Érdemes megpróbálni

Klímabarát Otthon Program

2010-04-18 22:39:14 |

A Klímabarát Otthon Program folytatásaként a hagyományos lakóépületek klímavédelmi célú energiahatékonysági felújítására, megújuló energiaforrások alkalmazására, valamint új építésű energiatakarékos lakóépületek támogatására is lehet pályázni. Az elnyerhető támogatás akár 60 százalékos is lehet.

A támogatás célja elsődlegesen a klímavédelem. Az éghajlatváltozás növekvő kockázata miatt a környezetvédelmi beavatkozások egyik legalapvetőbb formája a fosszilis energiahordozókból származó üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése. Ez nemzetközi kötelezettség is Magyarország számára, de környezetvédelmi szempontból helyi érdek is. A hagyományos építésű házak elavult fűtés-, melegvíz- és energiaellátó rendszerei, továbbá a gyenge minőségű szigetelés óriási energiaveszteséget - és ezáltal többlet szén-dioxid kibocsátást okoznak.

Klímabarát Otthon pályázat eddig, és ezután

A Klímabarát Otthon panel alprogramjában a zöldtárca eddig 948 db pályázat támogatásáról döntött, összesen 15,2 milliárd forint értékben. A lakóközösségek által elnyert támogatás több tízezer ember életminőségét javítja, és számláit csökkenti, valamint évi 34 ezer tonnával mérsékli a szén-dioxid kibocsátást - mondta el Szabó Imre környezetvédelmi és vízügyi miniszter egy XV. kerületi, frissen felújított panelháznál tartott sajtótájékoztatón.
A Klímabarát Otthon Program folytatódik: idén már a hagyományos lakóépületek klímavédelmi célú energiahatékonysági felújítására, megújuló energiaforrások alkalmazására, valamint új építésű energiatakarékos lakóépületek támogatására is lehet pályázni október végéig. A tárca a programtól további jó hatásfokú, mérhető szén-dioxid kibocsátás csökkentést vár.
A Klímabarát Otthon Programra magánszemélyek, lakásszövetkezetek és társasházak is pályázhatnak. A pályázatokat az Energia Központ Nonprofit Kft-hez kell benyújtani. A pályázat pontos neve: Zöld Beruházási Rendszer, Klímabarát Otthon, Energiahatékonysági Alprogram, pályázat kódszáma: ZBR-EH-09

Mire lehet pályázni?

A pályázat több jelentős újdonságot is tartalmaz a korábbi feltételekhez képest. Az egyik újdonság, hogy a támogatás két részből áll, egy alaptámogatásból, ami költség arányos támogatás, és egy klímabónuszból, ami a megvalósuló beruházás hatékonyságával arányos támogatás.
A Klímabarát Otthon - energiahatékonysági alprogramjának keretében október 30-ig kell legkésőbb beérkeznie a pályázatoknak, de a határidő módosulhat a forrás rendelkezésre állásának függvényében. A befogadott pályázatok elbírálása után a döntés 90 napon belül várható.
Az energiahatékonysági alprogramban a támogatható tevékenységek igen sokrétűek. Lehet támogatást igényelni nyílászárók energia-megtakarítást eredményező felújítására vagy cseréjére. Az épületek lodzsáinak beüvegezése, így a szoláris energia passzív hasznosítására. Szintén szerepel a támogatások felsorolásában az épületek nyári hővédelmének javítása, ami árnyékoló, vagy árnyékvető szerkezetek beépítését jelenti - a légkondicionáló berendezések működtetését kiváltandó. Emellett a homlokzatok és födémek hőszigetelése, valamint fűtéskorszerűsítés és használati melegvíz ellátás korszerűsítése.
Természetesen szerepelnek a kiírásban a megújuló energiafelhasználás növelését célzó beruházások. Ilyenek a napkollektoros rendszerek, napelemes rendszerek, biomassza tüzelésű kazánok, geotermikus hőszivattyúk, továbbá a szélenergia hasznosítása. Új építésű, energiatakarékos házak építésére is lehet támogatást igényelni. Támogatás már megkezdett beruházásokra nem igényelhető.

Vegyünk egy példát

Egy ilyen pályázatokra zakosodott tanácsadócég példaként a következő elgondolkodtató támogatási példát említi: "Megújuló energiaforrás, például napkollektor alkalmazása esetén az alaptámogatás 30%, de maximum 1.470.000 Ft. A klímabónusz ebben a pályázatban 10-30 % (maximum 1.000.000 Ft), amennyiben a felújítás eredményeképpen legalább "B" energetikai kategóriát eléri az épület. A kettővel együtt így az elérhető maximum támogatás 60 %, de maximum 2.470.000 Ft.
Ez a konstrukció még egy fontos új elemet tartalmaz. Támogatás nem csak lakásfelújításra, hanem új lakás építése esetén is kérhető. Ebben az esetben csak az "A+" energetikai kategóriába tartozó épület támogatható, ahol a támogatás mértéke 25.000 Ft/m2, de maximum 3.250.000 Ft. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy új épület építése maximum 130 m2-ig támogatható.

Az elnyerhető támogatás mértéke

A támogatási rendszer úgy lett kialakítva, hogy az elsősorban komplex jellegű felújítások megvalósítására ösztönözzön, amelynek megvalósulása esetén a pályázók rendelkezésére áll a klímabónusz kiegészítő támogatás is.
Ennek megfelelően a támogatás többszintű lehet, az alábbiak szerint:
Alaptámogatás (költségarányos támogatás): a vissza nem térítendő támogatás lakásonként igényelhető, valamennyi érvényes pályázat esetén, amely megvalósítása réven legálabb eggyel jobb energetikai kategóriát ér el az épület.
Igénybe vehető állami támogatás, melynek alapja a támogatás szempontjából elismerhető (elszámolható) bekerülési költség, melynek mértéke:

 • Nyílászáró csere, vagy azok utólagos hőszigetelése
  Maximálisan figyelembe vehető beruházási költség: 1.850.000,- Ft
  Támogatás mértéke: 30 %, de maximum 555.000,- Ft
 • Fűtés- és használati melegvíz ellátás korszerűsítése
  Maximálisan figyelembe vehető beruházási költség: 2.100.000,- Ft
  Támogatás mértéke: 30 %, de maximum 630.000,- Ft
 • Hőszigetelés
  Maximálisan figyelembe vehető költség: 1.800.000,- Ft
  Támogatás mértéke: 30 %, de maximum 540.000,- Ft
 • Megújuló energiaforrás hasznosítása
  Maximálisan figyelembe vehető beruházási költség: 4.900.000,- Ft
  Támogatás mértéke: 30 %, de maximum 1.470.000,- Ft

Ezekre jöhet rá a klímabónusz támogatás (hatékonyság arányos támogatás). Amennyiben a beruházással érintett épület a felújítás eredményeképpen eléri legálabb a "B" energetikai kategóriát, akkor a pályázó jogosult a klímabónusz támogatásra is. A támogatás mértéke az elért kategóriától függ, mértéke a beruházási költség 10-30%-a.
A célzott kategória lehet: B, A, és A+. Az elnyerhető támogatás mértéke nagyobb, ha magasabb kategóriába kerül az épület. A százalékban kifejezett támogatási arány a beruházással elért kategória emelkedésének megfelelően növekszik. Amennyiben a beruházást követően az érintett ingatlan energiakategóriája nem éri el a "B" kategóriát, a pályázó nem jogosult a klímabónusz támogatásra.
A klímabónusz kiegészítő támogatás mértéke 10% 20% 30% lehet az elért energetikai kategória B, A, A+, alapján, ami 200 000, 600 000, vagy 1000 000 forintot jelent.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Nagy Z. Róbert

Címkék: klíma, energia, támogatás

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Innovatív kandallórendszerek

Az „otthon lenni” kifejezés radikálisan változott meg az elmúlt években! Ám az a trend, hogy szívesebben maradunk otthon már korábban megfigyelhető volt, hiszen az online vásárlásnak, a szünet...


Klíma és vírus

A járvány időszakában sokakban felmerül a kérdés, hogy a klímaberendezések a levegő mozgatása, keringetése által nem járulhatnak-e hozzá a vírusok „szétszórásához” alakásban. Nos, a gyakorlatban...