Több van belőlük, mint gondolnánk
Pedig ennél sokkal többféleképp felhasználhatók, és különböző fajtáik, más-más gasztro célokra alkalmasak. Sütőtökből például készíthető ivólé, szósz, puding. De egyes országokban jellemző nyersen történő fogyasztásuk is. Például a cukkini vagy főzőtök lereszelve akár tészta helyettesítője is lehet, akár bolognai szósz alá. Sőt ez a reszelt tök sózva, fűszerezve nyersen köretnek is alkalmas. A tökfélék családjába körülbelül 500 faj tartozik, melyek méret, alak, szín és felhasználhatóság szempontjából is nagyon változatosak. Őshazájuk India és Kína, onnan kerültek a spanyolok közvetítésével az 1500-as években Európába, itt egynyáriként termesztjük ezeket.
A főzőtökben szerves nátrium és só található, amit a máj
jól tud hasznosítani. A cukorbetegségben szenvedőknek ajánlják a nyers tök
fogyasztását, mert a só és a nátrium a vérbe kerül, és ezzel egy időben csökken
a vér cukortartalma. A tökfélék termésének a fiziológiás értékei elmaradnak a
többi zöldségfajétól, mivel fehérje-, zsír- és szénhidráttartalmuk valamint
vitamintartalmuk sem számottevő, viszont előnyük, hogy sok rostanyagot és a
biológiailag tiszta vizet tartalmaznak. Leggyakrabban főzelék és rántott tök
készül a zsenge termésekből, de leves, és zöldségfasírt alapanyagai is
lehetnek.
Kolbásztök
Lagenariasicerariaprovar.
turbinata
Félbevágjuk, de
tovább nő. Egyre népszerűbb hazánkban is, és nem csak meglepő látványú termése
miatt. A termés akár 1-1,5 méter hosszú is lehet, csőszerű, egyenletes
vastagságú. Ha levágunk egy darabot a zsenge termésből, akkor a sebzés helye
gyorsan gyógyul, és a termés ezután is tovább növekszik. Így tényleg mindig,
frissen szedhető.
Lopótök
Lagenariasiceraria
Tárgyak
alapanyaga és lakásdísz. Közeli rokona a kolbásztöknek, ám formája hol
kiszélesedő, hol elvékonyodó, így bár elvileg ehető lenne a zsenge termés, elég
nehéz azonos méretű darabokat vágni belőle, ami elkészítésekor hátrány. Ezt
főként barkácsolási céllal tartják, hiszen az érett és kiszáradt termés
dísztárgyak vagy akár madáretető készítésére is alkalmas. Régen ezt használták
a bor átfejtésére, innen származik a neve is. A lopótöknek teljesen be kell
érnie, különben a szárítás során elrothad. Ezért nem szabad túl korán leszedni,
elegendő csak akkor, amikor az első éjszakai fagyok már megcsípték a termését.
Luffatök / szivacstök
Luffacylindrica
/ Luffaacutangula
Szivacsot termő
tök. Ázsiából származó tökféle, leggyakoribb két faja nálunk a hengeres
luffatök és a szögletes szivacstök (Luffaacutangula). Ezeket
tökszivacs előállítása céljából termesztik. Az érett termésük belül
szivacsszerű, sűrű rostos. Ha a termés héját eltávolítjuk, a belső rostos
állomány előkerül, ami szárazon rendkívül érdes, durva anyag, viszont, ha vízbe
tesszük, akkor megpuhul és szivacsként használható. Háztartási mosogató- és
fürdőszivacsnak is alkalmas, sőt jó bőrradírozó, ezért rostjait gyakran adják
hozzá natúrkészítményekhez: bőrradírokhoz, szappanokhoz, tusfürdőkhöz. Újszerű,
kreatív felhasználási módja, amikor a luffa szivacs szeleteket szappanformába
teszik, és így öntik rájuk a szappant, ami egyben bőrradírként is működik a
használata során.
Héj nélküli olajtök
Cucurbitapepoconvar.ovifera
Tökmag, héj
nélkül. A terméshúsa takarmányozási célra jó, ám ennek a változatnak nagy
előnye, hogy a benne található magok héj nélküliek, ami a feldolgozását
jelentősen megkönnyíti. A termés héjszíne sárga alapon halvány csíkozott,
felszíne sima. A magja sötétzöld, vékony átlátszó hártyával fedett, mely ha
megszárad, könnyen ledörzsölhető, így könnyen fogyasztható. A prosztatát
támogató egyes táplálékkiegészítők alapanyaga is ez a faj.
Viasztök vagy fehér tök
Benincasacerifera
Viasszal
tartósítja magát. A világszerte kedvelt, nálunk még kevéssé elterjedt zöldség
annak ellenére, hogy már több, mint 2000 éve termesztik. Virága mutatós,
a termésének héja kissé szőrös, tehát mindenképp pucolni kell, de az egyik
legízletesebb a főzőtökök közül, és tápanyag tartalma is kiemelkedő a többi
tökféléhez viszonyítva. Az érett termés a
rajta levő viaszrétegnek köszönhetően sötét és 13-15 °C-os helyen hosszú
hónapokig, megfelelő körülmények közt akár egy évig is jól tárolható, de csak
úgy, ha nem érnek össze a termések. Méretük igen változatos, általában 2-5
kilogrammosak, de egyes változatai a 10-40 kilogrammot is elérik, a rekorder
pedig egy 500 kilogrammos termés. Gyógynövényként
is megállja a helyét ez a tökféle, mert antioxidáns, tumor ellenes,
gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító hatása is elismert, emellett vízhajtó-
és fogyókúrák során is javasolja a fogyasztását a kínai orvoslás. A viasztok abban
is különleges, hogy míg más tökféléket vagy éretlenül, vagy éretten
fogyasztunk, ezt így is, úgy is lehet. A virágzás után a bekötött zsenge
termések is ehetők, de így, csak egy hétig tárolhatók. Az idősebb tök húsa
pedig akár cukorral kandírozva is elkészíthető. A viasztöknek volt egy másik
nagy jelentőségű haszna is: az 1960-as években görögdinnye alanyként használták
a spanyolok, mert a fuzáriumos hervadással szemben ellenálló. Hátránya az volt,
hogy a lehűlésekre érzékeny, így ilyen időszakokban visszavetette a ráoltott
dinnye fejlődését is.
Istengyalulta tök vagy másik nevén spagetti tök
Cucurbitapepo
var. fastigat
Gyalult tök,
reszelés nélkül. Az egyéves, lágy szárú zöldségnövény, gyökérzete
fejlettebb, erősebb, mint a spárgatöké vagy a patisszoné. Közép-Amerikából
származik, Európában kevésbé terjedt el, pedig ez is egy igazi különlegesség. A
kettévágott tököt hőkezelni kell (sütőben, fazékban vízben, vagy akár mikrohullámú
sütőben is lehet) utána kanállal ki kell szedni a belsejét, amely ekkor már úgy
jön ki, mintha valaki lereszelte volna. Épp ezért a tök húsa spagettiként,
tésztahelyettesítőként is alkalmazható. Termése akár tavaszig is eltartható.
Ezt a tökfélét nem a földön, hanem lugasra szokták futtatni, mert hajtásai akár
a 10 métert is elérik.