• kobe 9 elite
 • Jordan Shoes jordan 6 retro
  Burkolás házilag - Ezermester 2007/3
   
  Belépés
   avatarja
  2014. szeptember 22., Hétfő - Móric
  Aktuális lapszám | Videó adatbázis | Előfizetés | Kapcsolat | Facebook | Mobil Oldal | Szakértő | Naptár | Herbáció | Gasztronóm

  Az értékeléshez jelentkezz be!


  Ezermester » 2007 » március » Építés, felújítás

  Ahogyan egy ezermesterhez illik

  Burkolás házilag

  iwiw logotwitter logo
  ||

  Fiatalítsuk a konyhát! Régi kiöregedett konyhájuk fiatalítását legtöbben a bútor kicserélésével kezdik. Akár így, akár csak a szekrényajtók cseréjében gondolkodunk, érdemes rászánni magunkat a burkolat megújítására is. A konyhában gyakran elegendő a pult feletti kb. 60 cm-es sávot burkolni, így aránylag kevés fali csempére van szükség, és lehetséges, hogy néhány dekor is belefér a költségvetésbe. A burkolást akár a konyhabútor beszerelését követően is elvégezhetjük, amikor már mindennek pontosan kialakult a helye.

  Sokan szeretik a falburkolattal összhangban a munkapultot is csempével burkolni. Ha igazán igényes épített pultot szeretnénk, szebbnél szebb kerámia profilok, hajlatidomok állnak rendelkezésünkre, melyekkel a legapróbb részletet is elegánsan, ugyanakkor műszakilag kifogástalanul oldhatjuk meg. Konyhában igen divatos az apróbb osztású, 10x10 cm-es csempe. Ennek ára azonban borsosabb és burkolása is igen munkaigényes. Jó alternatíva a valóságban 20x20 cm-es, de osztott felületű csempe, melyről fugázás után még az avatott szem is nehezen veszi észre, hogy nem apró lapokból készült.
  Akár házilagosan, akár szakember segítségével látunk hozzá a burkoláshoz, azért, hogy a végeredménynek felhőtlenül örülhessünk, néhány dologra érdemes nagyobb figyelmet fordítani.
  A burkoláshoz szükséges csempe és padlólap mennyiségét még otthon, a helyszínen számoljuk ki. Mindenképpen hagyjunk 5-10% tartalékot a vágási, törési veszteségek fedezésére. Egyszerre vásároljuk meg a teljes mennyiséget, mert ekkor biztosak lehetünk abban, hogy ugyanabból a gyártási sorozatból kapjuk. Ugyanazon típusú csempének a különböző gyártásból származó darabjai eltérő színárnyalatúak és méretűek lehetnek. Jó, ha néhány darabot el tudunk raktározni a későbbi időkre. Az évekkel előbb vásárolt burkolathoz gyakran már lehetetlen pótlást beszerezni.
  Fontos tudni, hogy a hagyományos mázas és máz nélküli burkolólapokat csak minimum 2,5-3 mm-es fugával lehet burkolni, hiszen az égetésből adódó - a szabvány által is megengedett - méretpontatlanságot a fugák észrevétlenül fel tudják venni. Azoknak, akik irtóznak a fugák látványától, csak a meglehetősen drága, utólag vágott szélű (ún. rettificato) lapok ajánlhatók.
  Ma már a fuga sem a régi Jó minőségű fugamasszából szép, tömör felületű fugakitöltés készíthető, amely könnyen tisztítható, nem rakódik bele a szennyeződés.
  A megfelelő minőségű ragasztóanyag használatával is sok kellemetlenségtől és sokszor csak költségesen orvosolható hibától kímélhetjük meg magunkat
  A ragasztás különösen fontos a padlók esetében. A spórolásból foltokban, hézagosan felkent ragasztó következtében a burkolatunk kongó hangot ad. Ezeken a helyeken néhány hónap múlva, a használat során megrepedt, letörött sarkú lapokkal találkozunk.
  Sokan - sajnos még burkoló szakemberek is - úgy hiszik, hogy padlófűtés esetén fagyálló burkolólapot kell használni. Ez bizony tévedés! Ebben az esetben nem fagyállóságra van szükség. A ragasztónak és a fugázó anyagnak kell rugalmasnak (flexibilisnek) lennie.
  A padló újraburkolásától ne riasszon vissza a bontással járó felfordulás és por! Lehetőségünk van a meglévő burkolat bontása nélkül, annak tetejére burkolni. Ehhez egy "tapadóhíd"-nak nevezett folyékony alapozóra van szükségünk, amely minden jó nevű csemperagasztóhoz beszerezhető a szakkereskedőknél. Győződjünk meg arról, hogy a régi burkolatunk biztosan áll a helyén, az esetleg hiányzó vagy hiányos lapok helyét kisimíthatjuk csemperagasztóval. A por és zsírmentes felületre felkent alapozó száradása után kezdődhet a burkolás!

  Égető Emese
  Korall Csempe Kft.
  www.korallcsempe.hu

  További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha "lájkolod" az Ezermester Facebook oldalát, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

  Címkék:  burkolás


  Szólj hozzá a cikkhez!

  Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
  Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

  Pár(a) tanács a burkoláshoz

  Járólap ragasztás

  Pár(a) tanács a burkoláshoz Járólap ragasztás

  A lakás párával leginkább terhelt része a fürdőszoba. Ebből a szempontból sem mindegy, hogy milyen burkolási segédanyagokat használunk fel az építésnél.

  Mikor érdemes felbontani a korábbi burkolatot, ésmikor hagyjuk meg a régit? Milyen hibákat véthetünk a munka során? Hogyan kerülhetjük el ahibákat?

  Kapcsolódó cikkek
  Kapcsolódó fórum témák