PraktiQm

A telefonok akkumulátoráról

A mobiltelefonok leggyakoribb erőforrásai a Nikkel-metál hidrid (Ni-Mh) és a Nikkel-Cadmium (Ni-Cd) akkumulátorok. Ezek az energiaforrások nem használhatók fel azonnal megvásárlásukat követően, mindenféleképpen fel kell őket tölteni. A legelső töltés az ún. formázás, meghatározó fontosságú az akkumulátor élettartama szempontjából. A gyári töltéssel – egyfajta üzempróba – rendelkező energiaforrás nem alkalmas a telefon üzemben tartásának biztosítására formázás nélkül. A telefonra való illesztést követően hosszabb távon a formázatlan akkumulátor veszít élettartamából. Az akkumulátor formázását kikapcsolt készüléken kell megkezdeni!

A formázás nem más, mint egy többször megismételt töltési-kisütési folyamat, amelynek során ún. mikrocellák jönnek létre az akkumulátor anyagszerkezetétől függően. Az első töltés mindenképpen 14-16 órás legyen. A töltés megkezdését követően kb. 1-2 órával a töltéskijelző teljes töltöttséget fog jelezni, ennek ellenére az akkumulátor még csak kb. 80%-ig van feltöltve. A maradék 20% feltöltése a folyamat további szakaszában, az elkövetkezendő 12-14 órában történik meg, az ún. csepptöltés során. A csepptöltést a töltésvisszajelző már nem jelzi. Ezt a folyamatot a gyártók ajánlása szerint ildomos legalább három alkalommal megismételni. Az akkumulátor ugyanis csak ezután éri el névleges kapacitását.
A további töltések alkalmával a használati utasításokban megadott idő alatt az akkumulátor általában feltöltődik. Ügyelni kell viszont, hogy lehetőleg csak teljesen lemerült vagy kisütött akkumulátort kezdjünk el tölteni, illetve a teljes töltöttség állapotáig hagyjuk a készüléket töltődni, a töltést ne szakítsuk meg.
Az akkumulátort egy hét folyamatos használat során – gépkocsikészlet vagy szivargyújtó töltő használatakor akár többször is – célszerű lemeríteni, kisütni. A teljes lemerítés egyes készülékek esetén a menüből elérhető kisütő üzemmód aktiválásával lehetséges, típusonként gyári kisütő tartozékok használatával vagy lemerülésig tartó használattal.
A lítium-ion (Li-ion) és lítium-polymer (Lipoly) akkumulátorok a megvásárlást követően szintén nem alkalmasak a telefonkészülék huzamosabb ideig történő üzemeltetésére, a gyári töltés veszteségeinek pótlására előzőleg minden esetben fel kell őket tölteni. Bár ezeket az akkumulátorokat gyárilag feltöltik, előfordulhat, hogy a készülékbe helyezve az nem kapcsol be. Ebben az esetben még akkor is tölteni kell az akkumulátort, ha a töltéskijelző nem jelez töltést.
A töltési folyamat ebben az esetben is zavartalan, sőt néhány perc elteltével a töltéskijelző már jelzi a töltődést. A készülék 15-30 perc elteltével már bekapcsolható. Ezeket az akkumulátorokat nem kell formázni, egyszeri feltöltéssel elérik maximális kapacitásukat.
A különböző akkumulátorok tulajdonságai kisebb-nagyobb mértékben eltérnek. Ki kell emelni, hogy főleg a technikai paraméterekben ragadhatóak meg ezek a különbségek. Sokáig élt az a tévhit a felhasználókban, hogy az akkumulátorok élettartama a túltöltés miatt csökken leginkább. A mobiltelefon akkumulátorokat a saját töltőjükkel gyakorlatilag nem lehet túltölteni. Erről egy elektronikus védelem gondoskodik, amely a maximális töltésszint elérése után csepptöltésre állítja a készüléket – vagyis kikapcsolt készülék esetében minimális a további töltődés; bekapcsolt készülék esetében pedig az elveszett energiamennyiséget pótolja csak a töltő. A modern Li-ion és Li-poly akkumulátorok lemerítése és kisütése pedig már szükségtelen, sőt a mélykisütés nem is lehetséges az akkumulátorba épített védelmi elektronika miatt.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

NiCd és a Li-ion akkuk

Gyakran merül fel a kérdés az akkus meghajtású szerszámgépeknél, hogy milyen típusú akku afelhasználói célnak legmegfelelőbb energiaforrás. Ezt többnyire agép használatának gyakorisága és...


Mobilházak Magyarországon

Néhány óra alatt kész otthon, ingatlanadó, építési engedély ésegyéb kötelezettségek nélkül? Amobilházakat nem csak nyaralónak vagy kiállítási pavilonnak, hanem lakóháznak is használhatjuk...