsapódik. Az alkalmas anyagok kiválasztásával és a megfelelően elkészített vízszigetelés az építmény élettartalmának és a használati értékének biztosításához nélkülözhetetlen.
Az építmények néhány területén, mint például a teraszokon és erkélyeken, a vízterheléseken kívül összetett terhelések is jelentkeznek. Ezeken a helyeken a károsító hatás együtt jelentkezik egyrészt a téli és nyári állapotok közötti hőmérséklet-különbséggel, másrészt a napsütéstől felmelegített és a csapadék által hirtelen lehűtött feszültség-különbözet hatásával. A terheléseket pedig el kell viselnie a terasz teljes burkolatának, azaz a szerkezetnek, a vízszigetelésnek, ragasztónak, fugázó habarcsnak, rugalmas tömítéseknek és a burkolatnak egyaránt. Ezt úgynevezett alternatív szigeteléssel lehet megoldani.
Nem követelmény, azonban a burkolás technikai kivitelezését befolyásolhatja, ha nincs a terasz betonozása szigetelve alulról. Ugyanis a burkoló munka kezdetekor használt mélyalapozók tartós nedvesség hatására "visszaolvadhatnak", fellazítva a burkoló lap és a beton közti ragasztó kötését. Márkásabb cégek mélyalapozó termékeik eladásakor, már külön kérésre felhívják erre a figyelmet, mert rengeteg vesztett peres ügyük volt a nem megfelelő tájékoztatásból.

Utólagos vízvédelem

A már elkészült, de még jó állapotban lévő terasz, balkon, körfolyosó további jó állapotban tartására is van megoldás. A rugalmas, időjárási viszonyokat jól tűrő folyékony műanyag speciális összetételének köszönhetően tökéletesen alkalmas állag megóvásra, a tovább romlás megállítására. A több hónapja tartó tartós esőzés miatt valós veszélyt jelent, hogy az eső vagy a talajvíz megrepedezteti a fugázást, majd később az el nem folyó víz szétáztatja a terasz vakolt vagy burkolt oldalait.
Az utólagos vízvédelem egy másik módja bontás útján érhető el: a terasz szerkezetébe olyan speciális, hálós, egyenként 2,5 méter hosszú, de vágható PVC vízelvezető profilokat kell építenünk, amelyek a megfelelő irányba terelik majd el a csapadékot, miután természetesen ezeket a műanyag elemeket már lecsempéztük. Az oldalfelületeken túlnyúló vízszintesen felrakott burkolólapok csak akkor biztosítanak megfelelő vízvédelmet a terasznak vagy az erkélynek, ha vízorr kiképzésű lemezelést, pontosabban horonyt is aláépítünk. Az utólagos és költséges munkát azonban megelőzhetjük, ha a terasz készítésekor, a burkolásakor jobban odafigyelünk néhány alapvető előírás betartására.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Bérces Balázs


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Télikertek kialakítása

Nyitott terasz télikerté alakítása komplex feladat, mivel sok tényezőt kell figyelembe venni. Előző lapszámunkban részletesen elemeztük azokat a szempontokat, amelyeket mérlegelnünk érdemes, amikor...


Gondolatok a kerti kőburkolatok teherbírásáról

A kerti kőburkolatoknak számos funkciója lehet. A díszítőhatás mellett lényeges, hogy esős időben is megoldott legyen a közlekedés kerten belül. Akomolyabb, nagyobb teherbírással rendelkező...