Másképp is lehet

Séta a fűtés körül

2009-09-08 22:21:56 | Módosítva: 2009-09-09 18:30:03

Napjainkban, a sokasodó energiaszámlák világában egyre gyakrabban hallunk jobbnál jobb alternatív ötleteket, energiatudatosabb gondolkodásra ösztönözve ezáltal bennünket, "számlafizetőket". Cikkünkben tartsanak velünk egy képzeletbeli sétára egy olyan házban, ahol nem a már jól ismert mindennapi berendezéseket, készülékeket használjuk az épület fűtésére, melegvízellátására, hanem a RADECO márkanév alatt ismertté vált korszerű fűtéstechnikai elemeket.

Sétánk első állomása, a konyha. Itt a mosogató alatti szekrénybe pillantva egy EPO D Amicus, átfolyós rendszerű elektromos vízmelegítőt találunk, mely 6 kW-os teljesítményével - 1 vagy 2 fázisról üzemeltetve - mintegy 2,9 l (?t 30°C) melegvizet szolgáltat percenként a mindennapi mosogatás ellátásához. Ehhez a típushoz szinte bármilyen fajta mosogató csaptelep alkalmazható. Kisebb teljesítményű testvéreit - 4 vagy 5 kW - alkalmazhatjuk mosogatógépek mellé előmosogatáshoz, vagy akár hétvégi házakban, nyaralókban.
Sokak megijedhetnek a viszonylag nagy teljesítmények láttán, de ne feledjük, hogy ezek a teljesítmények a pillanatnyi víznyomásnak megfelelően modulálódnak. Ugyanakkor az is fontos érv az átfolyós rendszer mellett, hogy a rendelkezésre álló vízmennyiség gyakorlatilag korlátlan. Ismerős a jelenség, amikor a tárolós bojlerből kifogy a melegvíz, és a pórul járt családtag már csak langyos vagy hideg vízben tud mosakodni? Energiatakarékossági szempontból nincs ún. hőn tartás, hiszen a készülék csak akkor melegíti a vizet, amikor megnyitjuk a csapot, és csak a pillanatnyilag rajta átfolyó vízmennyiséget melegíti fel.

 Az energia-megtakarítás másik alanya maga a használó, aki ismerve a készülék nyújtotta lehetőséget, ésszerűbben használja azt - pl. nem folyatja feleslegesen, hosszú percekig a melegvizet, csak kizárólag a szükséges ideig. Ezen készülékek széles választéka elérhető a szakkereskedésekben a legkisebb hétvégi házakba ajánlott kiviteltől (3,5 kW) a központi elhelyezésű, egész lakást vagy házat ellátó berendezéseken (9-27 kW) át, egészen az ipari (36 kW) méretig.
Következő állomásunk a nappali, ahol rögtön több "különleges" fűtési elemet is felfedezhetünk. Kezdjük mindjárt a legszembetűnőbb "bútordarabbal", a kandallóval. Amit az illusztráción láthatunk, az nem csak egy hagyományos értelemben vett épített kandalló, hanem a központi fűtési rendszert is kiszolgáló vízteres, vagy más néven központfűtéses kandalló. Működési elvét tekintve tulajdonképpen egy fatüzelésű központi fűtési kazánról van szó, a különbség mindössze annyi, hogy a készülék nem a kazánházban, hanem a nappaliban van elhelyezve, és persze esztétikailag is összehasonlíthatatlan az élmény.
Ilyen kandallókkal akár a ház melegvízellátását is megoldhatjuk, de elsődlegesen a fűtés a feladatuk. Az ilyen típusú kandallók zömmel ún. szakaszos üzemű készülékek, tehát kiegészítő fűtési berendezésként használhatók. Megfelelő tervezéssel azonban alkalmazhatjuk őket elsődleges hőtermelőként is - puffer tároló beépítésével. A puffer tároló bocsátja rendelkezésre a meghatározott mennyiségű fűtési melegvizet, melyet a fűtési vezérlés parancsai által tudunk a kívánt mennyiségben és hőmérsékleten kinyerni a tárolóból, és külső szivattyú segítségével eljuttatni a radiátorokhoz vagy az egyéb hőleadókhoz. Használati melegvíz előállításához is ilyen kombinált puffer tároló elhelyezésére van szükség.
A kandallóknál - a vízteres kandallóknál hatványozottan - fontos a megfelelő teljesítmény kiválasztás, a tökéletesen méretezett kémény, és elengedhetetlen a száraz tűzifa. A kandallók ill. kandallókályhák választéka óriási a piacon, kialakításuknak csak a felhasználó fantáziája szab határt. Fűtési rendszerünk tervezéséhez mindig vegyük igénybe egy épületgépész tervező munkáját. Később sokkal többe fog kerülni!

 Az erkélyajtóhoz lépve újabb, nem mindennapi radiátorba botlik a figyelmes szemlélő. A padló síkjában rejtőzködve tűnik elő a padlócsatornába süllyesztett Regulus Canal-System padlóradiátor esztétikusan a padlóburkolat színéhez és anyagához igazodó takarórácsa. Az így elhelyezett radiátor elsősorban kiegészítő fűtésként funkcionál, fő feladata a nagyfelületű nyílászárók páramentesítésének megoldása a padlóba simulva, lévén, hogy nincs parapet fal. A radiátor viszonylag kis teljesítményű, ezért is javasoljuk elsősorban kiegészítőként.
A helyiség fő fűtési eleme a nagytestvér, a Regulus-System réz-alumínium felépítésű lapradiátor, amely rendkívül kis víztérfogatának köszönhetően gyorsan és komfortosan befűti a teret. Kiváló kiegészítői az alacsony fűtővíz hőmérsékletű rendszereknek is, mert rendkívül gyorsan tudnak reagálni a vízhőmérséklet változásokra, rövidebb ideig dolgoztatva a hőtermelőt. Nincs korrózió, 25 év garancia, kis súlya miatt szerkezeti megerősítések nélkül szerelhető könnyűszerkezetes falazatokra. (600/1400 = 11 kg).
Utolsó állomásunk a kazánház, ahol egy lengyel gyártmányú Kospel elektromos központi fűtésű kazán feszít büszkén a falon. Rendszerünkben ő is a központi puffer tartályba termeli a fűtési melegvizet. Amikor a nappaliban látott kandalló éppen nem üzemel, akkor dolgozik az elektromos kazán - mint fő hőtermelő.
Sokakban megfogalmazódik most a kérdés: nem túl gazdaságtalan elektromos árammal fűteni, nem fog lerepülni a villanyóra a falról? Határozottan és felelősséggel állíthatjuk, hogy NEM. A tényekhez hozzátartozik, hogy ma Magyarországon az elektromos energia többe kerül, mint a földgáz. Ezt ne feledjük! De! Az elektromos kazán működési elvében megegyezik a modern gázkazánokéval, azaz a beállított hőmérséklet elérése történik nagyobb energiaráfordítással, majd a későbbiekben már a lakóhelyiségek temperálása csak teljesítménymodulált üzemben zajlik.

A gyártó célja itt is a gazdaságos üzemeltetés elérése, nem pedig egy "áram zabáló" létrehozása volt. A készülék használati melegvíz (HMV) előállítására külső indirekt tároló által alkalmas. Időjárás-követő szabályozású változata nagyobb befektetést igényel ugyan a vásárláskor, de néhány fűtési szezon után a különbözet megtérül. Felületfűtést (padló, fal) és hagyományos radiátorokat egyaránt kiszolgálhatunk vele.
Rövid kis sétánk végére értünk, de még egy nagyon fontos témát nem említettünk. A gazdaságosan és ideálisan működő fűtési rendszerek lényege a precíz, az épület és a rendszer adottságainak megfelelő beszabályozás, a fűtőkészülékek bekalibrálása. Mindezek idegrendszere a tökéletes vezérlés, szabályozás. Szabályozástechnikával gyakran külön erre a szakterületre specializálódott cégek foglalkoznak (pl. Siemens). "Mit ér az erő, ha nem uraljuk!"
Nagyon fontos, hogy mindig járjuk alaposan és körültekintően körbe, és vizsgáljuk meg, milyen lehetőségeink vannak. Ne sajnáljuk az esetleges plusz költséget épületgépész szakember tanácsaira, tervezői munkájára. Egy rosszul, előzetes számítások, tervezés nélkül kialakított fűtési rendszer az évek során jelentős többletköltségeket okozhat az üzemeltetés során! Fűtsünk okosan! Megéri!

Horváth István
fűtéstechnikai osztályvezető


Radeco Hungary
2310 Szigetszentmiklós, Szerelő utca 2.
Telefon: (+36-24) 540-875, Fax: (+36-24) 540-975
E-mail: info@radeco.hu
http://www.radeco.eu/

További érdekes cikkeinkről se maradsz le, ha követed az Ezermester Facebook oldalát, vagy előfizetsz a nyomtatott lapra, ahol folyamatosan újdonságokkal jelentkezünk!


Szólj hozzá a cikkhez!

Be kell jelentkezned, hogy hozzászólhass a cikkekhez!
Ezermester, Facebook, vagy Google fiókkal is bejelentkezhetsz.

Energiatakarékos otthon, munkahely

Ahhoz, hogy meghatározhassuk mekkora megtakarítást érhetünk el háztartási készülékeink, berendezéseink korszerűsítésével, fontos tisztában lennünk azzal, hogy mekkora egy-egy adott berendezés...


Apró tippek a hatékony fűtésért

Az idei télen a fűtési hatékonyság és a takarékosság nagyon felértékelődött, hiszen az energiaárak emelkedése miatt egy-egy család költségvetésének egyre nagyobb hányadát teszi ki a fűtési költség.