Kötőanyagok beton- és terméskövekhez

1A kerti kőépítményekhez kötőanyagként többnyire betont, vagy cementhabarcsot szokás használni. A beton köztudottan cementből, vízből, finom és durva adalékanyagokból (homok, zúzottkő, kavics) készített keverék. A finomadalék max. 5 mm szemcsenagyságú lehet, a durva adalék pedig 5-150 mm szemcsenagyságú kavics, zúzottkő, téglazúzalék, amelyet esetenként - nagyobb kövekkel is kiegészíthetünk.

Ha a keverék cementen és vízen kívül csak finom adalékot tartalmaz, azt cementhabarcsnak nevezik. A közönséges beton az ún. kavicsbeton, amely cement, víz, homok és kavics keveréke. A keverékek szilárdsága függ a bekevert cement mennyiségétől, illetve súlyától, ám a hozzákevert víz mennyisége is lényeges. A beton szilárdulásához általában a cement súlyának 20%-ával azonos mennyiségű víz szükséges, ám ez csak alig földnedves keveréket ad, ezért ennél két-háromszor több vizet szokás adagolni a keverékhez. Az alábbiakban a különböző célra használt betonoknak megadjuk a szárazösszetételét, a vizet pedig a cement súlya alapján határozzuk meg. Arra is ügyeljünk, hogy a túladagolt víz csökkenti a beton szilárdságát. A felesleges víz ugyan elpárolog, de a betonban apró üregek, pórusok keletkeznek, ez okozza a szilárdság csökkenését.
2Az alapozáshoz (1), illetve keskeny, ún. szalagalapozáshoz (2) 1 térfogatrész cement, 3,5 térfogatrész homok, és 5 térfogatrész 15-30 szemcsenagyságú kőzúzalék, vagy kavics szükséges. Oszlopok talajba betonozásához 1 térfogatrész cement és 3 térfogatrész száraz homok keverékét használhatjuk (3). Lépcsők alapbetonozásához (4) 1 térfogatrész cement, 2 térfogatrész homok és 3 térfogatrész kőzúzalék, vagy kavics keverékéből készített beton a megfelelő.
A zsalu- és terméskövekből rakott támfalakhoz kötőanyagként 1 térfogatrész cement és 3 térfogatrész homokból kevert habarcsot, vagy száraz javítóhabarcsot használjunk.
3A szárazon összekevert anyagokhoz általában a cement 2/3 térfogatának megfelelő mennyiségű vizet kell adagolni. A képlékenyebb habarcsokhoz a vízzel együtt a cement mennyiségét is arányosan célszerű növelni, hogy a beton szilárdsága ne csökkenjen.
Ezen kívül az alapozáshoz használhatunk gyárilag előállított, szárazon bekevert cement és adalékanyagokat tartalmazó Hobbybetont, a kövek beágyazásához, falazásához pedig ugyancsak cement és finom adalékanyagokat tartalmazó javítóhabarcsot. Ezeket az anyagokat a barkácsáruházakban, vagy az építőanyag telepeken szerezhetjük be.
A különböző kövek egymáshoz rögzítéséhez különféle gyárilag összekevert, vastagágyazású szárazhabarcsokat használhatunk, amelyek építőanyag telepeken szerezhetők be, és jelentősen megkönnyítik a kötőanyag elkészítését, a szilárd falazat kialakítását. Ezekhez általában csak vizet kell hozzá keverni.
A Mapei gyártmányai közül a Keraflex Maxi, vagy a kétkomponensű Granirapid ragasztóhabarcsot alkalmazhatjuk. A Granirapid szárazhabarcshoz azonban nem vizet, hanem speciális, folyékony adalékszert kell adagolni. Mindkét anyag gyors kötésű, ezért mindig csak annyit szabad bekeverni belőlük, amennyit a kötésük előtt fel tudunk használni.
4A Kemikál forgalmazza a Soriton Flex ágyazó habarcsot, amely hasított kövekhez és terméskő tömbökhöz egyaránt jó kötést biztosító anyag. Ha pedig különösen erős kötőanyagra van szükség, akkor a Soriton Contakt habarcsot célszerű választanunk.
Az Oil-Mix Kft. belga építőipari adalékszereket forgalmazó megyei telephelyein pl. olyan száraz betonhabarcs szerezhető be, amely keverés nélkül felveszi a kötéséhez szükséges vizet. Ez a Rapid Beton, amely rendkívül gyorsan, 5 percen belül megköt, így gyors alapozáshoz, oszlopok földbe rögzítéséhez nagyon előnyösen alkalmazható. Ragasztó cementjük, a gyors, 1,5 óra kötésidejű Flexcement önmagában és a hagyományos cementhabarcshoz adagolva is használható, javítja annak kötését és szilárdságát. A fugák kitöltésére a több színben gyártott Filler kő- és téglafugázót alkalmazhatjuk, ha terméskővel kirakott felületnek markánsabb megjelenést szeretnénk adni.
Kőlapok felragasztásához a Murexin Trass ragasztó- és fugázóanyagát is használhatjuk, amelynek előnye, hogy megakadályozza az esetleges sókivirágzást. A lapok közötti szabálytalan rések kitöltéséhez a Murexin Kőfuga habarcsa is jól alkalmazható.
5A természetes és betonkövekből készült építmények felületeit ajánlott víztaszítóvá tenni, amit pl. külső felületre ecsettel felkent impregnáló szerekkel oldhatunk meg (5). Az ilyen védőbevonat nemcsak vízlepergetővé teszi a kövek felületét, hanem a szennyeződéseket is könnyebb letakarítani róluk, pl. magasnyomású mosással. E célra ajánlhatjuk a Kemikál Szilikofób W 190-es folyadékát, de az általuk forgalmazott Díszlazúr alapozóval lekezelt kőfelületek is víztaszítóvá válnak. Ez utóbbi kimondottan olcsó, és jó hatásfokú megoldás.
A Dryfill színtelen víztaszító szerrel bekent kőfelületek ugyancsak víztaszítókká válnak, a bevonat ezen felül megakadályozza a só kiválást és a fagy okozta repedések kialakulását is. Az Oil-Mix által forgalmazott szer két rétegben legalább 12 évig garantált felületvédelmet biztosít.
A kültéri természetes kövek impregnálására az előbbieken túl használhatunk Fila W 68 vizesbázisú, Hydrorep vízlepergető szert vagy az ún. vizes hatást biztosító Filawet bevonó anyagot, amelyek kültérben két-három rétegben biztosítanak hathatós védelmet a kövek felületén.
A gyári készítmények tervezett használata esetén azonban még a vásárlást megelőzően ajánlatos alaposan informálódnunk, felhasználásukkor pedig szigorúan tartsuk be a bekeverésükre vonatkozó előírásokat, mert csak így lesz megfelelő a szilárdságuk. Ezek a termékek természetesen jelentősen megkönnyítik a munkánkat. A hagyományos anyagoknál kissé többe kerülnek, ám kezelhetőség, tartósság szempontjából a gyári keverékek alkalmazása előnyösebb.
 

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!

Címkék: beton, terméskő

Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

SakretRekocrete javítórendszer

Beton és vasbeton felületek esetén a málló, porló leváló betonrészeket el kell távolítani, illetve a betonvasakat a rozsdától mechanikus úton meg kell tisztítani (homokszórás, durva mechanikai...


Homlokzatápolás nanotechnológiával

A nanotechnológia felhasználásával újabb és újabb lehetőségek nyílnak az épületeket védő, ápoló építőanyagok alkalmazására. Az UV sugárzását elnyelő fotokatalitikus anyagok, titándioxiddal kezelt...