Nyári viharok ellen

2022-10-03 20:54:28 | Módosítva: 2022-10-03 20:57:23

A klímaváltozás néhány konkrét hatása: például az, hogy az elmúlt években a viharos napok száma folyamatosan nő, a nyári időszakban pedig különösen ki vagyunk téve az időjárás szeszélyeinek. A nyár első fele hatalmas esőzésekkel kezdődött, ami elárasztásokat okozott. Fontos tisztában lennünk azzal, hogy a nyári viharszezon nem kevés bosszúságot okozhat a ház körül.


Ha nem gondolkodunk előre

Azért, hogy az idei nyár valóban csak a vidám élményekről szóljon, összegyűjtöttünk néhány tanácsot. Mielőtt elindulunk otthonról ellenőrizzük, hogy a ajtókat, ablakokat bezártuk-e! Az erkélyen vagy az udvaron se hagyjunk könnyen mozdítható tárgyakat. Lehet, hogy szélcsendben indulunk el, és azt tervezzük, hogy pár perc múlva újra otthon leszünk. A dolgok másképpen alakulhatnak, és a keresztben nyitva hagyott ablakoknál vihar esetén repül az egész lakás. A kint hagyott kerti bútorokban, játékokban is jelentős kárt tehet a szélvihar.

Vihar esetén húzzuk ki az elektromos készülékek csatlakozóit a konnektorból, hogy elkerüljük a villámlás okozta túlfeszültségből eredő károkat! Ez persze nem mindig lehetséges, különösen nem, ha nem vagyunk otthon. Ilyen esetek megelőzésére ajánljuk a túlfeszültségvédő eszközök használatát is. Ellenőrizzük a tetőfedés állapotát! Károsodás esetén javasoljuk a sérült szakasz ideiglenes lefóliázását a további károk megelőzése érdekében. Az apró hibákat is mihamarább javítsuk meg a tetőhéjazaton, mert egy-egy hiányzó cserép támadási felületet ad a szélnek.


Ügyeljünk a csatornák, vízelvezetők állapotára. Tartsuk őket tisztán, hogy az esővíz zavartalanul el tudjon folyni. Tisztítsuk meg az utcai vízelvezető árkot, különösen a gépkocsi behajtó alatti vízátvezetést. Az átvezető cső nyílásait ráccsal védjük a hordalékok ellen, mert nagy esőben percek alatt elzáródhatnak a kövektől, gallyaktól.

Ellenőrizzük a telkünkön levő fák egészségi állapotát és stabilitását! A beteg vagy elöregedett fákat egy erősebb szélvihar könnyebben kidöntheti, ez pedig veszélyt jelenthet a közelében álló épületekre, gépkocsikra és az arra közlekedőkre. A félig letört vagy elszáradt ágakat, gallyakat vágjuk le, szedjük le a fákról, ne a vihar szelétől zuhanjanak le. A túlságosan instabil ágakat – pl. erősen kinyúlik oldalra – kikötéssel, alátámasztással segítsük a szél ellen.További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: vihar, villámcsapás

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Jöhet a mágneses vihar

Szokatlanul erős napkitöréseket észleltek a szondák az elmúlt időszakokban, de a hétköznapi életet ezek nem zavarták meg. Erősödő aktivitás miatt azonban a következő bő egy évben nem lehet...


Igénytelen kivitelezés

A tavaszi és nyári időszakban gyakran trópusi jellegű esőzéseket tapasztalunk. Felújításkor a készülő homlokzat kőzetgyapot szigetelése gyakran több alkalommal is bőrig ázik az alatt a néhány...