Ülőgarnitúrák és anyagaik

2015-10-15 12:57:42 | Módosítva: 2015-10-15 13:01:11

A kis alapterületű szobák berendezése nem könnyű feladat, különösen nem, ha ez eleve egy kis lakás része. Adott esetben a háló, dolgozó- és a vendéglátás körülményeinek is meg kell felelnie. Az ilyen helyisé­gekbe nem célszerű nagyméretű bútordarabokat választani, a zsúfoltság a helyiség használhatóságát rontja és a lakószobát sem teszi otthonossá.


Tartós, kényelmes és könnyen tisztítható legyen

A nappaliként is szolgáló lakószobát ezért célszerű olyan bútorokkal berendezni, amik kevéssé szűkítik a közlekedési utakat, viszont kihasználhatók a felesleges falfelületek. Az ülőbútorok méretét is alaposan meg kell fontolni, mert ezek esetenként ugyan kényelmesek lehetnek, ám túlzó méreteik aránytalanságot teremthetnek. Az ülőbútorok a pihenést és a kikapcsolódást szolgálják, tehát a kényelmességük sokszor összefügg a méreteikkel. A nagyobb szobák elviselik a nagyméretű ülőgarnitúrákat. Ezek általában 3-2-1, vagy 3-1-1 összeállításúak, és kisebb szobákba nem előnyösek, mert zsúfolt hatást keltenek. Előnyeik ugyan tagadhatatlanok, hiszen a 3-as kanapé általában ággyá is nyitható, amihez azonban plusz tér is szükséges. A fotelok pedig kényelmesek ugyan, ám ugyancsak méretesek, nehéz ideális elhelyezésük.

A sarokgarnitúrák már sokkal szélesebb választási lehetőséget adnak a berendezés kialakításához. Praktikus sarkos elrendezésük viszonylag helytakarékos, és még a kisebb alapterületű szobákhoz is találhatók szerényebb méretű garnitúrák, amelyek között ággyá nyitható változatok is vannak. Ezek még a hálószoba hiányát is megoldják, bár a szobát ezért rendszeresen át kell rendezni.

Bármilyen típusú ülőgarnitúrára esik a választás, a használat szempontjából fontos a huzatának és a párnázatának a minősége. A huzat jelleget ad a garnitúráknak, egyben meghatározza a tartósságukat is, no meg azt, hogy mennyire könnyű a tisztíthatóságuk. A cél, hogy strapabíró, elég kopásálló és emellett könnyen tisztítható is legyen a huzat anyaga.

A bőr huzatú kanapék és ülőgarnitúrák általában prémium bőrrel bevontak. Tartósak, bírják az állandó használatot is, ám rendszeres ápolást és felületi kezelést igényelnek. Könnyen portalaníthatók, a házi praktikák helyett inkább a forgalmazók, illetve a gyártók utasítása szerinti szerrel konzerválható a bőr puhasága és rugalmassága, így akár egy életre szóló bútordarabok lehetnek. Ha sérül valamelyik részük, a hiba bőrcserével könnyen javítható, mégpedig szinte nyom nélkül. A stílusuk persze némileg behatárolja a szobaberendezés többi darabjának is a jellegét, ám szerencsés esetben bármilyen bútordarabbal párosíthatók. A párnázat a kényelmesség mellett a tartósságukat is meghatározza.
A bőr huzatokat könnyű az új típusú mű-, azaz textilbőrökkel összetéveszteni. Ezek ugyancsak lélegző anyagok, és kinézetre, tapintásra megtévesztésig hasonlítanak a valódi bőrhuzatokra. Az újabb ülőbútorok huzataként alkalmazott műbőrök tapintásra lágyak, kényelmesek, a felületük hőkomfortját tekintve azonban nyári melegben esetleg kellemetlen hatásúak lehetnek. Tisztításuk könnyebb a természetes bőröknél, ám ez esetben is a gyártó előírásai szerint kell ezt elvégezni.

A szövetkárpitok elég kényesek, hamarabb kopnak és viszonylag gyorsabban is piszkolódnak. Ráadásul sérülékenyebbek is az előzőeknél. Ezért olcsóbbak, bár az árkülönbözet hosszú távon nem biztos, hogy megtérül. A szövetkárpitok viszont otthonosabbá teszik lakószobát, színben, mintázatban számtalan variáció közül lehet választani.

A különféle szövetkárpitokkal bevont garnitúráknál főként a kopásállóságukra érdemes nagyon odafigyelni. Nehezebb a portalanításuk, és a tisztításuk is gyakrabban esedékes, ami esetenként problémás is lehet. A felületi kopások előbb észrevehetők a felületükön, ez különösen a szélek mentén és az ülőrészeken észlelhető a gyakori használat következtében. A kárpitcsere a szövetanyagú ülőbútorokon is megoldható. Elég költséges, bár ilyenkor más anyagú és színű szövettel jellegükben szinte teljesen megújíthatók, újszerűvé tehetők. Ez azonban függ a párnázat szerkezetének állapotától is, mert az olcsóbb, akár többrétegű szivacsbetétek kiültségén már nem nagyon lehet javítani. Ilyenkor célszerűbb a szivacsot is cserélni.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Kétlaki bútorok

Gyakran arra kényszerülünk, hogy lakókörnyezetünkben helyhiány, anyagi okok vagy valamilyen praktikus megfontolás miatt egy berendezési tárgyat többféle funkcióban is használjunk, vagy eredeti...


Gyom- és pormentesítés a kiskertekben

Elsőre furcsának tűnhet e két probléma összekapcsolása, ám eredetük viszonylag közös. Ott ahol a talajnak nincs fedése, ott vagy poros rész alakul ki vagy gyomos. Ezért a megoldás is hasonló...