Négy lábon állva

Létrák

2008-08-07 22:54:16 | Módosítva: 2008-08-07 22:55:16

A létra mára már alapfelszereléssé vált, felhasználási területe igen széles. A gyümölcsszedés, a ház körüli munkák elképzelhetetlenek nélküle, de igény mutatkozik a professzionális, nagy magasságban, munkaeszközként használatos fajták iránt is. Az alábbi összeállításban a fő típusok kerülnek bemutatásra, illetve felhívjuk a figyelmet a vásárláskor fontos tudnivalókra.

Minden Magyarországon forgalomba kerülő létrának rendelkeznie kell a KERMI engedélyével és az EN 131 minősítéssel. Ha engedély nélküli létrát vásárolunk, számolnunk kell a fokozott balesetveszély lehetőségével.
A bevizsgált létrák minimum 150 kg teherbírásúak, az ipari célokra használatosak természetesen ennél jóval nagyobb terhelést is bírnak, ám a maximális terhelhetőséget soha nem szabad túllépni! A fokok, valamint a létra talajjal érintkező része csúszásmentesre van kialakítva. A fokokkal szembeni követelmény, hogy minimum 20 mm szélesek legyenek, a köztük lévő távolság 25-30 cm lehet. A lépcsőfokoknál a legkisebb szélesség 80 mm-ben van maghatározva, a háztartási létrák fellépői esetén pedig 250x250 mm a méretkövetelmény, melyhez egy min. 60 cm-es kapaszkodókeretnek is tartoznia kell. A létaszárak szétcsúszását 5 fokos kivitel felett a létraszár oldalára rögzített gurtni akadályozza meg.
A nagyobb gyártók profi sorozataik részére ún. kiegészítőket is kínálnak, ezekkel a létrák minden előre nem látható nehézség esetén is felhasználhatók. Ilyen kiegészítők lehetnek például a távtartók (eresz esetén), a lábhosszabítók (a talaj egyenetlenségeinek kiküszöbölésére), a munkalapok (a csuklós létrák állvánnyá való átalakításához).
A kereskedelemben kapható létrák többsége alumíniumból készül, ezek csekély önsúlyuk, nagy teherbíróképességük és korrózióállóságuk miatt kedveltek. Figyeljünk rá, hogy soha ne használjuk elektromos vezetékek közelében, mivel az aluminium vezeti az áramot!
A létrán szerepelnie kell a terhelhetőségre, a használati utasításra, a veszélyforrásokra, a gyártóra, az engedélyre, a gyártási dátumra vagy sorozatszámra vonatkozó információknak is. Érdemes ezeket a megvétel előtt alaposan áttanulmányozni.

Fellépők

A fellépők 2-3 lépcsőfokosak, kis magasságok elérésére szolgálnak. Guríthatós változatuknál a kerekek rálépéskor behúzódnak a létraszárba.

Lépcsőfokos létra

A háztartási létrák lépcsőfokos változata a kényelmes fellépést, a stabilitást biztosítja. A biztonságérzetet a kapaszkodókeret is segíti.

Létraállványok

A létraállványok - mint nevük is mutatja - a létra és az állvány funkcióját is képesek betölteni. A munkalap bármelyik fokba beakasztható, így a szintkülönbségek a két létraszárral kiegyenlíthetőek. A munkalap kiszerelésével használható toló- illetve támasztólétraként is. Az alsó kitámasztó a megfelelő stabilitást biztosítja. 

Sokcélú létra

A sokcélú létra toló- és támasztólétraként is használható, és a legkedveltebb létrafajta. A létra kihúzható (toló) részével lehetőség van nagyobb magasságok elérésére. Ehhez az elemhez távtartó is kapcsolódhat, melynek hossza állítható.
A bármely fokhoz csatlakoztatható pótfellépőn kényelmesebb és biztonságosabb a munkavégzés, de alkalmas az éppen nem használatos eszközök tárolására is. Az egyenetlen talaj okozta nehézségek lekűzdésére használjuk a lábhosszabbítót illetve az alsó szintkiegyenlítőt. Ez utóbbi hegyes végű változata külső munkákhoz kiemelten ajánlott, mivel a szárakat a földbe fúródva szilárdan rögzíti.

krause_07.jpg (13560 bytes) krause_11.jpg (12018 bytes)

Csuklós létra

A legszélesebb körű felhasználást a csuklós létrák teszik lehetővé. A csuklóknak köszönhetően a létratestek különböző pozícióba állíthatók, illetve rögzíthetők. Az átalakítás gyors és egyszerű: akár egy kézzel, egyetlen mozdulattal tudunk pl. kétágú létrát, támasztólétrát, munkaállványt előállítani. További előny, hogy összehajtogatva kis helyen is elfér.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: létra

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Eldugható konyhai fellépő

Ne kérje számon rajtunk Kedves olvasó, ha ezt a szellemes konyhai fellépőt nem találja hazai boltban. Pedig annyira szellemes megoldás, hogy biztosan lenne piaca itthon is. Az eredeti egy...


Létrák

Szinte nincs olyan háztartás, ahol ne lenne szükség létrára. A kérdés csak az, hogy milyen szempontok szerint válasszuk ki azáltalános célra megfelelő típust. Használatára viszonylag ritkán van...