Vertikális „fali” kertek

2012-07-12 13:44:04 | Módosítva: 2012-07-12 13:44:04

A kerteket általában vízszintes felületen, természetes talajban képzeljük el. A tetőkertek is vízszintesek, csak rendhagyó helyen. De a képzelet egyeseknél szárnyra kapott, és a kert egy függőleges felületből nőtt ki. Nyugat-Európában egyre elterjedtebbek a fali kertek.

A bemutatott megoldások szépek, és formabontó voltuk miatt e szépség még inkább hangsúlyos. A vertikális kertek építésének elve egyszerű, a kivitelezés már jóval munkaigényesebb. A falakra, amíg lehet alulról felfuttathatók növények. A felsőbb részeken azonban olyan fali kazettákat kell kialakítani, melyekbe beültethetők a növények.

Van pár sarkalatos probléma, amit át kell hidalni ilyen esetekben. Egyik az öntözés: vagy a kertész tudjon falon mászni, vagy minden ültető-kazettába egyedileg legyen automata öntözés beszerelve. A szigetelés is lényeges, hiszen az ilyen fal kívülről mindig nedves, e nedvesség nem juthat az épületbe. A harmadik, hogy az egész vertikális fali kert akkor mutat jól, ha a növények záródnak, azaz teljesen fedik a falat, legalábbis látótávolságból ez úgy tűnik. Tehát örökzöldeket is jócskán kell tenni közéjük, hogy télen se legyen kopár a fal. E megoldások természetesen házon belül, szobanövényekkel is megoldhatók.

Számos külföldi, főleg francia gyártó készít élő falpanel egységeket, melyekbe növények ültethetők. Az egységek már nem csak műanyagból, hanem ipari nemezekből is készülhetnek, melyek teljes egészében újrahasznosított anyagok. Az ebből készült, a növények gyökereit tartó puha zsebeknek jó a levegőzöttsége, így a gyökerek rothadásától nem kell tartani. Ilyen elemekből külön változatok készülnek beltéri és kültéri felhasználásra. A beültetésnél egyféle növénycsoport kiválasztása indokolt: a fény és hőmérsékleti viszonyok adottak, ehhez kell növényt rendelni. Az öntözés azonban mesterségesen történik, így vagy az összes növény szárazságtűrő legyen, vagy mind vízigényes, ám ezek keverése nem szerencsés.

A geotextil zsebekbe töltött tőzeges talajban gyorsan begyökeresednek a növények. E zsebek a fali horgonyok használatával fa, beton vagy bármilyen falra felszerelhetők, gyakorlatilag úgy, mintha egy festményt akarnánk a falra rögzíteni. Egy elem forintba átszámolva, már 8000-ért beszerezhető, ami 60 centiméter széles, és 3 vagy 5 zsebet tartalmaz attól függően, milyen növekedési típusú növénynek szánjuk.

Egy másik típus a polipropilén tálcákból álló növényfal-rendszer. Ezeknek kicsi a szellőzése, így a párolgása is minimális, tehát vízigényesebb növények is tarthatók benne viszonylag kevés öntözéssel. A tartók vízelvezető rendszere a megfelelő helyre irányítja a felesleges vizet, így egyik növény alatt sem áll pangó víz. Szellőzés híján, itt ez a módszer segít a gyökérrothadás elkerülésében.
Egy következő típusból beltéri növényi kép alakítható ki. E lyukakból és csövekből álló rendszer 28 növény befogadására képes. Egyszerű felépítése kis mérete lévén a helyiségben bárhová tehető és könnyen áthelyezhető.

Érdemes még megemlíteni az eddigiek mellett az Urbio névre keresztelt növényfal rendszert, melyek „ökoműanyag” kaspókból állnak, és ezeket speciális, erős mágnesekkel lehet az erre a célra kialakított háttérfalakra rögzíteni.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Nagy Z. Róbert

Címkék: növényfal, sövény

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

saabmarki avatarja

saabmarki         Vertikális fali kert! Nagy Z. Róbert

Tisztelt szerkesztőség!
Kérem segítségeteket a cikkben olvasható 60cm szélességű zsebes technológiájú növénytartót hol tudnám megnézni.

Akkus kéziszerszámgépek

Egy gondozott kertben nem elég végigtolni a fűnyírót kéthetente a gyepen, számtalan feladat van, ami még talán fáradtságosabb is, mint a fűnyírás. Ezeket a feladatokat sokan kéziszerszámokkal...


Sövények nyírása

A sövényként nevelt növények rendszeres nyírása a forma megtartása mellett azért is szükséges, hogy dús ágrendszert, tömött átláthatatlan lombozatot neveljen a növény. Kisebb sövények kézi...