Biztonsági ajtók

2013-02-18 20:44:13 | Módosítva: 2013-02-20 13:39:48

Az illetéktelen behatolók ellen főként a bejárati ajtók ellenálló képességének növelésével lehet védekezni. Ezt a védelmet azonban nem több zár felszerelésével célszerű erősíteni, hanem a csekély ellenállású bejárati ajtókat biztonsági ajtókra kell cserélni.

A megfelelő biztonsági típus kiválasztása azonban nem is olyan egyszerű, különösen akkor, ha azt gondoljuk, hogy olcsón is lehet betörésálló ajtót vásárolni. Más esetekben pedig az ún. szabványméretű ajtók nem felelnek meg a helyi adottságoknak. A régi bérházakban nem ritka a kétszárnyú bejárati ajtó, amelyet ún. ringlihúzással könnyű kinyitni. Helyükbe csak rendelésre készült és a környezetéhez igazodó változatok jöhetnek számításba. Ilyen esetekben a felső bevilágító ablakokra is azonos figyelmet kell fordítani. A biztonságot növelő ajtócserék tehát nagyon átgondolandók, természetesen nem a cseréjüket, hanem a kivitelük minőségét illetően. Ám hiába masszív és ellenálló a bejárati ajtó, ha mellette van még olyan nyílászáró, amely szinte nem jelent akadályt az illetéktelen behatoló számára. A lakásnak tehát nem csak a fő behatolás frontvonalát kell megerősíteni, hanem egységesen ellenállóvá kell tenni, hogy a minél nehezebb legyen a betörő dolga.

Kétes ajtóerősítések

A bejárati ajtó biztonságossága természetesen külön felszerelt hevederzárakkal is javítható, ha maga az ajtólap egyébként elég ellenálló szerkezetű, és a zárcsapok szilárdan a falhoz erősítettek. A vízszintesen felszerelteknél előnyösebb az ajtót teljes magasságában megerősítő, alul-felül is záró - még inkább a kereszt alakú, és négy oldalról záró - hevederzár, amelyet természetesen egy kulccsal lehet nyitni. Ehhez az ajtólapnak és a toknak vetemedésmentesnek, és kellő szilárdságúnak is kell lennie, a pántjait is beleértve. Az ajtólapok egyéb keretes szerkezetekkel vagy fémlappal való megerősítése többnyire esztétikai problémákkal jár, és e mellett ez sem jelent különösebb behatolási nehézséget a betörőknek. Biztonságosabb megoldást tehát csak az ajtócsere jelenthet.

 

MABISZ minősítések

Elég bőséges ajtókínálatból lehet választani, amelyek természetesen minden esetben kiváló (?) minőségűek, és még ún. MABISZ minősítéssel is rendelkeznek. Mert e nélkül dőreség biztonsági ajtót vásárolni.
Az viszont már nem mindenkor derül ki, hogy az a bizonyos ajtó a minősítésnek mely fokozatával rendelkezik. A MABISZ minősítés ugyanis több kategóriába sorolja az ajtókat, ami – többek között - 3, 5, 10, 15 percig ellenálló ajtó áttörésgátlást garantál megadott eszközök bevetése mellett. Az 1. kategóriába tartozó, magas, 15 perces betörésgátlású ajtókat pl. a 3 perces áttörésgátláshoz használt eszközökkel (csavarhúzó, kalapács, faék) nem is lehet feltörni. Az 2. és 3. áthatolási kategóriába sorolható ajtóknál már komolyabb bontó szerszámokkal vizsgálták az adott ajtót, és így állapították meg az áthatolásukhoz szükséges időket.

Azt azonban jó tudni, hogy feltörhetetlen ajtó nincs, és ahová rossz szándékkal be akarnak hatolni, azt meg is fogják tenni. A dolgukat azonban a biztonsági ajtókkal jelentősen meg lehet nehezíteni. A betörőknek ugyanis két nagy ellenségük van; az idő és a zaj. Ha egy tapasztalt betörő úgy ítéli meg, hogy normál zajkeltés mellett fél perc alatt nem tud a lakásba bejutni, többnyire keres egy gyengébb ajtót. Ha mégis hozzáfog, akkor hamar feladja.

Egyéb kiválasztási szempontok

A megfelelő ellenállású ajtók kiválasztásakor több szempontot is ajánlatos figyelembe venni. Az alapvető szerkezeti elvárások a biztonsági ajtókkal szemben minimálisan, hogy azok legalább 3 ponton záródjanak, és maga az ajtólap minél vastagabb anyagból készüljön. Lényeges a több reteszes biztonsági zár, és annak mechanikai védelme is. Ez lehet különleges, kéttollú trezorzár, vagy nagy biztonságú hengerzárral működő speciális zár, amit esetenként egy másik zárral kombinálva lehet reteszelni, és azt a főzártól függetlenül kell kezelni. A kulcs mindkét zárat is nyithatja.

Az ajtólap merevítése ugyancsak alapvetően fontos, ami kiviteltől függően lehet zártszelvényű keret, amit további acélrács szerkezet erősít meg, vagy 1,5-2,5 mm vastag acéllemez, amit viszont lemezidomok tesznek ellenállóvá. Az ajtókerete általában 40x40 mm-es, az erősítő bordázat pedig 40x20 mm-es zártszelvényekből készül. Csukott állapotban az ajtólapot legalább 3 darab leemelést gátló passzív zárócsap biztosítsa, és a masszív acél pántok lehetőleg a tokba süllyeszttetek legyenek.

Nem mellékes az ajtótestek megfelelő szigetelése sem, ami a hanggátlás miatt fontos szempont. Ezek az acélbetétek közé kerülnek elhelyezésre, és jelentősen növelik a bejárati ajtó hanggátlását, ami akár 40 dB is lehet. E mellett az ajtólapok esztétikus megjelenése sem mellékes.

A biztonsági ajtók anyagát tekintve a műanyag szinte szóba sem jöhet, így a leggyakoribbak a fa és az acél. A faborítás nagyon vonzó, bár csak ún. hibrid szerkezetű ajtólapoknál megfelelő. A borítás e biztonsági ajtóknál általában 10-15 mm vastag, fazonmart és fóliázott, kemény MDF lap; az ajtólapok vastagsága elérheti a 10 cm-t is.

A teljesen acélból készült ajtólapok felülete sem mindenkor sima, fazonra préselt változataik is vannak. A felületük kopás- és karcálló speciális bevonatú, amelyek többnyire valósághű faerezet mintásak. Az ajtók tokja 1,5-2,5 vastag acéllemezből készül, gyakran a pántokat ennél még vastagabb, 3,5 mm-es acéllemezből készítik. A pántok állíthatók, hogy az ajtólapot felszerelése után pontosan, feszülés-mentesen lehessen beállítani. Az ajtótokot az ajtónyílásba a lehető legkisebb hézaggal kell beerősíteni, mégpedig betonba 35 cm-enként 10 cm, téglába pedig 15 cm mélyen beeresztett csavarokkal. A túl nagy hézag ugyanis még a takarólemez ellenére is – annak eltávolítása után – megkönnyíti az ajtó kifeszítését. A poliuretán hab csak részszigetelés, és nem rögzítő anyag.

Kombinált megoldások

Ha a bejárati ajtó nem szabvány méretű, akkor ajánlott olyan céghez fordulni, akiknél az egyedi méretekre is készítenek biztonsági ajtókat és a szakszerű beszerelésüket is vállalják. Így lehetőség van a különleges ajtóosztások kivitelezésére, illetve esetleg oldalsó, vagy felső bevilágító ablakok biztonságos kialakítására is. A szabványméretű bejárati ajtókat gyártó cégeknél a különféle biztonsági ajtók akár készen is megvásárolhatók, méreteik általában 840, 900, 950, 960x2050, illetve 980x2100, vagy 1200x2050 mm-esek. Az adott ajtónyílás megállapítását is ajánlott szakemberre bízni, mert így biztosítható leginkább az új ajtók szakszerű beépítése, amely egyben a biztonság záloga is.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Acéllemez lapradiátorok Magyarországon

Az acéllemez lapradiátorok népszerűsége, keresettsége és elterjedtsége immár vitathatatlan tény. A gyártóknak a műszaki fejlesztések során lépést kell tartani a vevők és a szerelők (végső soron a...


Jusson elég levegőhöz otthona!

Az elmúlt évtizedekben egyre elterjedtebb régi építésű ingatlanok esetében is, hogy lecserélik anyílászárókat, ésmaximálisan leszigetelik a falakat annak érdekében, hogy energetikailag...