Frontcseréhez kiegészítő párkányok, díszlécek

2009-01-19 15:39:48 | Módosítva: 2009-01-20 18:10:51

Ha bútorunk felújításakor a frontsere mellett döntöttünk, akkor az ajtók kiválasztásán túl egyéb változtatások megvalósítását is érdemes fontolóra venni.

Beszerezhetők ugyanis különféle profillécek, amelyek kreatív alkalmazásával karakteresebbé tehetjük a formai változást. Természetesen ezen elemeknek esetleges alkalmazásakor eleve az új ajtóelemek jellegzetességeit is figyelembe véve kell döntenünk. Milyen profil illik hozzájuk leginkább, és hogy a színtónusuk, erezetrajzuk kellően illeszkedik-e a frontelemekéhez? Ha ez az alapfeltétel megvan, akkor lehet csak a végső megoldásokon gondolkodni. Ilyen esetekben egy saját készítésű látványterv nagy segítség a megfelelő változatok kialakításához.

A különféle díszléceknek az anyaga többségében fóliázott MDF idom és többnyire 2,6 m hosszú szálakban kaphatók. Beszerezhetők ugyan színfurnérozott elemek is, ám ezek alapos felületkikészítést igényelnek, ezért csak avatott szakemberek számára ajánlott az alkalmazásuk. A kimondottan vízszintes tagolásra alkalmas párkánylécek méret és profil választéka elég változatos, felerősítésükhöz pedig általában hosszú, a hátoldalukon kialakított horonyba rögzíthető idegencsap szükséges. Ezeket főként a szekrény-korpuszok fedőlapjára illesztve célszerű felerősíteni, mert így bármikor eltávolíthatók, és nem szükséges a felső káva élekbe hornyot marni. Szekrénysoroknál pl. szükségtelen az elemek szélességére szabni, egy darabban felfogatva hatásosabbak, feltéve, hogy az elemek szorosan egymás mellé rögzíthetők. A sarkokat természetesen gérbe vágva kell egymáshoz illeszteni, és az eltérő magasságú szekrényelemek folyamatos, függőlegesen felerősített párkányelemekkel is szegélyezhetők.
A keskenyebb szabad kávaéleket viszont idomos szegélylécekkel lehet változatosabbá tenni. Ezek profiljukban a párkányzathoz hasonlóak legyenek, hogy egységes legyen az összhatás. Az egymás mellé állított szekrényelemek függőleges éleit a szélesebb dísz-, vagy pillérlécekkel lehet esetleg szélesebb hatásúvá varázsolni. Ezzel a bútor függőleges osztását lehet hangsúlyosabbá tenni. Bizonyos esetekben az eltérő színtónus is dekoratívhatású lehet, ha jól választunk, és a többi berendezési tárgyhoz is jól illik a bútor ilyen átalakítása.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

mirror avatarja

mirror         Kiegészítő párkányok ,díszlécek

Szép. szép,de hol lehet megvásárolni?Miért nem lehet egyszer már oda eljutni,hogy mindjárt közlik is a beszerzési lehetőségeket.

Cserép az ablakpárkányon

Egy elég mély ablakpárkányon amuskátlis láda tulajdonképpen jól elfér, mégsem lehet rögzítés nélkül odarakni. Bármikor támadhat egy erős szélvihar, vagy öntözéskor tehetünk egy óvatlan...


Díszlécekbe rejtett világítás

Sokak kedvelik a szobák mennyezetének rejtett megvilágítását. Ehhez nem feltétlenül szükséges költséges gipszkartonos vagy stukkó elemekből kialakított párkányokat erősíteni a falakra.