Úsztatott aljzatok hangszigetelése

2019-01-30 12:36:17 | Módosítva: 2019-01-30 12:39:12

Mindennapjainkban a pihenéshez ugyanúgy, mint a jó munkavégzéshez szükség van a csendre. A járkálásból vagy pl. takarításból adódó zajkeltést azonban nem tudjuk elkerülni. Többszintes épületekben, a közbenső födémek megfelelő hangszigetelésével, a gyakorlatban elsősorban úsztatott padlók kialakításával sokat tehetünk a zajok okozta kellemetlenségek elkerülése érdekében.


Úsztatott padlók alkalmazása

Főként a lépéshangszigetelés előírásainak betartása a feladat, a léghangszigetelés javítása csak kiegészítő tulajdonsága az ilyen szerkezetnek.

A lépéshang elleni szigetelés javításakor a célt az úsztatott aljzat fajlagos dinamikai merevségének csökkentésével, azaz lágyabb rugó alkalmazásával illetve az úsztatott aljzat tömegének növelésével, azaz nehezebb anyag vagy nagyobb rétegvastagság alkalmazásával érhetjük el. A lépéshangszigetelés annál jobb, minél rugalmasabb a hangszigetelő anyag, hiszen így tudja legjobban felvenni a rezgéseket. Vagyis a hangszigetelésre jellemző mérőszám, a – dinamikai merevség – minél kisebb értéket mutat, annál jobb a lépéshangszigetelésünk. A dinamikai merevség jele: SD, mértékegysége: MN/m3.

Másik szempont a szigetelés terhelhetősége. Ezt a szigetelőanyag összenyomhatóságára jellemző érték mutatja, amelyet CP-vel jelölnek. E tekintetben arra kell törekednünk, hogy minél kevésbé legyen összenyomható a szigetelés, amit azzal érünk el, hogy minél vékonyabb lemezt választunk, ez esetben viszont nő a dinamikai merevség, ami rosszabb hanggátlást eredményez. Egy szigetelőlemez akkor építhető be úsztatott padozatba, ha a terhelés alatti összenyomódása max. 5 mm.

Gyakori hiba hogy az úsztatórétegben (a szigetelésben) vezetik a gépészetet, ami hanghidak kialakulásához vezet. E helyett olyan rétegrend javasolt, ahol a csővezetékek felső síkjáig száraz kitöltés, kitöltő esztrich stb. készül. Az így létrejött egyenletes, sík felületre kerülhet rá a lépéshangszigetelő réteg, majd erre az esztrich réteg és a burkolat.

Az úsztatóréteg kialakítását a peremszigeteléssel kezdjük, amelynek magassága nyúljon a kész esztrich szintje fölé. Ezt követően rakjuk le a födémre a táblákat, amelyek így megtartják a peremszigetelő sávot. Az esztrich megszilárdulása és kiegyenlítése után a kilógó peremszigetelés levágható.


Sose felejtsünk el technológiai elválasztó rétegként fóliát teríteni a szálas szigetelésre. Ha befolyik a cementlé a szálak közé, nagymértékben rontja a szigetelőanyag szigetelési képességét. Minél jobban sikerül javítani a födém hangszigetelését, annál kisebb a lépéshang-nyomás szintje a födém alatti helyiségben, ami a ráfektetett úszópadló hatékonyságát mutatja (azaz a kisebb érték a jobb).

A nyers födém lépéshang-nyomásszintjéhez képest a lépéshang-csillapítás szálas szigetelés alkalmazása esetén 25-35 dB-el változhat (csökken), vagyis egy úsztatott padlószerkezet lépéshang-nyomásszint javító (csökkentő) hatása 25-35 dB. A legjobb érték természetesen kis dinamikai merevségű, 20-30 mm vastag, lépéshang-gátló ásványgyapot anyagú szigetelésekkel, és 8-10 cm összvastagságú úszópadlókkal érhető el.


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Gyakorlati jótanács betonozóknak - III. rész

A betonozás általában egy kemény, fizikailag fárasztó, de látványos eredménnyel járó munka, ami elégedettséggel tölti el azt, aki végezte. Látványos munkát jó végezni, viszont az utólag elvégzendő...


DDC szulfátálló cement

Interjúnkban Szabó Imrét, a Duna-Dráva Cement Kft. alkalmazástechnikai tanácsadóját kérdeztük a szulfátálló cementek előnyeiről és a gyakorlatban történő alkalmazásukról.