Faeszterga kiegészítők: lünetta (állóbáb)

Lünetta készítése házilag

2008-12-19 22:39:19 | Módosítva: 2008-12-19 22:58:51

Fa esztergályozásánál gyakran munkálunk meg hosszabb anyagokat, melyek kiüregelése alapfelszereléssel nagyon nehéz, vagy egyáltalán nem lehetséges. Ehhez a feladathoz – a fellépő vibrációk és az anyag „kivetődésének” elkerülése érdekében, a fémesztergákhoz hasonlóan – egy támasztékra van szükségünk.
A fémesztergályos szakmában ezt a szerkezetet működése alapján álló-, vagy futóbábnak nevezik. A futóbáb a sínszerkezeten szabadon futó feltámasztó szerkezet, mely több irányból támasztja meg a megmunkálandó anyagot. Mivel a legtöbb faeszterga nem rendelkezik ilyen sínszerkezettel, ezért itt csak állóbáb – vagy, ahogy köznapi nyelven nevezik – „lünetta” jöhet szóba.
Sajnálatos módon kevés faeszterga-gép gyártó gyárt eleve típusazonos lünettát, így a házilagos elkészítést kell fontolóra venni.

Előkészületek

Először meg kell határoznunk, hogy a lünettánk milyen méretű, elrendezésű legyen. A faesztergályosok által elkészített lünetták a legkülönbözőbb formában, kivitelben készülnek, így szerencsére van választék az elrendezésre. Az alábbiakban a két legegyszerűbb elrendezési formát mutatjuk meg; a körgyűrűre és a háromszögre épülő szerkezetet.

Célszerű méretezett vázlatrajzot készíteni, amely alapján az anyagszükséglet is könnyen megállapítható. Pontosabb tervezésre is kapunk eszközt; az internetről számos ingyenes tervezőprogram tölthető le, amelyekkel pillanatok alatt összeállítható egy egyszerűbb szerkezet tervrajza.

Körgyűrűre épülő lünetta

Ennek a szerkezetnek az alapja egy vasgyűrű, melynek belső átmérője határozza meg a befogható anyag maximális átmérőjét (a gyakorlatban kisebb anyagot foghatunk be, hiszen a lünetta belső pereméhez nem érhet hozzá az anyag).

A gyűrűt erős, 6-10 mm-es anyagból célszerű kivágni ipari lemezollóval, lángvágóval, vágókoronggal, - vagy végső esetben az anyag körvonal melletti körbefuratozásával.

A gyűrű letisztázása után meg kell határozni a faeszterga-gép rögzítési lehetőségét, és a szerint kell a felfogatási módot megtervezni, elkészíteni. (Ezt nem részletezzük, mivel minden eszterga gépen más és más a rögzítési szisztéma.)

Nagyon fontos: a körgyűrű középpontja a főorsó hossztengelyére essen, különben az anyagot nem lehet minden irányból megfelelően kitámasztani.

Miután elkészítettük a rögzítést (ezt nyilván úgy kell megcsinálni, hogy a hossztengely irányában állítható legyen) szereljük le a gyűrűt, és mérjük fel rá a 3x 120 fokot úgy, hogy az első osztás a függőleges tengelyén, felül legyen.

Ezután készítsük el a három darab csúszó szánt, amely majd a tartókerekeket fogja hordozni. A csúszó szán szintén erős 6-10 mm-es vaslemezből, laposvasból készüljön, egyik oldalról hosszirányban bevágva egy 8-10 mm-es horony, a másik oldalára pedig a kerekek felrögzítéséhez szükséges furat. A gyűrűn az osztásoknál elkészítjük a furatokat a rögzítéshez, majd a 3 darab csúszó szánt a gyűrű középpontja felé sugárirányba beállítva csavarral rögzítjük.

Következő lépésként a csúszó szánok két oldalán a gyűrűre feljelölhető a „megvezető” sínek helye.

Leszereljük mindhárom szánt, majd a jelölések két oldalára egy-egy darab – a szánnal megegyező vastagságú – laposvasat hegesszünk a gyűrűre.

A csúszó szánokra csapágyak segítségével felrögzítünk egy-egy darab görkorcsolya kereket (az egysoros korcsolyához valót), majd mindhárom szánt felrögzíthetjük a gyűrűre. Gyakorlatilag a lünetta ezzel elkészült.

Háromszög alapra épülő lünetta

A működési elv ennél a típusnál is ugyanaz: három irányból (120 fokban elhelyezett) egy-egy szánszerkezetre rögzített görkorcsolya-kerék támasztja meg az anyagot, így ezeknek elkészítése megegyezik az előző szerkezettel.

Az alap elkészítéséhez jelöljünk fel egy szabályos egyenlő oldalú háromszöget, majd a megfelelő vastagságú laposvasból vágjuk ki a három oldalát. Hegesszük össze, majd az esztergagép szerkezetének megfelelően készítsük el a rögzítését.

(Itt is figyelembe kell venni, hogy a háromszög középpontja a főorsó hossztengelyére kerüljön!)

A csúszó szánokat megvezető laposvasak szintén ugyanúgy készülnek, mint a gyűrűre szerelt lünettánál.

Vegyük figyelembe, hogy a háromszög alapra épített szerkezettel megtámasztható maximális átmérő itt nem az oldalhossz, hanem a háromszög magassága, vagyis az oldal és a szemközti csúcs távolsága.

Lünetta használata

Az elkészült szerkezetet rögzítsük a gép alapjára, mintegy „ráhúzva” az anyagra, majd a csúszó szánokat addig mozgassuk befelé, amíg mindhárom irányból stabilan felfekszenek a megmunkálandó anyagra. Ezután mindhárom szánrögzítő csavart húzzuk meg!

A lünetta csak tokmánnyal, síktárcsával és egyéb stabil rendszerű befogó eszközzel használható, tüskével – vagy olyan eszközzel, ami nem „fogja” az anyagot – semmiképpen! A helytelen befogás miatt kirepülő anyag balesetet okozhat!

Faesztergálás Portál
http://faesztergalas-portal.gyoriek.hu/

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Faesztergálás: használati tárgyak esztergálása

A Magyar Amatőr Faesztergályosok Klubja a Faesztergálás Portálon második alkalommal írta ki pályázatát „Aranyforgács” néven. A 2009/1. pályázat feladata egy üvegbetétes pálinkásüveg és kiegészítő...


Faesztergálás fortélyai

Alighanem minden barkácsoló belekóstolt, vagy bele szeretne kóstolni a faesztergálásba, feltéve, hogy erre módja volt, vagy lehetőség kínálkozik. Aki már próbálkozott vele, annak valószínűleg csak...