Nem hagyományos anyagokkal

Homlokzati burkolatok

2012-07-23 11:30:57 | Módosítva: 2012-07-26 23:04:02

Az épületek külső megjelenése nagyban függ a homlokzatok anyagától és kialakításától. A legtöbb esetben hagyományosan felvakolt habarcsokat használnak a csupasz falazatok burkolására, bár léteznek más dekoratív megjelenésű burkolóanyagok is. Az utóbbi időben a külső szigetelések pótlásakor előtérbe kerültek a korszerűbb és főként hosszabb életű, gondozást szinte nem igénylő burkolóanyagok is.

Az ilyen jellegű felújításokon kívül a korszerű burkolatképző anyagok az új épületeken is egyre jelentősebb szerepet kapnak, bár tagadhatatlan, hogy ezek általában többe kerülnek, mint a hagyományos vakolatok, viszont előnyös tulajdonságaik és főként a tartósságuk e tényt kompenzálják. Hogy ki, milyen homlokzatképző anyag mellett dönt, az is befolyásolja, hogy e termékeket ismerik-e? Ezért az alábbiakban ezek közül mutatunk be néhányat.

A homlokzatképző anyagoknak többnyire jelentős előnyük, hogy viszonylag gyorsan elkészülhet a ház külső „ruhája”, felülete nem a megszokott, mégis dekoratív, és akár a régi vakolattal is jól kombinálható, vagy felújításkor ezek elé szerelve adhatnak új és időtálló burkolatot az épületeknek. Mindegyik kiválóan ellenáll az időjárás viszontagságainak, utókezelést szinte nem igényelnek, tartós a színük. Van közöttük falra ragasztható klinker burkolat, ám a legtöbbjük tartószerkezetre rögzíthető lemez vagy lapanyag, amelyek hőtechnikailag is előnyösek, feltéve, ha az alkalmazástechnikai követelményeknek megfelelően kerülnek felhasználásra.

A PVC és fa egyesítésével kialakított kompozit anyagú idomokból, lécekből nagyon mutatós fa jellegű homlokzat burkolatok készíthetők. A 13,5 mm vastagságú és 175x5700 mm hosszú lécek üreges kialakításúak, a felületük sima vagy hornyolt. A lécek anyagukban több árnyalatban színezettek, víz és időjárásállók, jó hőszigetelők, és hosszú élettartamúak. Vízszintes és függőleges irányban is felerősíthetők a falra szerelt tartólécekre, a tartóvázra csavarozott idomtartók segítségével. Teljes és részleges homlokzati részek burkolására alkalmasak. A lécek méretre vágása keményfához használt szerszámokkal végezhető el, és a hozzá kifejlesztett teljes élzáró idomrendszerrel kombinálva igényesen kialakított burkolatok készíthetők ezzel az anyaggal.

A nagyméretű homlokzati burkolótáblákból is gyorsan képezhető homogén, igény szerint választott színű homlokzati felület. E célra pl. a 70 % farostból és 30 % hőre keményedő műgyantából különleges technológiával készült nagyméretű és sima felületű homlokzati burkolólapok kiválóan alkalmasak. A nagyméretű burkolólapok egyik, vagy mindkét oldalát 50 féle színű poliuretán akrilgyanta bevonat teszi vegyszer és időjárás-, karc- és ütésállóvá. Az élek is zárt struktúrájúak, méretre szabás után sem igényelnek utókezelést. A táblákat a falazatra erősített alumínium lemez idomokból kialakított vázra kell erősíteni, mégpedig kb. 10 mm széles fugaközökkel. A táblák 6, 8, 10, 13 mm vastagságúak és 1860x2550 vagy 3050 mm, illetve 1530x3050 mm nagyságúak. A sarkokat és egyéb illesztéseket külső vagy belső sarok-, illetve toldó idomokkal lehet zárt felületűvé tenni. A táblákat popszegecsekkel vagy speciális ragasztóval lehet a tartóvázra erősíteni.

Homlokzatok burkolására választhatók szálcementes burkolóelemek is. A felületük nyomott faerezettel mintázottak, amelyek függőlegesen és vízszintesen is felerősíthetők a falazatra erősített vázszerkezetre. E burkolólapok 8 mm vastagságúak, és gyártmánytól függően 180x3600 illetve 120x250-305 cm méretűek. Bevonatuk áttetsző akril rétegből áll, amely az elemeket időjárásállóvá teszi. Színválasztékuk bőséges, gyártmánytól függően 12-21 szín közül lehet választani.

A természetes égetett agyagból készült burkoló anyagok nemcsak a tetők fedésére alkalmasak, kiváló fagyállóságuk, természetes színeik és tartósságuk miatt újabban már homlokzatok burkolására is alkalmas lapburkolati elemek is készülnek ilyenből. A többnyire 26 mm vastag és 60x200 cm-es lapok főként átszellőztetett homlokzati burkolásra ajánlottak. Külső hőszigetelésű falazatokhoz többféle, rugalmasan alkalmazható rögzítő rendszer segítségével alakíthatók ki változatos felületi tagolású homlokzatok.

A tégla burkolatokhoz nem feltétlenül szükséges burkoló téglákat használni, az alapvakolatra, betonfelületekre külön díszítési célra gyártott klinker lapokból is mutatós burkolat készíthető. Gyártásához csak természetes anyagokat használnak, amelyeket 1200 fokos hőmérsékleten égetnek ki. Az adalékanyagoknak köszönhetően többféle változatos szín közül lehet választani, minden típusnak megvannak a sajátos egyedi jellegzetességei. Számos formadarab, pl. sarokelemek, különféle fedlapok, ablakpárkány elemek teszik kompletté e termékcsalád elemválasztékát, amelyből így kifogástalan burkolat készíthető. A lapok egységesen14 mm vastagságúak és 240x71 mm nagyságúak. Az ajánlott fugahézag 10-14 mm, felragasztásukhoz flexibilis hidegburkoló ragasztóhabarcs, a fugázásukhoz pedig kilnker habarcs szükséges.

Homlokzatburkolatok kialakítására fémből készült hosszú, korcolt szélű elemeket is lehet használni. Az alumínium elemeket azonban csak deszkázatra lehet felerősíteni. Az elemek csupán 0,7 mm vastagságúak, korcoltan kapcsolódnak egymáshoz, felületük 2 rétegű, beégetett lakkozása tökéletesen időjárásálló és rendkívül tartós. Az elemek 50, 65, és 100 cm szélességűek.
Az alumínium burkolóelemekből kialakított homlokzatokat azonban csak alapos szakértemmel rendelkezők képesek minőségileg kifogástalanul kivitelezni.

A zinklemez is alkalmas homlokzati burkolóanyagként, ha az erre kialakított és korcolt szélű speciális lemez elemeket használják a homlokzati felületek kialakításához. A csaphornyos lemezelemeket vízszintes és függőleges irányban is a megfelelően felerősített háttérvázra lehet szerelni. A burkolólemezek 1-1,5 mm vastagok és 4 m hosszúak, szélességük pedig 20, 30cm között változik. A felületüket 15, 20 mm széles ún. árnyékfugák teszik tagolttá. Az ilyen homlokzatburkolatok azonban különösen speciális tervezést és precíz kivitelezést igényelnek.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Javítható parketta hibák

A közkedvelt faparketta számos előnye mellett érzékeny a karcokra, anyaga pedig idővel összeszárad, és a lécek között kisebb-nagyobb rések keletkeznek.


Homlokzatfestés

A minőségi színezővakolatok évtizedekig is őrzik színüket és előnyös tulajdonságaikat, egy idő után viszont elkerülhetetlenné válik a vakolat felújítása, újrafestése. A homlokzatfestés anyagában...