Orosz földgáz helyett hidrogén Németországban

2022-07-26 16:14:35 | Módosítva: 2022-07-26 16:20:24

Németország és Norvégia a két országot összekötő hidrogénvezeték építését fontolgatja, hogy csökkentsék Európa egyoldalú energiafüggőségét.


A német és a norvég gazdasági miniszter már márciusi megbeszéléseiket követően sajtótájékoztatón bejelentették, hogy hamarosan elkészítik a Norvégiából Németország irányába zöldhidrogént szállító gázvezeték megvalósíthatósági tanulmányát.

Az elkövetkező hónapokban és években rendkívül fontos lesz az alternatív energiaforrások felhasználásnak felgyorsítása, valamint az ehhez szükséges infrastruktúra fejlesztése Európa számára az orosz gáz és olaj helyettesítésére. Az elmúlt napok gazdasági fejleményei még inkább erősítik ezeket a folyamatokat.

Németország gáztermelésének több mint felét, a szén és az olaj nagyjából harmadát Oroszországból szerezte be eddig. A háború kitörése óta az a céljuk, hogy ez a függőség minél gyorsabban csökkenjen. Olaf Scholz kancellár megígérte, hogy fejleszteni fogják az ország gáz- és széntárolóinak kapacitását. A kormány cseppfolyósított földgázszállítmányok fogadására alkalmas LNG-terminálok építését is támogatja.


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Üzemanyagcellás Airbus

Hidrogén meghajtású, üzemanyagcellás hajtómű fejlesztését jelentette be az Airbus – számol be a hvg. Az első földi és légi hajtóműteszteket az évtized közepén hajtják végre az első legyártott...


Gáztárolóban hidrogén

Megalakult a Magyar Hidrogénszövetség, mely a hidrogén későbbi felhasználási lehetőségeit és tárolási módjait kutatja majd. A szövetség létrehozása egybevág a 2050-re kitűzött klímasemlegességi...