Veszélyek és visszaélések

2011-04-28 00:47:16 | Módosítva: 2011-05-07 13:21:21

Radiátorcsere a Főtáv nevében?

Az elmúlt időszakban többen is jelezték, hogy olyan megkeresések érkeztek különböző cégektől, amely szerint a Főtáv nevében végeznének radiátorcserét, majd az adott megrendelésekre előlegeket is vesznek fel.
A FŐTÁV Zrt közleménye szerint jelenleg egy alvállalkozóval sincs megbízási szerződésük radiátorcserékre vonatkozóan. A cég kizárólag az ÖKO plusz szerződések keretében végzett a házak fűtési rendszerén fűtés korszerűsítési munkálatokat.

Az elmúlt időszakban több közös képviselő is jelezte, hogy a távfűtött épületek lakóközösségei olyan tartalmú megkeresést kaptak „Főtáv Zrt. Díjcsökkenés” címmel, mely a saját tulajdonú hőközpont létesítésének lehetőségére hívta fel a figyelmet.
Valójában a Főtáv Zrt. semmilyen üzleti kapcsolatban nem áll a díjcsökkenést hirdető vállalkozókkal. Amennyiben egy lakóépület saját tulajdonú hőközpont létesítése mellett dönt, a vonatkozó jogszabályi feltételek magvalósulása esetén a Főtáv Zrt. minden esetben együttműködik a Felhasználókkal a távhő további zavartalan és biztonságos szolgáltatása érdekében.
A hirdetett díjcsökkenés alapja, a jelenleg alkalmazott tarifarendszer, amely – a tervek szerint – 2011 júliusban meg fog változni.

Prímagáz figyelmeztetés

Közleményben figyelmeztetett a Prímagáz arra, hogy panellakásban tilos az elzárt központi fűtés helyett PB-palackkal fűteni. Az utóbbi időben több sajtóhírben elhangzott, hogy az ország egyes pontjain nyolc és tízemeletes panelházakban is palackos PB-gázzal fűtenek a lakók, mert elzárták a központi fűtést. Korábban az is előfordult, hogy a társasházzá alakult paneltömbök lakói a drágán működő villanytűzhelyek helyett állítottak be palackos gáztűzhelyeket.
Ez a gyakorlat a közlemény szerint mindenképpen helytelen, hiszen a két emeletnél magasabb, panel jellegű épületekben a palackos gáz használatát az Országos Tűzvédelmi Szabályzat egyértelműen tiltja. Ezekben az épületekben a jogszabály szerint a gázpalackot nemhogy használni, még tárolni is tilos.
Több helyen és helyzetben a PB-gáz gazdaságosabb megoldás lehet a vezetékes földgáznál. Jellemzően ilyen például a hétvégi ház vagy nyaraló, ahol a vezetékes gáz alapdíjából akár hónapokig elláthatjuk a tűzhelyet vagy a kályhát gázpalackról.

Gáz- és távhő támogatás

A kormány döntött arról, hogy 2011. április 30-ig, azaz a fűtési szezon végéig a jelenlegi támogatási mértékekkel és feltételekkel meghosszabbítják a szociális alapú gáz- és távhő-támogatást - olvasható a Nemzeti Erőforrás Minisztérium közleményében. Az intézkedés biztosítja, hogy az arra rászorulók a leghidegebb téli hónapokban is ki tudják fizetni a fűtésszámlájukat. A meghosszabbítás automatikus, az érintetteknek nem kell külön kérelmet benyújtaniuk.

Lakásfenntartási támogatás

A döntéssel párhuzamosan, a szociális törvény módosításával 2011-ben átalakul a lakásfenntartási támogatás rendszere is. Bővül az ellátásra jogosultak köre, amely a jövedelmi határ módosításával, és a tényleges jövedelmi küszöb eltörlésével valósul meg. Az ellátásra való jogosultságot továbbra is az önkormányzatok állapítják meg."
Ki jogosult?
A lakásfenntartási támogatásra az lesz jogosult, akinek háztartásában az egy fogyasztási egységre jutó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíjminimum 250%-át, és a háztartás tagjainak nincs a szociális törvényben meghatározottak szerint vagyona. Nem minősül vagyonnak az az ingatlan, amelyben az érintett személy életvitelszerűen lakik, az a vagyoni értékű jog, amely az általa lakott ingatlanon áll fenn, illetve nem minősül vagyonnak a mozgáskorlátozottságra tekintettel fenntartott gépjármű sem. A jövedelmi határ módosításával elérhető, hogy akik jelenleg energiatámogatásban részesültek, azok szeptembertől közel teljes körben jogosultak legyenek a lakásfenntartási támogatásra. Ez mintegy 906 ezer háztartást jelent.
A költségvetési keret szűkös volta miatt a gáz-, és távhőtámogatás megszűnése, valamint az átalakított lakásfenntartási támogatás bevezetése szükségszerűen időbeni eltolással valósítható meg. Így a két ellátás nem párhuzamosan él majd, az energiatámogatás fennmarad a téli hónapokban (2011. április 30-áig), a kibővített körű lakásfenntartási támogatás pedig 2011. szeptember 1-jén, vagyis még az újabb fűtési időszak beköszönte előtt lép hatályba. Új igénylést szeptember 1-től lehet beadni az illetékes önkormányzatnál - olvasható a Nefmi közleményében.

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Otthonfelújítási támogatás, gyakorlati tanácsok

Az otthonfelújítási támogatás nagy lehetőség a családosok számára, hiszen a vissza nem térítendő állami támogatás és a kedvezményes hitel együtt valóban sok mindenre elegendő lehet. Ugyanakkor...


Falusi CSOK

A kormány a Magyar falu program keretében döntött a falusi családi otthonteremtési támogatás (CSOK) bevezetéséről, július 1-jétől indul afalusi CSOK. A támogatást új lakás építésére, új lakás...