Tematikus ültetési csoportok a kertben, balkonon

2011-10-27 00:18:08 | Módosítva: 2011-10-31 18:22:04

Egy kertet végignézve ritkán találunk benne különösebb rendszert, vagy tematikát, aminek a fő oka, hogy a kert soha sincs kész, azaz mindig kerülnek bele-, és ki onnan növények. Egy átlagos magyar kertben a leggyakrabban annyi rendszert találunk, hogy külön van a díszkert és a haszonkert. De számos más tematika alapján is ültethetünk növényeket. Íme néhány ötlet.

Meglátogatva egy botanikus kertet megfigyelhetjük, milyen rendszer szerint ültetik csoportosítva a növényeket. Erre ott feltétlenül szükség van, hiszen csak így lehet átlátni megfelelően az állományt. Találunk rendszertani csoportba ültetett növényeket, ezek a rokonsági fokok logikája mentén születnek. Van, ahol földrajzi elterjedést vesznek figyelembe, és az egy helyről származó fajok kerülnek egymáshoz közel. Előbbi növényvédelmi szempontból hasznos, hiszen a rokon fajoknak, nemzetségeknek általában hasonlók a kórokozóik, kártevőik, így a növényvédelmi kezelések egy menetben letudhatók. A földrajzi elterjedés alapján ültetett növényi csoportok gondozási szempontból hasznosak, hiszen az egy helyről származók igényei is hasonlóak, így ha csapadékos területek lakóiról van szó, akkor mindannyian intenzív öntözést igényelnek.

És számos mesterséges rendszert is találunk még. Ilyen lehet az egynyári növények részbeni elkülönítése, hiszen azok rendszeresebb gondozást igényelnek, mint évelő társaik. De készíthetünk külön ágyást virágszín alapján is, vagy felhasználás szerint: ilyen, amikor a díszkertben elkülönítünk egy fűszer-, és gyógynövény ágyást, vagy egy szárazvirágként is használható csoportot. Előbbi növények is szépek, díszítő értékkel bírnak, tehát helyük van a díszkerti részen, ám fűszerezésre is használhatók, amiatt megérdemelnek egy külön csoportot, így nem kell az egész kertet bejárni ahhoz, hogy szedhessünk belőlük.

Mi alapján rendszerezhetünk?

Tematikus fűszerbeültetéseket készíthetünk

Húslevesbe alkalmas fűszerek: lestyán, zeller, petrezselyem
Vadas ételek fűszerei: kakukkfű, koriander, zsálya, tárkony
Halas ételek fűszerei: kakukkfű, rozmaring, sáfrányos szeklice
Üdítőitalok fűszerei: citromfű, menta
Burgonyás ételek: majoránna, rozmaring, bazsalikom

Tematikus gyógynövény beültetések

Fejfájás elleni gyógynövények: fűzfakéreg, levendula, citromfű, cickafark
Meghűlés, torokfájás elleni gyógynövények: ánizs angyalgyökér, menták
Köhögéscsillapítók: kakukkfű, orvosi pemetefű, citromfű, ánizs, orvosi zilíz
Antibiotikus hatású gyógynövények

A tematikus beültetéseknek csak a fantáziánk szabhat határt. Készíthetünk elkülönített ágyást nőnapon, anyák napján, vagy mindenszentekkor virágzó fajokból, így a jeles napon csak szedni kell a virágot, pénzt adni nem kell érte. A kertben készíthetünk tematikus beültetésekkel színfoltokat. Például egyik részen fehéren, máshol pirosan, megint máshol kéken virágzó növényeket válogatunk össze, mely fajok az adott színen belül mindig más időpontban virágoznak. Így a kert egyes részein mindig hasonló színű, virágú növény díszlik, de mégis van benne változatosság, hiszen más-más fajról van szó.

Többféle virágórát is készíthetünk tematikus beültetésként. Ehhez a szakirodalomban utána nézhetünk, hogy mi hány órakor nyílik, és virágbontásuk sorrendjébe ültetjük a növényeket. Így kis gyakorlással az ágyásra nézve megmondhatjuk reggel, hogy nagyjából hány óra van.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Nagy Z. Róbert

Címkék: gyógynövény, fűszer

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Kapor: több mindenre is jó

A kapor a tökfőzelék és a kovászos uborka elmaradhatatlan ízesítője, ámennél azért sokkal többre hivatott. Ez egy egynyári növény, ami évelőnek is tűnhet, hiszen ha egy kertben jól érzi magát,...


A változókor gyógynövényei

Korunk egyik legkellemetlenebb tünet együttesét jelentheti a változókor eljövetele. Hőhullámok, izzadás, feszültség, később csontritkulás nehezítheti meg a nők millióinak hétköznapjait. Sajnos...