Légmosó: egészséges beltéri levegő

2019-09-02 09:54:09 | Módosítva: 2019-09-05 08:54:11

A légmosó – ahogy a neve is ígéri – valóban a levegőt mossa. A légmosó két levegőminőséggel kapcsolatos szolgáltatást nyújt egyszerre, amelyre a felső légúti betegségekben szenvedőknek a gyógyuláshoz illetve az életminőség javításához, az egészséges embereknek pedig a megelőzés érdekében és a kellemes közérzet biztosításához van szükségük.


A légmosó egy légszűrő- és párásító szerkezet egyben, amelyben több tárcsa van elhelyezve úgy, hogy a tengelye párhuzamos a talajjal. A forgó tárcsák alsó pereme egy víztartályba ér, ahol folyamatosan lemosódik róla a szennyeződés, továbbá víz kerül a lapátokra, ami a működés során onnan elpárolog. A berendezés a tárcsákon elhelyezkedő számos lapátján átszűri a szoba levegőjét, viszont a lapáton való áthaladás közben ez a levegő nem csak megtisztul, de párával is telítődik.

Légmosó, párologtató, légszűrő

A légmosó tehát két készülék egyben. A két funkciót – levegőszűrés és párásítás – összekapcsolja; a levegőszűrés a készülék belsejében elhelyezkedő tárcsákon át történik, ugyanabban a lépésben, ahol a párásítás is.

A légszűrő a beszívott levegőből kiszűri a port, állati szőrt, hajat, atkaürüléket és minden olyan szemcsés szennyeződést, amely felső légúti panaszokat okozhat. A lapátokon fennakadó szennyeződés azonnal lemosásra kerül a víztartályban, így nincs szükség a szűrőegység cseréjére hosszabb használat után sem.

A párásítás mértéke automatikusan beáll (bár a modernebb készülékek mérik, és digitális kijelzőn jelzik is azt), hiszen a nedves tárcsákon átáramló levegő páratartalma a működés során egyre magasabb lesz, így egyre kevesebb nedvességet tud felvenni, illetve elpárologtatni. Előfordulhat, hogy a tárcsákról való párologtatás során vízkő marad vissza a lapátokon, mivel az anyagba ez nem tud beivódni, vízzel a felületről könnyen lemosható (vagy ecettel leoldható).

Ha vastag sűrű és hosszú szálú szőnyegeink vannak, esetleg padlószőnyeg borítja a szobák padlóját, az ilyen helyiségekben sajnos a házipor aránya igen nagy, hiszen a szálak között megül a szennyeződés, elbújnak a házipor-atkák. A padlófűtés elvéből adódóan – a padló felől felfelé szálló levegő révén – folyamatosan keringeti a port a lakásban. Ebben az esetben a komfortérzeten igen sokat tud emelni, ha a szállópor-mennyiség nagy része kivonásra kerül a levegőből.

A légmosók egyes típusait elektrosztatikus rendszerrel szerelték fel. Ez azt jelenti, hogy a levegőszűrő lapátok elektrosztatikus töltést kapnak, aminek következtében még nagyobb hatékonysággal vonzzák be a levegőt szennyező szemcséket. Némelyik légmosó modell tartályában ezüst elektródát helyeznek el, amely a víz fertőtlenítéséről gondoskodik. Ez a megoldás lehetővé teszi, hogy ha hosszabb idő alatt fogy el a levegő a tartályból, akkor se poshadjon meg vagy szaporodjanak el benne a mikrobák.

Egy légmosó kiválasztásakor ügyeljünk arra, hogy ha a készülékben nem csak csapvizet szeretnénk párologtatni, akkor speciális típust kell vásárolnunk. Sokan babák vagy kisgyermekek felső légúti panaszainak kezelése céljából Salvus vizet vagy más, magas ásványianyag-tartalmú vizet párologtatnának. Mások örülnének, ha kedvenc illóolajukat is párologtatná a készülék. Mindkettőre van mód, de nem minden készüléktípusnál, vagyis érdemes minden esetben rákérdezni a vásárlás előtt.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Párásító választása

Sokszor leírtuk már, hogy a lakás ideális páratartalma nagyon fontos egészségünk szempontjából. A túlságosan száraz levegő kiszárítja a nyálkahártyánkat, ami betegségek támadáspontját nyitja...


Párásítás a téli hónapokban

A száraz levegő a téli időszak kellemetlen velejárója. Éjszaka bedugul az orrunk, kiszárad a szánk, emiatt fogékonyabbak leszünk a betegségekre. A gyakori teregetés és a sok növény javíthat a...