Párásodó ablakok

2012-06-07 12:56:48 | Módosítva: 2012-06-07 12:56:48

Különösen a hideg téli napokon találkozhatunk azzal a jelenséggel, hogy az ablakok erősen párásodnak, szinte csöpög róluk a víz. Persze nem elég tudnunk azt, hogy ilyenkor egyszerű páralecsapódásról van szó, a káros és rendellenes jelenség okait és elhárításának módját is meg kell találnunk.

Ahhoz, hogy egy felületen meginduljon a páralecsapódás arra van szükség, hogy az adott felület – illetve közvetlen mellette a levegő – hőmérséklete elérje az ún. harmatponti hőmérsékletet. Minél melegebb a levegő, annál több nedvességet képes elnyelni, és fordítva; a hőmérséklet csökkenésével egyre csökken a légnemű formában tartott nedvesség, a felesleg pedig kicsapódik, vízzé válik. A pára kicsapódását tehát alapvetően két tényező befolyásolja, a levegő hőmérséklete és a páratartalma. Minél szárazabb és melegebb a levegő, annál kisebb a páralecsapódás – minél hidegebb és nedvesebb, annál nagyobb.

A fentieknek megfelelően leginkább a magas páratartalmú helyiségekben konyhában, fürdőszobában találkozhatunk az ablakfelületen lecsapódó párával. De nem csak ott, hanem akár a szoba ablakain is, ha azok rosszul szigetelnek, emiatt az üvegfelületek hidegek, ráadásul ruhaszárítással, nyitott fürdőszoba- és konyhaajtókkal az egész lakás páratartalmát megemeljük. A lakás túlságosan magas páratartalmához hozzájárulhat a rosszul megtervezett falazat, ami nem gondoskodik a megfelelő páraelvezetésről, szinte dunsztba zárja a belső tereket. Utólagos külső hőszigetelésnél is ügyelni kell arra; olyan komplex hőszigetelő rendszert alkalmazzunk, aminek a páraáteresztő képessége megfelelő. Új épületeknél eleve a falban is jelentős nedvesség rekedhet, aminek a kiszáradásához idő kell.

Tudnunk kell azt is, hogy mindennapi életünkkel folyamatosan hozzájárulunk a lakás páratartalmának növeléséhez. A főzéssel, mosással, fürdéssel, de csak a lehelettel is egy átlag család napi 4-5 liter vizet párologtat el, juttat a légtérbe.
A megoldást tehát több irányból kell keresnünk. Először is csökkentsük a feleslegesen a levegőbe juttatott nedvességet. Zuhanyozáskor ne tartsuk nyitva a fürdőszoba ajtaját, főzéskor használjunk fedőt, és a már forró vizet ne forraljuk tovább túl nagy lángon – azzal a víz hőmérséklete úgy sem emelkedik 100 °C fölé, csak a párolgást erősítjük. Ha túl magasnak tűnik a levegő páratartalma (a csepegő ablakok mellett ez egy egyszerű páratartalom mérővel is mérhető), ne szárítsuk a ruhát a lakásban. Ha a mosógépnek van szárító funkciója is, használjuk azt.

A magas páratartalmat csökkenthetjük rendszeres szellőztetéssel. Önmagában a levegő szárítására alkalmas a megbuktatott ablak is, de ez a fűtési időszakban rendkívül energiapazarló, ezért helyette napi többszöri, alapos, teljesen kitárt ablakokkal történő szellőztetést javaslunk. Ezzel a párás, meleg levegő hamar kimegy a lakásból, a kintről bejövő hűvös levegőt a tárgyak és a falak gyorsan felmelegítik, és ezáltal a levegő relatív páratartalma lecsökken. Aktívan „élt”, használt lakás szellőzetéséről 2-3 óránként ajánlatos gondoskodni.

A légcsere lehet folyamatos is, például légelszívó berendezés használatával. A légelszívás azonban csak akkor hatásos, ha nem hozunk létre a lakásban vákuumot, vagyis a levegő bevezetéséről gondoskodunk. Egy fajta légbevezetést jelentenek a rosszul záródó régi ablakok is, ez azonban megint csak energia-pazarló és kontrolálatlan. Az ablakok keretébe épített légbevezetők már sokkal jobb megoldást jelentenek, különösen, ha a légbevezetést a belső levegő páratartalmának függvényében (higroszabályozás) automatikusan szabályozzuk.

Az ablakokon azért is csöpöghet a víz, mert maga az ablak rossz. Rossz lehet azért, mert nem zár, tömít megfelelően, és a beszökő hideg levegő folyamatosan hűti a belső üvegfelületet. A hideg üvegen pedig kicsapódik a pára. Ennek megoldása tehát a résszigetelés javítása; akár egyszerű réstömítő csíkkal, akár sokkal korszerűbb gumitömítésekkel.

A belső üvegfelület lehet hideg azért is, mert a dupla, termopan üvegezés hibás, és az üvegtáblák közé bejut a levegő. Erre utal még inkább az a jelenség, amikor a pára a két üveg között jelenik meg. Megoldás a termopan üvegezés javíttatása, cseréje, illetve harmadik üvegtábla felszerelése a hőszigetelés javítására. Az ablakok párásodását csökkenti az alatta lévő radiátor. Erre a hatásra különösen építenünk kell eleve párás helyiségek (medence, jakuzzi van benne) ablakainál. A földig érő ablakok párásodását például meg lehet szüntetni padlóradiátor használatával, illetve a levegő cirkuláltatásával. Így gyakorlatilag folyamatosan leszárítjuk az ablakfelületen megjelenő nedvességet.

Végleges megoldás a párás ablak és a penész ellen

A jól szigetelt épületekben, lakásban felgyülemlő pára és szennyező anyag nem tud eltávozni a helyiségekből, amely a párásodás, penészedés és rossz minőségű levegő problémájához vezet.

A gyakori ablaknyitásos szellőztetés megoldást jelenthet, de ha kiengedjük a meleget az ablakon, akkor mi értelme a vastag hőszigetelésnek, és a légtömör, jól szigetelt nyílászáróknak? Nem beszélve arról, hogy nincs, aki folyamatosan tudná figyelni az aktuális páratartalmat és annak függvényében nyitogatná az ablakokat.
A vegyszeres kezelések a penész ellen csak ideiglenes megoldást jelentenek, hiszen pillanatnyilag megölik a penészgombát, de nem szüntetik meg a létéhez szükséges feltételeket, így előbb-utóbb azok újra megjelennek.
A korszerű szellőzési rendszerek tökéletesen alkalmazkodnak mindennapi életünkhöz, és az épületben végzett tevékenységhez igazodva, észrevétlenül gondoskodnak arról, hogy mindig a szükséges mennyiségű friss levegő legyen otthonunkban, irodánkban, ugyanakkor megkímélnek az ablaknyitás okozta szellőzési hőveszteségtől.

Az energiatakarékos, páraszabályozott központi ventilátoros rendszer, csak ott és akkor szellőztet, amikor és ahol ténylegesen indokolt.
A Francia Aereco cég a nyolcvanas évek eleje óta tervez és gyárt higroszabályozott termékeket, melyeket világszerte bizonyítottak és 12 éve jelen vannak a Magyar piacon is. Ezek a higroszabályozott rendszerek, piacvezetők a páraszabályozott szellőzési megoldások terén.

Tóth Lajos
Energetikai mérnök

További információk:
Tel.: +3670-9400704
www.peneszmenteshaz.hu
info@peneszmenteshaz.hu

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Tamás Lőrincz avatarja

Tamás Lőrincz         egy lehetséges megoldás...

http://parasablak.hu

Vízszigetelő habarcs

A megbízható és tartós vízszigetelés elkészítése komoly kihívás.A víz nincs tekintettel arra, hogy a legnagyobb igyekezettel látunk hozzá ehhez a munkához. A legkisebb hiba, hajszálrepedés elég...


Penészedő falak

Sokszor foglalkoztunk már apenésszel. A lakásfelújítási hullám, a nyílászárócsere, a falak szigetelése bizony sokszor jár apenészesedés mellékhatásával. Nem ritka jelenségről van tehát szó, és a...