Hálózati felügyelet ingyen

IP kamerák

2011-12-18 21:35:35 | Módosítva: 2014-02-11 10:59:31

Lakásunk, irodánk távfelügyelete legegyszerűbben egy hálózati kamerával valósítható meg. Az eszköz lehet vezetékes vagy vezeték nélküli, és mobiltelefonunkról is bármikor betekinthetünk a megfigyelt területre.

Egy-két ezer forintért már jó minőségű webkamerákkal találkozhatunk a számítógépes boltok polcain. Ezek hátránya, hogy csak bekapcsolt számítógéppel működnek, tartós távollét esetén nem tudják a biztonsági kamera szerepét betölteni (hacsak nem kimondottan a folyamatos rögzítés a cél). Valamivel drágábban ugyan, de a profi megfigyelő berendezéseknél még mindig kedvezőbb áron juthatunk hozzá a hálózati vagy más néven IP (Internet Protocol) kamerákhoz.

Ezeket egy Ethernet kábellel vagy WiFi-n keresztül csatlakoztathatjuk az otthoni hálózathoz a router közbeiktatásával. Így egyrészt nem szükséges számítógép a működtetésükhöz, másrészt a világ bármely pontjáról elérhetőek. A biztonsági kamerák működtetése a vállalatoknál, üzleteknél, irodákban mára már teljesen természetes, de nem ritkán lakások védelmére is használják ezt a módszert.

Mi alapján válasszunk?

A kamerák típusát elsősorban a megfigyelésre szánt helyszín, a kívánt képfelbontás, a látóterület nagysága, a fényviszonyok, valamint a kamerák használati módja határozza meg-. A gyártók kínálatában megtalálhatóak a hagyományos, rejtett, éjjellátó (infraledes), beltéri és kültéri vízálló kivitelű kamerák. Kedvező áron kaphatók a 640x480-as vagy 800x600-as felbontású változatok, ennél drágábban viszont akár HD minőségben is élvezhetjük a képet. Hangrögzítésre is lehetőségünk adódik, illetve amelyik eszközbe azt beépítették, csak mozgásra kapcsol be.

A hagyományos, fix kamerák magánhasználatra javasoltak, kisebb területek megfigyelésére. Az úgynevezett dome kamerák szerkezete félgömbszerű, az egyszerűbb, fix, nem mozgatható típusok már nagyon alacsony áron elérhetőek. A komplexebb, speed dome kamerák forgathatók, mozgatásuk távvezérelhető. Ezeket olyan felhasználóknak javasolt használniuk, akik rendelkeznek portaszolgálattal. A dome kamerák léteznek ipari, továbbá vandálbiztos kivitelben is.

Mivel egy jól látható kamera a betörők elriasztását is szolgálja, így vagyonvédelemi célra nem javasoltak. Rejtett kamerákat elsősorban üzletekbe, az alkalmazottak megfigyelésére érdemes telepíteni (a személyiségi jogok betartásával), illetve magánhasználatra kapucsengőbe vagy az ajtó kukucskálójába helyezhetőek még. Az éjjellátó, infra kamerák éjszakai megfigyelésre is alkalmasak. Az egyszerűbb típusok ma már alig drágábbak a csak nappal használható modelleknél, így magáncélú felhasználásra is javasolt használatuk.

Üzembe helyezés

Első és legfontosabb lépés megtalálni a megfelelő helyet a kamera számára, úgy, hogy a fontos területek látszódjanak. Ezután helyezzük feszültség alá az eszközt. A biztonsági kamera beállítását először kábeles összeköttetéssel kell elvégezni, pontosabban a kamerát csatlakoztatni kell a routerhez. Amennyiben útválasztónk a DHCP segítségével automatikusan oszt IP-címeket, úgy a router menüjében tájékozódhatunk róla, hogy melyik IP-címet kapta meg a kamera. Ha a kapott IP-címet beírjuk gépünk böngészőjébe, bejuthatunk a kamera menüjébe, ahol elvégezhetjük a számunkra szükséges beállításokat.

Ha valamilyen oknál fogva nem lenne kapcsolat – például a kamerán nem világít a LED –, akkor használjuk a kamera házán található reset gombot és próbálkozzunk újra!

Ahhoz, hogy kívülről, azaz az internet felől egyszerűen elérjük kameránkat, érdemes egy dinamikus DNS-szolgáltatóhoz kapcsolódnunk. Ezzel a szolgáltatással összekapcsolhatjuk otthoni IP-címünket egy általunk választott domain névvel, így sokkal könnyebben érhetjük el kameránkat, mintha egy számsort kéne begépelnünk a címsorba – ami akár meg is változhat közben, ha internetszolgáltatónk nem állandó (fix) IP-címeket oszt. Sok cég ingyen kínál dinamikus DNS-t, ahol gyakorlatilag (angoltudástól függően) 5–10 perc alatt létrehozhatjuk saját fiókunkat és címünket.

IP kamerák felvételének rögzítése

A PC alapú digitális távmegfigyelő, képrögzítő rendszerek nagy előnye, hogy a számítógép kapacitásától függően képes az Interneten és/vagy hálózaton keresztül nagy mennyiségű videó fájlt rögzítésére. Az események folyamatos rögzítése mellett az IP felügyeleti szoftver lehetőséget kínál vezérlési funkciókra, távbeállításokra.

A szoftver - PC-re telepítve - ellenőrzi az eseményeket, ill. egyidejűleg jó minőségű video-rögzítést végez folyamatosan, vagy a tervezett beállításnak megfelelően, a riasztásokról és/vagy az érzékelt mozgásokról. A merevlemez tárolókapacitásának ismeretében beállíthatjuk a video-rögzítőt úgy, hogy a régebbi felvételeket írja újra a frissekkel, lehetővé téve a folyamatos rögzítést. Például, ha a kapacitás 7 nap rögzítését teszi lehetővé az újraírási opcióval, akkor a program rögzíti a 8. napot és törli az elsőt. A merevlemez kapacitásától függően meghatározhatjuk azoknak a napoknak a számát, melyeknek mindig rajta kell lenni a merevlemezen, de lehetőség van arra is, hogy a merevlemez megtelte után a rögzítés leálljon.
Sok esetben hasznos lehet, ha a biztonsági kamera nem csak képet, hanem hangot is rögzít. Az újabb IP kamerák között olyan is megtalálható, amiben nem csak mikrofon, hanem hangszóró is helyet kapott, ezáltal kapcsolat teremthető a biztonsági szolgálat és a megfigyelt személy/személyek között. A hangrögzítésre külön fel kell hívni a "bemikrofonozott" térbe belépők figyelmét!

A felvett események lejátszása rendkívül egyszerű, a szoftverek rendelkeznek az ún. „multiview playback” tulajdonsággal, amely a felhasználó számára képes visszajátszani az egy időben, különböző kamerák által rögzített részletes képeket. A távolról vezérelt visszajátszás is megoldható egy böngészőprogram vagy egy saját szoftver segítségével. A Windows kliens is lehetővé teszi a távoli szoftveres beállítást. A szoftver licencbővítéssel akár több tucat kamera kezelésére is alkalmas.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Bérces Balázs


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Családi házak kamerás védelme

A betörésvédelmi rendszereknek az egyik jelentős vonalát képviselik a kamerás megfigyelő rendszerek. A biztonságtechnika e területén is nagy választékot találhatunk, hiszen a "kamukamerától" a...