Kőműves helyett asztalos

Csempe helyett RESOPAL

2011-06-16 00:17:46 | Módosítva: 2014-02-11 10:52:23

Aki már átélte, csak az tudja, mit jelent az otthonában egy fürdőszoba, konyha, WC vagy akár egyszerre mind a három helyiség felújítása és újracsempézése. A felújítás öröme csak az új csempe kiválasztásáig tart, ezután következik a hazaszállítás, a régi csempe leverése, az ezzel járó kosz és zaj, valamint a takarítások végtelen sora. Már ennyi tortúra is próbára tesz embert és szomszédot is, pedig még el sem kezdődött az új csempe felrakása.

Lehet a hosszú távú megoldás sokkal egyszerűbb és olcsóbb is. Erre ajánljuk a RESOPAL HPL 2 mm-es burkolólapot. A RESOPAL HPL lap kiváló műszaki tulajdonságai révén alkalmas arra, hogy segítségével pillanatok alatt újjávarázsoljuk régi csempézett felületeinket, de az újonnan épített vizes helyiségekben is alkalmazható, mivel közvetlenül felragasztható akár a vízálló gipszkartonra is. A dekoratív hatás érdekében 400-féle gyönyörű színből választhatunk (kőminták, faminták, fémminták, legújabb trendszínek), a bútorok felületével harmonizáló vagy akár megegyező színekben is. A rendkívül hosszú élettartamú felület tökéletesen vízálló, kopásálló és karcálló, könnyen tisztítható.

Hogyan is működik az egyszerű rendszer?

A RESOPAL HPL lappal történő burkoláshoz kétféle kiegészítő anyag áll rendelkezésre. A burkolólapoknak a hordozófelülethez történő ragasztásához az Artelit RB-20 kontaktragasztóra, valamint a Helmipur SH 100 tömítőanyagra van szükség. Használat előtt legalább 24 órán keresztül a burkolólapokat, a ragasztót és a tömítőanyagot szobahőmérsékleten kell tárolni.
A 2 mm vastagságú lapok felrakását a sarokban kezdjük, a padlónál és a mennyezetnél hagyjunk el 2-3 mm-t. Nagy méreteik miatt (3050x1320, ill. 3650x1320 mm) a táblákat csak néhány helyen kell illeszteni. Amennyiben mintás lapokkal szeretnénk burkolni, tervezzük meg előre a lapok illesztését.
A RESOPAL HPL lapokat keményfém-lapkás elektromos kézi körfűrésszel a helyszínen is megfelelő méretre tudjuk vágni, csak arra kell figyelmet fordítanunk, hogy vágáskor a színoldal legyen alul. Sarkos vágásnál a találkozási pontokat fúrjuk elő, és csak utána fűrészeljünk.

Ezután következhet az Artelit RB-20-as ragasztó felhordása, előbb a panel hátoldalára függőlegesen, úgy, hogy a felhordási sorok között 10 cm-es hézagokat hagyunk, míg a széleknél legalább 1 cm hézagot kell hagyni. Ezután ismételjük meg a ragasztófelhordást a burkolandó felületre is, de most vízszintes csíkokat húzzunk a ragasztóval, a már az előbb említett 10 cm-s hézagok hagyásával. Illesszük a burkolólapot a helyére, és erősen nyomjuk a falhoz. A végleges helyére nyomott lapot húzzuk vissza a faltól 10-15 cm-re, majd egy-két perc múlva nyomjuk vissza nagy erővel a felületre. A következő táblákat hasonló módon ragasszuk fel a meglévő mellé 1 mm hézagot hagyva. A ragasztás a teljes teherbírást 48 óra után éri el.
A tökéletes vízállóságot a táblák között valamint a szerelvényeknél HELMIPUR SH100-as tömítőanyag használatával tudjuk biztosítani, ami háromféle színben (fehér, fekete és szürke) áll rendelkezésre. A külső és belső sarkok zárásához, illesztésekhez használhatjuk a kereskedelemben többféle színben is beszerezhető műanyag-, fa- vagy fémprofilokat, amelyek szintén a fenti tömítőanyaggal ragaszthatók.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Vízszigetelési megoldások a Den Braven-től

Az életben mindig eljön a pillanat, amikor az ember belevág egy fürdőszoba-felújításba, vagy akár az erkély, terasz burkolatának megújításába. Régebben ez nem volt bonyolult dolog, a rendszerint...


Sarokkád beépítése

A fürdőszoba talán leglátványosabb berendezési tárgya a kád. Különösen, ha egyik oldala ívelt felületű. A hagyományos, ún. egyenes kádaknál valamivel helyigényesebbek, kis alapterületű...