Tökfélék

2024-06-27 08:54:21 | Módosítva: 2024-06-27 09:00:25

A tökféléket sokan termesztik kertjükben, lévén könnyen tarthatók, és kis területen is jelentős mennyiségű terméssel ajándékozzák meg gazdáikat. Ennek ellenére a konyhában elég egyhangúan jelennek meg: tökfőzelék, rántott tök, sült tök…


Több van belőlük, mint gondolnánk

Pedig ennél sokkal többféleképp felhasználhatók, és különböző fajtáik, más-más gasztro célokra alkalmasak. Sütőtökből például készíthető ivólé, szósz, puding. De egyes országokban jellemző nyersen történő fogyasztásuk is. Például a cukkini vagy főzőtök lereszelve akár tészta helyettesítője is lehet, akár bolognai szósz alá. Sőt ez a reszelt tök sózva, fűszerezve nyersen köretnek is alkalmas. A tökfélék családjába körülbelül 500 faj tartozik, melyek méret, alak, szín és felhasználhatóság szempontjából is nagyon változatosak. Őshazájuk India és Kína, onnan kerültek a spanyolok közvetítésével az 1500-as években Európába, itt egynyáriként termesztjük ezeket.


A főzőtökben szerves nátrium és só található, amit a máj jól tud hasznosítani. A cukorbetegségben szenvedőknek ajánlják a nyers tök fogyasztását, mert a só és a nátrium a vérbe kerül, és ezzel egy időben csökken a vér cukortartalma. A tökfélék termésének a fiziológiás értékei elmaradnak a többi zöldségfajétól, mivel fehérje-, zsír- és szénhidráttartalmuk valamint vitamintartalmuk sem számottevő, viszont előnyük, hogy sok rostanyagot és a biológiailag tiszta vizet tartalmaznak. Leggyakrabban főzelék és rántott tök készül a zsenge termésekből, de leves, és zöldségfasírt alapanyagai is lehetnek.

Kolbásztök


Lagenariasicerariaprovar. turbinata
Félbevágjuk, de tovább nő. Egyre népszerűbb hazánkban is, és nem csak meglepő látványú termése miatt. A termés akár 1-1,5 méter hosszú is lehet, csőszerű, egyenletes vastagságú. Ha levágunk egy darabot a zsenge termésből, akkor a sebzés helye gyorsan gyógyul, és a termés ezután is tovább növekszik. Így tényleg mindig, frissen szedhető.

Lopótök


Lagenariasiceraria
Tárgyak alapanyaga és lakásdísz. Közeli rokona a kolbásztöknek, ám formája hol kiszélesedő, hol elvékonyodó, így bár elvileg ehető lenne a zsenge termés, elég nehéz azonos méretű darabokat vágni belőle, ami elkészítésekor hátrány. Ezt főként barkácsolási céllal tartják, hiszen az érett és kiszáradt termés dísztárgyak vagy akár madáretető készítésére is alkalmas. Régen ezt használták a bor átfejtésére, innen származik a neve is. A lopótöknek teljesen be kell érnie, különben a szárítás során elrothad. Ezért nem szabad túl korán leszedni, elegendő csak akkor, amikor az első éjszakai fagyok már megcsípték a termését.

Luffatök / szivacstök


Luffacylindrica / Luffaacutangula

Szivacsot termő tök. Ázsiából származó tökféle, leggyakoribb két faja nálunk a hengeres luffatök és a szögletes szivacstök (Luffaacutangula). Ezeket tökszivacs előállítása céljából termesztik. Az érett termésük belül szivacsszerű, sűrű rostos. Ha a termés héját eltávolítjuk, a belső rostos állomány előkerül, ami szárazon rendkívül érdes, durva anyag, viszont, ha vízbe tesszük, akkor megpuhul és szivacsként használható. Háztartási mosogató- és fürdőszivacsnak is alkalmas, sőt jó bőrradírozó, ezért rostjait gyakran adják hozzá natúrkészítményekhez: bőrradírokhoz, szappanokhoz, tusfürdőkhöz. Újszerű, kreatív felhasználási módja, amikor a luffa szivacs szeleteket szappanformába teszik, és így öntik rájuk a szappant, ami egyben bőrradírként is működik a használata során.

Héj nélküli olajtök


Cucurbitapepoconvar.ovifera

Tökmag, héj nélkül. A terméshúsa takarmányozási célra jó, ám ennek a változatnak nagy előnye, hogy a benne található magok héj nélküliek, ami a feldolgozását jelentősen megkönnyíti. A termés héjszíne sárga alapon halvány csíkozott, felszíne sima. A magja sötétzöld, vékony átlátszó hártyával fedett, mely ha megszárad, könnyen ledörzsölhető, így könnyen fogyasztható. A prosztatát támogató egyes táplálékkiegészítők alapanyaga is ez a faj.

Viasztök vagy fehér tök


Benincasacerifera

Viasszal tartósítja magát. A világszerte kedvelt, nálunk még kevéssé elterjedt zöldség annak ellenére, hogy már több, mint 2000 éve termesztik.  Virága mutatós, a termésének héja kissé szőrös, tehát mindenképp pucolni kell, de az egyik legízletesebb a főzőtökök közül, és tápanyag tartalma is kiemelkedő a többi tökféléhez viszonyítva. Az érett termés a rajta levő viaszrétegnek köszönhetően sötét és 13-15 °C-os helyen hosszú hónapokig, megfelelő körülmények közt akár egy évig is jól tárolható, de csak úgy, ha nem érnek össze a termések. Méretük igen változatos, általában 2-5 kilogrammosak, de egyes változatai a 10-40 kilogrammot is elérik, a rekorder pedig egy 500 kilogrammos termés. Gyógynövényként is megállja a helyét ez a tökféle, mert antioxidáns, tumor ellenes, gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító hatása is elismert, emellett vízhajtó- és fogyókúrák során is javasolja a fogyasztását a kínai orvoslás. A viasztok abban is különleges, hogy míg más tökféléket vagy éretlenül, vagy éretten fogyasztunk, ezt így is, úgy is lehet. A virágzás után a bekötött zsenge termések is ehetők, de így, csak egy hétig tárolhatók. Az idősebb tök húsa pedig akár cukorral kandírozva is elkészíthető. A viasztöknek volt egy másik nagy jelentőségű haszna is: az 1960-as években görögdinnye alanyként használták a spanyolok, mert a fuzáriumos hervadással szemben ellenálló. Hátránya az volt, hogy a lehűlésekre érzékeny, így ilyen időszakokban visszavetette a ráoltott dinnye fejlődését is.

Istengyalulta tök vagy másik nevén spagetti tök


Cucurbitapepo var. fastigat

Gyalult tök, reszelés nélkül. Az  egyéves, lágy szárú zöldségnövény, gyökérzete fejlettebb, erősebb, mint a spárgatöké vagy a patisszoné. Közép-Amerikából származik, Európában kevésbé terjedt el, pedig ez is egy igazi különlegesség. A kettévágott tököt hőkezelni kell (sütőben, fazékban vízben, vagy akár mikrohullámú sütőben is lehet) utána kanállal ki kell szedni a belsejét, amely ekkor már úgy jön ki, mintha valaki lereszelte volna. Épp ezért a tök húsa spagettiként, tésztahelyettesítőként is alkalmazható. Termése akár tavaszig is eltartható. Ezt a tökfélét nem a földön, hanem lugasra szokták futtatni, mert hajtásai akár a 10 métert is elérik.


További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Kiegészítő fűtések

A fürdőszobák,különösen a kis alapterületűek,légterében a fürdést, tusolást követően óhatatlanul megnő a levegő páratartalma, különösen a fűtési idény utáni hűvösebb időszakokban. Ezt a helyiség...


Algásodás az épülethomlokzatokon

A homlokzatokon megjelenő algásodás okainak hátterében térségünk klimatikus viszonyainak változásai húzódnak. Az elmúlt években a környezeti feltételek kedvezően hatottak a különböző moszatok...