Hűsítő ventilátorok

2020-07-20 18:05:25 | Módosítva: 2020-07-20 18:10:30

A fülledt nyári meleg napokon nagyon hasznosak a hűsítő légáramlatot adó ventilátorok. Ám azonnal felmerül mindenkiben a kérdés, hogy melyik a jobb hatásfokú készülék, és melyiket érdemes beszerezni? Erre bizony nem is lehet egyértelműen válaszolni, ha nem határozzuk meg a készülékekkel szemben támasztott elvárásainkat. Az enyhítő légáramot keltő berendezések választéka ugyanis zavarba ejtően bőséges, és a hatásuk is ennek megfelelően eltérő.


A legfontosabb, hogy határozzuk meg: milyen és mekkora helyiségben szeretnénk fülledt, meleg napokon a készüléket használni. A keltett légáramlat helyi, vagy esetleg az egész helyiségben érezhető legyen? A készülék légszállítása sem lehet mellékes, és a ventilátornak helyet is kell biztosítani majd akkor is, amikor nem használjuk. Működés közben a készülékek zajt keltenek, ami zavaró lehet még rövid működtetés esetén is. Ez pedig a lapátkerék átmérőjétől és annak fordulatszámától is függ. Végül a teljesítmény felvétele sem lényegtelen, ha huzamosabb ideig kell működtetni. E feltételek meghatározása után érdemes csak a válogatáshoz fogni. A technikai adatokból nem mindig ismerhetők meg pl. a zajszintre vagy a légszállításra vonatkozó értékek, ami megnehezíti az ideális ventilátor kiválasztását. Ezek figyelembe vételével egy kicsit mindig szerencse dolga is a vásárlás.

Érdekes apróságok


Bármilyen furcsán is hangzik, de a ventilátorok választékában kis kézi, ún. retikül- vagy táskaventilátorok is vannak. Ezek helyiségtől függetlenül használhatók bárhol, akár laptopra vagy telefon USB csatlakozójába dugva is hűsíthetnek. A teljesítményük, illetve a légszállításuk csekély, de arra elégséges, hogy az arcot, nyakat hűsítsék. A nyeles változatok lapátkereke kb. 4 cm átmérőjű, és rácsos tokkal védet vagy lágy műanyagból készült, hogy ne okozhasson sérülést. A fordulatszámuk kb. 1700 percenként, a lapátok működés közben jól hallható surrogó hangot adnak. Két ceruzaelemmel működnek, akár a retikülben is tárolhatók, vagy Li-ion akkus meghajtásúak. A visszafogott légáram keltés mellett nagyon csendesek is lehetnek és elegánsan tokozottak. Mindegyik kézi változat egysebességű, és létezik vízpermetezős változatuk is, amelyeknél a nyél egyben víztartály is. A vizet egy ravasz meghúzásával lehet a légáramba permetezni a hatékonyabb hűtés érdekében. Hosszabb utazásnál, vagy akár séta közben is előnyösen használhatók testközeli hűsítésre, ám nem árt hosszabb üzem esetére a telepek pótlására is gondolni.

Padló- és asztali változatok

Jóval nagyobb teljesítményű légáramlat keltésére szolgálnak a padló- és az asztali ventilátorok. A kettő között csak annyi a különbség, hogy a padlóra helyezhetők állványán a hálóval vagy ráccsal védett lapátkerék egység csak vízszintesen fordítható el oszcillálás nélkül. A légszállítási teljesítményük rendszerint nagyobb az asztali változatokénál, így a padló közeli hűs levegőt áramoltatva az egész helyiség levegőjét frissítik.

A többi adottságuk közel hasonló az asztali ventilátorokéhoz, és mindegyikük 230 V-os hálózati feszültséggel működtethető. Az asztali ventilátorok alacsonyak, függőlegesen szögbe dönthető a motorburkolatuk, hálós vagy rácsos tokozással védett a lapátkerekük. Átmérőjük 25-40 cm közötti, 3-5 lapátosak és oldalirányú oszcilláló mozgásra is képesek. A meghajtómotorok teljesítménye 50-100 W közötti, fordulatszámuk 3500-4000 f/perc között többnyire 3 fokozatban változtatható. A légszállításuk elég jelentős, 1200-4000 m3/h, viszont a zajszintjük fokozatonként nő egészen 60 dB-ig, ami a normál beszéd szintje. Ezt az erősen surrogó hangot tartósan elviselni elég zavaró még akkor is, ha közben a készülék hűsítő hatása nagyon kedvező. Bár elég jelentős a légszállító képességük, inkább csak helyi és alkalmi légfrissítésre alkalmasak, állandó üzemre nem valók.

Megjelent már az okos telefonnal is működtethető asztali változat, és beszerezhető a vízpárásítóval kombinált asztali ventilátor is. Említésre méltók még az ún. „air multiplier” működtetésű ventilátorok, amelyek a talpba rejtett speciális lapátkerékkel működnek, és az alul beszívott levegőt egy íves vagy egy kerek keret oldalsó résén keresztül áramoltatja ki. Így kiküszöböli a légáramlat hátrányos turbolenciáját, hatékonyan és csendesen mozgatja meg a levegőt. Asztali és oszlopos kivitelben is kapható, és bár ezek nem olcsó készülékek, de csendesek és hatékonyak.

Oszlopok, akár párásítóval
Az álló toronyventilátorok is nagyon kedveltek, mert csekély a helyigényük, és nincsenek látható ventilátor kerekeik, pontosabban ezek a burkolaton belül találhatók. A magasságuk 80-120 cm körüli, és mindegyik oszcilláló mozgásra is képes. Számos gyártmány időzíthető vagy távvezérelhető működésű. Légszállításuk 2500-3000 m3/h, teljesítményük pedig 26-50 W között változó. Van közöttük csendes működésű, ám nem ritkák a 60 dB-es zajszintűek sem. Az áruk ennek megfelelően igen tág határok között változik. Az olcsók alig 10 000 Ft-ért is elérhetők, a márkás, csendes és párásító üzeműekért akár 50 000 Ft-ot is elkérnek az üzletekben. Tagadhatatlan előnyük a csekély helyigény, így bárhol gond nélkül elhelyezhetők a lakásban.

Az álló oszlopventilátorok ellenben helyigényesek a hálós burkolattal védett lapátkerekük és méretes talpuk miatt. Általában 30-100 W a felvett teljesítményük, 230 V-ról működtethetők és 80-130 cm magasság között állítható a magasságuk. Általában 3 fokozatúak és oszcilláló mozgásra is képesek. Az igényesebb gyártmányoknak távirányítós változata is van. A lapátkerekek mérete 40 cm körüli, a lapátok száma 3-5. Ez ugyan nem különösebben érdekes, mivel ezt a maximált légszállításhoz igazodóan a határozzák meg, a zajszintet viszont befolyásolhatja a lapátok száma. Nem is mindig adják meg a készülékek zajszintjét, ami általában 60-65 dB közötti. Természetesen van közöttük halk készülék is, ám ez csak alacsony fokozaton igaz. A légszállításuk mértékét viszont mindig magas fokozaton kell érteni, 3000-3500 m3/h általában. Távirányítóval szabályozhatók és a párásítóként is használhatók a drágábbak, és ionizáló képességű is van köztük. Az oszlopventilátorok ára 6000-60 000 Ft között mozog, a különbséget a drágább készülékek számos külön szolgáltatása indokolja is.

Mennyezeti ventilátorok

Ha egy gyakran igénybevett lakóhelyiség levegőjét kell tartósan megmozgatni, akkor erre a mennyezeti ventilátorok a legalkalmasabbak. Ezek teljesítményét mindig a helyiség légköbméteréhez igazodva kell megállapítani a kellő légforgatás miatt. Zajszintjük 30-50 dB között változik, viszonylag alacsony 120-250 f/perc a lapátkerekek fordulatszáma, ezért csendesebbek.  A forgásirányuk változtatható és többnyire 3 fokozaton működtethetők. Légszállításuk 270-400 m3/h, a teljesítményfelvételük pedig 60-70 W. A motor forgásirányát az egyszerű típusokon húzóláncos kapcsolóval, a korszerűbbeken pedig távirányítóval vagy fali kapcsolóval lehet szabályozni. A lapátkerekek átmérője 70-140 cm között változik. A lapátok száma és dőlésszöge nem, csak a forgási sebességük lényeges, ami meghatározza a légkeverésük hatékonyságát. A fémlapátos típusok hallható surrogó hangot adnak, a falapátosok sokkal halkabbak. Mivel a helyiség közepére ajánlott a felszerelésük, célszerű a külön kapcsolóval működő lámpával kialakítottakat választani. Ezzel megoldható a helyiség központi világítása is.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Konténermedence

Oliver Bishop-Young dizájner a tárgyak újrahasznosításának számos jó példájával ismertette meg az érdeklődőket eddigi munkássága során. Többek között a sitt szállító szemetes konténer is...


Hűtsön, fűtsön Bosch klímával

A Bosch korszerű megoldást kínál a megfelelő komfort fenntartására a helyiségekben alegjobb levegőminőséget biztosító hőmérséklet-szabályozással. Aklímaberendezések úgy készülnek, hogy...