Frontcseréhez kiegészítő párkányok, díszlécek

2009-01-19 15:39:48 | Módosítva: 2009-01-20 18:10:51

Ha bútorunk felújításakor a frontsere mellett döntöttünk, akkor az ajtók kiválasztásán túl egyéb változtatások megvalósítását is érdemes fontolóra venni.

Beszerezhetők ugyanis különféle profillécek, amelyek kreatív alkalmazásával karakteresebbé tehetjük a formai változást. Természetesen ezen elemeknek esetleges alkalmazásakor eleve az új ajtóelemek jellegzetességeit is figyelembe véve kell döntenünk. Milyen profil illik hozzájuk leginkább, és hogy a színtónusuk, erezetrajzuk kellően illeszkedik-e a frontelemekéhez? Ha ez az alapfeltétel megvan, akkor lehet csak a végső megoldásokon gondolkodni. Ilyen esetekben egy saját készítésű látványterv nagy segítség a megfelelő változatok kialakításához.

A különféle díszléceknek az anyaga többségében fóliázott MDF idom és többnyire 2,6 m hosszú szálakban kaphatók. Beszerezhetők ugyan színfurnérozott elemek is, ám ezek alapos felületkikészítést igényelnek, ezért csak avatott szakemberek számára ajánlott az alkalmazásuk. A kimondottan vízszintes tagolásra alkalmas párkánylécek méret és profil választéka elég változatos, felerősítésükhöz pedig általában hosszú, a hátoldalukon kialakított horonyba rögzíthető idegencsap szükséges. Ezeket főként a szekrény-korpuszok fedőlapjára illesztve célszerű felerősíteni, mert így bármikor eltávolíthatók, és nem szükséges a felső káva élekbe hornyot marni. Szekrénysoroknál pl. szükségtelen az elemek szélességére szabni, egy darabban felfogatva hatásosabbak, feltéve, hogy az elemek szorosan egymás mellé rögzíthetők. A sarkokat természetesen gérbe vágva kell egymáshoz illeszteni, és az eltérő magasságú szekrényelemek folyamatos, függőlegesen felerősített párkányelemekkel is szegélyezhetők.
A keskenyebb szabad kávaéleket viszont idomos szegélylécekkel lehet változatosabbá tenni. Ezek profiljukban a párkányzathoz hasonlóak legyenek, hogy egységes legyen az összhatás. Az egymás mellé állított szekrényelemek függőleges éleit a szélesebb dísz-, vagy pillérlécekkel lehet esetleg szélesebb hatásúvá varázsolni. Ezzel a bútor függőleges osztását lehet hangsúlyosabbá tenni. Bizonyos esetekben az eltérő színtónus is dekoratívhatású lehet, ha jól választunk, és a többi berendezési tárgyhoz is jól illik a bútor ilyen átalakítása.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

mirror avatarja

mirror         Kiegészítő párkányok ,díszlécek

Szép. szép,de hol lehet megvásárolni?Miért nem lehet egyszer már oda eljutni,hogy mindjárt közlik is a beszerzési lehetőségeket.

Díszlécekbe rejtett világítás

Sokak kedvelik a szobák mennyezetének rejtett megvilágítását. Ehhez nem feltétlenül szükséges költséges gipszkartonos vagy stukkó elemekből kialakított párkányokat erősíteni a falakra.


Cserép az ablakpárkányon

Egy elég mély ablakpárkányon amuskátlis láda tulajdonképpen jól elfér, mégsem lehet rögzítés nélkül odarakni. Bármikor támadhat egy erős szélvihar, vagy öntözéskor tehetünk egy óvatlan...