Ülőgarnitúrák és anyagaik

2015-10-15 12:57:42 | Módosítva: 2015-10-15 13:01:11

A kis alapterületű szobák berendezése nem könnyű feladat, különösen nem, ha ez eleve egy kis lakás része. Adott esetben a háló, dolgozó- és a vendéglátás körülményeinek is meg kell felelnie. Az ilyen helyisé­gekbe nem célszerű nagyméretű bútordarabokat választani, a zsúfoltság a helyiség használhatóságát rontja és a lakószobát sem teszi otthonossá.


Tartós, kényelmes és könnyen tisztítható legyen

A nappaliként is szolgáló lakószobát ezért célszerű olyan bútorokkal berendezni, amik kevéssé szűkítik a közlekedési utakat, viszont kihasználhatók a felesleges falfelületek. Az ülőbútorok méretét is alaposan meg kell fontolni, mert ezek esetenként ugyan kényelmesek lehetnek, ám túlzó méreteik aránytalanságot teremthetnek. Az ülőbútorok a pihenést és a kikapcsolódást szolgálják, tehát a kényelmességük sokszor összefügg a méreteikkel. A nagyobb szobák elviselik a nagyméretű ülőgarnitúrákat. Ezek általában 3-2-1, vagy 3-1-1 összeállításúak, és kisebb szobákba nem előnyösek, mert zsúfolt hatást keltenek. Előnyeik ugyan tagadhatatlanok, hiszen a 3-as kanapé általában ággyá is nyitható, amihez azonban plusz tér is szükséges. A fotelok pedig kényelmesek ugyan, ám ugyancsak méretesek, nehéz ideális elhelyezésük.

A sarokgarnitúrák már sokkal szélesebb választási lehetőséget adnak a berendezés kialakításához. Praktikus sarkos elrendezésük viszonylag helytakarékos, és még a kisebb alapterületű szobákhoz is találhatók szerényebb méretű garnitúrák, amelyek között ággyá nyitható változatok is vannak. Ezek még a hálószoba hiányát is megoldják, bár a szobát ezért rendszeresen át kell rendezni.

Bármilyen típusú ülőgarnitúrára esik a választás, a használat szempontjából fontos a huzatának és a párnázatának a minősége. A huzat jelleget ad a garnitúráknak, egyben meghatározza a tartósságukat is, no meg azt, hogy mennyire könnyű a tisztíthatóságuk. A cél, hogy strapabíró, elég kopásálló és emellett könnyen tisztítható is legyen a huzat anyaga.

A bőr huzatú kanapék és ülőgarnitúrák általában prémium bőrrel bevontak. Tartósak, bírják az állandó használatot is, ám rendszeres ápolást és felületi kezelést igényelnek. Könnyen portalaníthatók, a házi praktikák helyett inkább a forgalmazók, illetve a gyártók utasítása szerinti szerrel konzerválható a bőr puhasága és rugalmassága, így akár egy életre szóló bútordarabok lehetnek. Ha sérül valamelyik részük, a hiba bőrcserével könnyen javítható, mégpedig szinte nyom nélkül. A stílusuk persze némileg behatárolja a szobaberendezés többi darabjának is a jellegét, ám szerencsés esetben bármilyen bútordarabbal párosíthatók. A párnázat a kényelmesség mellett a tartósságukat is meghatározza.
A bőr huzatokat könnyű az új típusú mű-, azaz textilbőrökkel összetéveszteni. Ezek ugyancsak lélegző anyagok, és kinézetre, tapintásra megtévesztésig hasonlítanak a valódi bőrhuzatokra. Az újabb ülőbútorok huzataként alkalmazott műbőrök tapintásra lágyak, kényelmesek, a felületük hőkomfortját tekintve azonban nyári melegben esetleg kellemetlen hatásúak lehetnek. Tisztításuk könnyebb a természetes bőröknél, ám ez esetben is a gyártó előírásai szerint kell ezt elvégezni.

A szövetkárpitok elég kényesek, hamarabb kopnak és viszonylag gyorsabban is piszkolódnak. Ráadásul sérülékenyebbek is az előzőeknél. Ezért olcsóbbak, bár az árkülönbözet hosszú távon nem biztos, hogy megtérül. A szövetkárpitok viszont otthonosabbá teszik lakószobát, színben, mintázatban számtalan variáció közül lehet választani.

A különféle szövetkárpitokkal bevont garnitúráknál főként a kopásállóságukra érdemes nagyon odafigyelni. Nehezebb a portalanításuk, és a tisztításuk is gyakrabban esedékes, ami esetenként problémás is lehet. A felületi kopások előbb észrevehetők a felületükön, ez különösen a szélek mentén és az ülőrészeken észlelhető a gyakori használat következtében. A kárpitcsere a szövetanyagú ülőbútorokon is megoldható. Elég költséges, bár ilyenkor más anyagú és színű szövettel jellegükben szinte teljesen megújíthatók, újszerűvé tehetők. Ez azonban függ a párnázat szerkezetének állapotától is, mert az olcsóbb, akár többrétegű szivacsbetétek kiültségén már nem nagyon lehet javítani. Ilyenkor célszerűbb a szivacsot is cserélni.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Bőr autókárpitok tisztítása, ápolása

A gépkocsik utasterében általában különféle textíliák és műanyag felületek uralják a burkolatokat, ám számos felső kategóriás járműben ezek helyett nemesebb anyagokat, pl. különféle valódi bőröket...


Kutyakanapé

Maga az ötlet nem saját, egy állati felszereléseket árusító áruházban találkoztam vele és szinte egyből elhatároztam, hogy egy ilyen kell a Mese nevű kutyánknak otthonra, kell hogy csináljak egyet.