A gazdaságos fűtés titka

2024-07-07 11:27:14 | Módosítva: 2024-07-07 11:27:14

A fűtéssel kapcsolatban mindenkinek vannak módszerei, elméletei, melyeket saját otthonában alkalmaz. Ezek között vannak kézenfekvő, egyszerű elvek is, és vannak elterjedt tévhitek is, melyek szájról szájra tovább is terjednek, így már nehezebb felismerni, hogy a jól hangzó elmélet sántít. A lényeg persze kézenfekvő, a lakás minden helyiségében olyan hőfok legyen, ami ott éppen szükséges. Ne legyen fölöslegesen meleg sehol, de a spórolás komfortérzetünk rovására se menjen, és energiafelhasználásunk a lehető legoptimálisabb legyen. Sokan különböző időzítéseket állítanak be programozható termosztátjukon, de a fizika ennél bonyolultabb.


Régi vita…

…, hogy csak a nap azon időszakaiban fűtsünk, amikor szükségünk van a hőmérséklet emelkedésére, vagy alacsonyabb hőfokon, de folyamatosan fűtsünk, így biztosítva, hogy otthonunk mindig komfortos legyen. Mindkettő mellett szólnak érvek és ellenérvek is, de az tény, hogy a szélsőségek közötti ugrálás a legrosszabb módszer. Nem jó megoldás, hogy amikor hidegnek érezzük a lakást, akkor feltekerjük a fűtést, amikor pedig túl meleg lesz ettől, akkor levesszük nullára.A termosztát feltekerése a legmagasabb fokozatra nem függ össze a fűtés gyorsaságával. Nem várhatunk hirtelen és azonnali változást, ha a termosztátot a legmagasabb fokozatra állítjuk, ahogy az sem hozza el a várt eredményt, ha a legmagasabb fokozaton adott kezdő lökés után visszacsavarjuk azt a valóban kívánt hőmérsékletre. A helyiség ugyanabban az ütemben fog felmelegedni, függetlenül attól, hogy a legmagasabb fokozatra vagy a kívánt hőmérsékletre állítjuk be a fűtést. A folyamatos szabályozás kis lépésekben, sokkal jobb eredményt ad. Minél jobban tudjuk kontrol alatt tartani a fűtés szabályozását, a hatékonysága annál jobb lesz.

A fűtés irányításának átvételére az egyik legjobb módszer egy intelligens termosztát, amely a telepítés után már az intelligens otthon rendszerére is kapcsolja fűtést. A telefonos applikációk sokkal könnyebben kezelhetők, mint egy programozható termosztát a maga bonyolult menürendszerével, amit csak a kézikönyvből tudunk megfejteni. Legyen szó intelligens mérőóráról, intelligens termosztátról, a radiátorok vezérléséről vagy csak egy központi hőmérséklet beállításáról, minél több elemét tudjuk módosítani a rendszernek, annál optimálisabb lesz annak a működése. És ne felejtsük, az intelligens fűtésvezérlők számos olyan automatikus funkcióval rendelkeznek, amelyek pénzt takarítanak meg nekünk külön kézi beállítások nélkül.További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Láthatatlan fűtés a padló alatt

Az elmúlt években sok változás történt az épületek fűtésmegoldásainak kialakításában. Az energiahordozók árainak csökkenése, az energiaforrások jobb kihasználása, és az, hogy a házak egyre jobb...


INFRATEMPŠ elektromos infrapanel

Manapság egyre jobban terjednek mind a lakosság, mind az ipari felhasználók körében, az INFRATEMPŠ elektromos infrapanelek. Ez a tendencia nem csupán a gázárak növekedésének és a gázellátási...