Úsztatott aljzatok hangszigetelése

2019-01-30 12:36:17 | Módosítva: 2019-01-30 12:39:12

Mindennapjainkban a pihenéshez ugyanúgy, mint a jó munkavégzéshez szükség van a csendre. A járkálásból vagy pl. takarításból adódó zajkeltést azonban nem tudjuk elkerülni. Többszintes épületekben, a közbenső födémek megfelelő hangszigetelésével, a gyakorlatban elsősorban úsztatott padlók kialakításával sokat tehetünk a zajok okozta kellemetlenségek elkerülése érdekében.


Úsztatott padlók alkalmazása

Főként a lépéshangszigetelés előírásainak betartása a feladat, a léghangszigetelés javítása csak kiegészítő tulajdonsága az ilyen szerkezetnek.

A lépéshang elleni szigetelés javításakor a célt az úsztatott aljzat fajlagos dinamikai merevségének csökkentésével, azaz lágyabb rugó alkalmazásával illetve az úsztatott aljzat tömegének növelésével, azaz nehezebb anyag vagy nagyobb rétegvastagság alkalmazásával érhetjük el. A lépéshangszigetelés annál jobb, minél rugalmasabb a hangszigetelő anyag, hiszen így tudja legjobban felvenni a rezgéseket. Vagyis a hangszigetelésre jellemző mérőszám, a – dinamikai merevség – minél kisebb értéket mutat, annál jobb a lépéshangszigetelésünk. A dinamikai merevség jele: SD, mértékegysége: MN/m3.

Másik szempont a szigetelés terhelhetősége. Ezt a szigetelőanyag összenyomhatóságára jellemző érték mutatja, amelyet CP-vel jelölnek. E tekintetben arra kell törekednünk, hogy minél kevésbé legyen összenyomható a szigetelés, amit azzal érünk el, hogy minél vékonyabb lemezt választunk, ez esetben viszont nő a dinamikai merevség, ami rosszabb hanggátlást eredményez. Egy szigetelőlemez akkor építhető be úsztatott padozatba, ha a terhelés alatti összenyomódása max. 5 mm.

Gyakori hiba hogy az úsztatórétegben (a szigetelésben) vezetik a gépészetet, ami hanghidak kialakulásához vezet. E helyett olyan rétegrend javasolt, ahol a csővezetékek felső síkjáig száraz kitöltés, kitöltő esztrich stb. készül. Az így létrejött egyenletes, sík felületre kerülhet rá a lépéshangszigetelő réteg, majd erre az esztrich réteg és a burkolat.

Az úsztatóréteg kialakítását a peremszigeteléssel kezdjük, amelynek magassága nyúljon a kész esztrich szintje fölé. Ezt követően rakjuk le a födémre a táblákat, amelyek így megtartják a peremszigetelő sávot. Az esztrich megszilárdulása és kiegyenlítése után a kilógó peremszigetelés levágható.


Sose felejtsünk el technológiai elválasztó rétegként fóliát teríteni a szálas szigetelésre. Ha befolyik a cementlé a szálak közé, nagymértékben rontja a szigetelőanyag szigetelési képességét. Minél jobban sikerül javítani a födém hangszigetelését, annál kisebb a lépéshang-nyomás szintje a födém alatti helyiségben, ami a ráfektetett úszópadló hatékonyságát mutatja (azaz a kisebb érték a jobb).

A nyers födém lépéshang-nyomásszintjéhez képest a lépéshang-csillapítás szálas szigetelés alkalmazása esetén 25-35 dB-el változhat (csökken), vagyis egy úsztatott padlószerkezet lépéshang-nyomásszint javító (csökkentő) hatása 25-35 dB. A legjobb érték természetesen kis dinamikai merevségű, 20-30 mm vastag, lépéshang-gátló ásványgyapot anyagú szigetelésekkel, és 8-10 cm összvastagságú úszópadlókkal érhető el.


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Járófelületek építése

Ismeri azt az érzést, amikor néhány év után tönkrement a járda?Vagy már a kezdetektől fogva folyik be a víz a pincébe vagy a ház alá? Ezek elkerülése nem kihívás, évtizedek óta rutinfeladat.


Ház körüli betonozás

A nyári, őszi időszakban lehetőségünk nyílik a felújítási, betonozási munkálatok elvégzésére – akár saját kezűleg – és a ház körüli teendőkre. Fontos azonban a megfelelő építőanyagok beszerzése...